Kupiłem silvę z rockym
Na obecną chwilę udało mi się znaleźć dwa modele: 1. Rancilio SILVIA E; 2. Ascaso Steel UNO PROF
dlaczego?
EMFED, ale to był jeszcze model z bojlerem.Zauważyłem, natomiast pisząc to założyłem, że Ascaso nie zmieniło konstrukcji ekspresu po to aby był gorszy ;-)
MłynekTen i1 steel ma płaskie żarna 54mm o ile dobrze pamiętam. Chociaż jego ergonomia trochę mnie drażniła to akurat espresso wychodziło z jego pomocą ok
Powiedzmy do 4000 zł, ale to już tak maksymalnie, chyba że kawa z takiego zestawu będzie tego warta :)Jak do 4k, to bym poszedł w lepszy młyn (Baratza Sette 270) i został przy ekspresie klasy Silvia.
A to już jest ekspres bijący parametrami i wyposażeniem Silvię na głowę.
Natomiast wielkie litery używam w odniesieniu do nazw i nie jest to bezzasadne. Jest to prawidłowa pisownia. Pretensje możesz mieć nie do wielkich liter a do wytłuszczeń.
chodziło tylko o polecenie konkretnych modeli ekspresów do kawy...
Byłeś w fabryce ?Nie, wzoruje się tylko na materiałach dostępnych dla nas, szaraczków: strona firmy, katalogi.
Dla odmiany walnij sobie -
chodziło tylko o polecenie konkretnych modeli ekspresów do kawy...
Najtańszy ekspres z bojlerem to Lelit Anna, chyba.
to czemu nie chcesz w drugą stronę podzielić się z nami wynikami pomiarów dokonywanych u nas na ekspresie z elektronicznym termostatem ?Bo żadnych wyników nie było. Wsadziłem termoparę w wodę wypływającą bez oporu z sitka prysznica i przez kilkanaście sekund woda (o ile pamiętam) trzymała się lub oscylowała wokół 94 stopni.
Inna opcja, skoro lubisz kawy czarne: kupujesz zestaw do przelewu, dripper Hario/Kalita, młynek do alternatyw. I masz pyszną kawę za ułamek kwoty tego co musisz wydać na sprzęt do espresso. to prawdopodobnie bardziej rozsądna opcja.święta prawda, niedrogich urządzeń jest dużo więcej i bynajmniej nie robią one gorszej kawy niż ekspres. Dobry młynek, dobre ziarno + phin, moka, aeropress, slowpresso, poccino, itp. wyczarują doskonałe napary.
Ekspresy są dobre w kawiarni, bo cały dzień stoją nagrzane i po prostu szybko się w nich robi kolejne kawy dla setek klientów. W domu czasowo wychodzi to odwrotnie - nagrzanie i ekstrakcja ekspresu z bojlerem zajmuje 20-30 min, a w alternatywnych zaparzaczach poniżej 5 min.
Zapomniałem dodać. Jest kolba ECM Casa. Szybko w czasie, oszczędnie dla portfela i dobrą kawę robi.
Zapomniałem dodać. Jest kolba ECM Casa. Szybko w czasie, oszczędnie dla portfela i dobrą kawę robi.
Mógłbyś rozwinąć temat, co ja jestem zielony jak trawka na wiosnę...
Off-Topic:A sprzedał?
QTedi płakał, jak sprzedawał :).
Smak kawy jest taki, że kupującemu ten ekspres zrobiłem 2 doppio. Jedno lekko kwaskowate, drugie słodkie.
Odpowiedź kupującego była taka: Lepszego espresso od twojego we Wrocławiu nie napiję się.
Jest to ekspres w którym grupa jest dnem bojlera.No patrz... Ascaso Basic/Arc(chyba że inne też miały takie rozwiązanie) w innej obudowie i z manometrem. Tyle że kosztuje 2 razy więcej.
Użytkowałem starszy model gdzie bojler był o pojemności 0,5 l. Nowe modele maja 0,4 l .
A on pozbył się takiego ekspresu.Kurde, że nie kupiłem ... :mrgreen:
No patrz... Ascaso Basic/Arc(chyba że inne też miały takie rozwiązanie) w innej obudowie i z manometrem. Tyle że kosztuje 2 razy więcej.Cena adekwatna do objętości bojlera.
Cytat: Tedi w Dzisiaj o 13:05:56
Smak kawy jest taki, że kupującemu ten ekspres zrobiłem 2 doppio. Jedno lekko kwaskowate, drugie słodkie.
Odpowiedź kupującego była taka: Lepszego espresso od twojego we Wrocławiu nie napiję się.
A on pozbył się takiego ekspresu.
Kurde, że nie kupiłem ... :mrgreen:
Wiesz, może ten jak ECM Casa ma stabilizowaną temperaturę bojlera?Jest czujnik temperatury na górze bojlera i elektronika pilnuje temperatury. Z jaką histerezą, nie wiem. Regulowana jest temperatura do zrobienia kawy i do pary osobno.
Kurde, że nie kupiłem ...A tyle czasu wisiał na forum ten ekspres i nikt go nie kupował...
Mój wpis został wykasowany. Natomiast ostały się np. wpisy, które są niczym innym jak reklamą Ascaso, a wymiana zdań na temat tej firmy to tylko techniczny bełkot nie odpowiadający kol. Philopator na zadanie pytanie.Zacytuję ten kawałek konkretnie. Śledząc forum od kiedy jestem tutaj, nie spotkałem się z sytuacją, żeby post został wykasowany z powodu reklamy czegoś innego, niż sprzęt oficjalnego dystrybutora na forum, o ile można to tak nazwać. Moderacja jest bezstronna, Janusza w niej nie ma. Ale ogólnie, nie podchodź do tego tak emocjonalnie :) Tu jest tyle wiedzy, że moim zdaniem naprawdę nie warto stąd znikać, nawet jeśli trafią się raz na ruski rok jakieś "dziwne" sytuacje. I, jak widać, zainteresowanie jest, więc nie ma się czym przejmować :) po różnych forach wiem, że sam fakt reakcji na taką sytuację znaczy tyle, że "zarząd" forum(notabene bezstronny) nie ma gdzieś tego, co się tu dzieje...
Mój wpis został wykasowany.Nie, nie został. Nadgorliwy moderator przeniósł go do innego wątku (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4356.msg106222#msg106222) - tam wciąż jest (choć trochę tkwi jak Piłat w Credo). Mam nadzieję, że albo fux albo Maciek to wyprostują.