forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: Spinacz w 11 Sierpień 2013, 19:14:10

Tytuł: Rwanda Koakaka
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 11 Sierpień 2013, 19:14:10
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem*
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
-Rwanda KoakakaJames Gourmet Coffee25021223013. minuta-50230-15klik (http://img546.imageshack.us/img546/1143/j69u.jpg)
*Pierwsze pięć minut (nie liczone w czasie palenia) to podsuszanie ziaren w temp. 50*C


Zgodnie z opisem dystrybutora należy oczekiwać małej kwasowości z nutami białych owoców, czarnej porzeczki i kakao.
Tytuł: Odp: Rwanda Koakaka
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 11 Sierpień 2013, 19:48:33
Fajna nazwa :)
Będziesz ją badał w ekspresie, czy alternatywnie, bo wypaliłeś raczej jasno?


PS. Widzę, że spodobała Ci się moja tabelka ;)
Tytuł: Odp: Rwanda Koakaka
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 11 Sierpień 2013, 20:42:05
Trzymam standard :)
Jeszcze nie wiem, zwykle to z JGC wypijałem w alternatywie, z tą jeszcze nie zdecydowałem ;)
Tytuł: Odp: Rwanda Koakaka
Wiadomość wysłana przez: Mario Barista w 12 Sierpień 2013, 10:39:13
O ile dobrze pamiętam to jako jedyny kupiłem te ziarenka wypalone. Wszystkie wypiłem z drippera - wszystkie kawy były dla mnie prze pyszne. Zalewałem niską temp (nawet 70*C), doza standard. W efekcie mocno kwaskowe, owocowe.