forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Serwis, konserwacja sprzętu i tuning => Wątek zaczęty przez: color1 w 05 Kwiecień 2017, 23:21:30
-
Nie chce mi się wertować wszystkich wątków więc zapytam wprost, czy są dostępne (i jakie konkretnie) alternatywne (nie od Ascaso) sitka pojedyncze i podwójne do tego ekspresu ? Oczywiście o wymiarach takich, które nie spowodują defektów uszczelki (identyczny rant) czy nietrzymania ciśnienia w kolbie.
Druga sprawa - w zestawie mam m.in. zablokowane podwójne sitko - w którym miejscu mam użyć dremela, aby to sitko odblokować tzn. usunąć tą druga metalową warstwę ? Chciałbym na nim poeksperymentować, bo obawiam się że to zwykłe mogę uszkodzić.
Chodzi o to konkretnie:
(http://www.1st-line.com/store/pc/catalog/Ascaso/I.2682_general.jpg)
Pewnie ktoś zapyta po co mi to ? Otóż mam pewien przemiał (nie kawowy) który prócz drobinek zawiera również pył. - a ten w zwykłym (lub tym zablokowanym) sitku w czasie ekstrakcji blokuje przepływ naparu tzn. najpierw leci szybko (jak ubiję to w ogóle nie leci lub muszę dać zdecydowanie mniej) a potem, po napęcznieniu już tylko kapie. Nie chce się pozbywać tego pyłu (np. odsiewając go) bo znacznie może to zmienić oczekiwane właściwości samego naparu. Może ktoś ma jakieś pomysły jak temu zaradzić ?
Zastanawiam się nad umieszczeniem krążka z fizeliny (takiej jak np. używana jest w saszetkach do kawy lub herbaty) który być może zatrzyma przenikanie najmniejszych drobinek i blokowania otworków sitka - czy to właściwy pomysł ?
-
Właściwym pomysłem jest kupić porządny młynek i nie kombinować jak koń pod górę.
Marek.
-
Ale po co mam kupować młynek jak go już mam ?
-
w którym miejscu mam użyć dremela, aby to sitko odblokować tzn. usunąć tą druga metalową warstwę ?
Zmierz jaka jest odległość między warstwami blaszki w dnie tego sitka. Suwmiarką zmierz wysokość całkowitą a następnie głębokość wewnątrz. Różnica pokaże Ci na ile możesz sobie pozwolić przy cięciu. Będzie to prawdopodobnie około 1-2mm. Ciąć należy od spodu. Najbezpieczniej będzie zeszlifować na brzegach dna. Jeśli masz dokładnie takie jak na zdjęciu, może być dodatkowo zgrzane w 3 punktach. Gdybyś pokazał zdjęcie wewnątrz, było by łatwiej coś o tym powiedzieć.
-
Otóż mam pewien przemiał (nie kawowy)
To co Ty chcesz tym ekspresem zaparzać- ziółka ? Jak potrzebujesz dodatkowych sitek to bez problemu są do kupienia u Janusza, więc nie rozumiem jaki jest sens kupowania innych, które mogą nie pasować.
-
ziółka
No właśnie 8)
-
co Ty chcesz tym ekspresem zaparzać
Może nie wnikajmy zbyt głęboko bo będzie współudział... Im więcej wiesz tym dłużej będziesz przesłuchiwany. ;)
-
Zastanawiam się nad umieszczeniem krążka z fizeliny
Filtr od aero spróbuj
-
Filtr od aero spróbuj
O tak, to jest myśl ;)
A co do ziółek..., nie, nic zdrożnego ;)
Przywiozłem sobie zapas red espresso i chcę z nim poeksperymentować, ale nie jest to ten produkt, który jest dostępny na rynku tylko jest to dedykowana mieszanka produkowana na zamówienie kilku/dziesięciu? kawiarni w CPT. Przemiał stanowi połączenie rooibosa i honeybush, ma niejednorodną strukturę i zawiera sporo pyłku, który przypuszczam że stanowi istotę smaku i aromatu ekstraktu. Wprawdzie są dostępne dedykowane sitka 57mm pod red espresso, ale nie wiem czy będzie pasować do mojej kolby (i na jak długo), a ponieważ nie używam mielonki to przyszło mi do głowy aby przerobić zablokowane sitko i na nim eksperymentować.
A jeszcze zapytam, czy materiał filtra do aero to jest ten sam co do dripa ?
-
Materiał jest taki sam, czyli papier-ale mają inną grubość. Zależy do jakich porównać, ale do aero są generalnie cieńsze. Do dripów są różne rodzaje w tym wątku była dyskusja (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2811.0). Do tego są brązowe- niebielone. Można jeszcze wycinać kółeczka z chemeksowych.