forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Sprzęt i technika palenia kawy => Wątek zaczęty przez: Geralt0073 w 12 Lipiec 2013, 17:40:36

Tytuł: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 12 Lipiec 2013, 17:40:36
Więc... pierwsze palenie wyszło... tragicznie.

Ale od początku.
Włączyłem i zostawiłem, by nagrzało się do 210 stopni.
Gdy się nagrzało, wrzuciłem 170g kawy i temperatura spadła do 170 stopni.
Ziarna po trzech minutach:

(http://imageshack.us/a/img24/9586/70ln.jpg)

Ziarna po pięciu minutach:

(http://imageshack.us/a/img542/6636/wa42.jpg)

Ziarna po ośmiu minutach (węgiel):

(http://imageshack.us/a/img836/8346/75l6.jpg)

Przez te osiem minut temperatura doszła do około 200 stopni.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 12 Lipiec 2013, 20:21:09
Drugi raz i znacznie lepiej.

Zagrzałem palarkę do 200 stopni, wrzuciłem ziarna, ustawiłem 170 stopni i oto efekty:

- po trzech minutach:

(http://imageshack.us/a/img33/2471/9j1k.jpg)

- po ośmiu minutach:

(http://imageshack.us/a/img838/396/v9c3.jpg)

- schłodzony efekt dziesięciominutowego palenia:

(http://imageshack.us/a/img577/8320/2pso.jpg)

- a tu palarka po paleniu:

(http://imageshack.us/a/img19/8821/ge8o.jpg)

Chyba będę musiał zejść do 150 stopni przy paleniu.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 12 Lipiec 2013, 20:32:28
Gratulacje!!!  :ok:

Teraz czekamy na wopisy walorów smakowych z każdego palenia  :evil:
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 12 Lipiec 2013, 20:33:37
Z pierwszego palenia takiego opisu się nie doczekasz ;)
Tata sobie zażyczył te węgielki do zalewajki.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 14 Lipiec 2013, 17:24:44
Trzecie palenie i ostatnie z tą partią Etiopii Sidamo (http://www.cafemia.pl/kawa-surowa-afryka/etiopia-sidamo)
Palarka nagrzan do 170 stopni, wrzucone ziarna, temperaturę zmniejszyłem do 140 stopni i w tej temperaturze ziarna trzymałem 16 minut.

Ósma minuta:

(http://img15.imageshack.us/img15/6789/rzuy.jpg)

Efekty:

(http://imageshack.us/a/img825/724/va91.jpg)

Stopnie palenia jakie bym określił, to: cynamonowy i nowoangielski według tej skali (http://chartsbin.com/view/2133)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 21 Lipiec 2013, 15:32:55
Czwarte i piąte palenie.
Palona kawa to: Dominicana Republic Barahona

Piec zagrzany do 180 stopni, wrzucona kawa, temperatura zmniejszona do 155 stopni i tak przez 14 minut.
Ziarna są jasne, ale nie tak jak w ostatnim paleniu. Kolor mają jednolity. Kiedy wyciągałem je było już słychać pierwsze strzały.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: WS w 21 Lipiec 2013, 16:22:47
Próbowałeś już swoich wypieków?
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: gromog w 21 Lipiec 2013, 16:43:25
Jakieś takie nie równomiernie wypalone ziarno na ostatniej fotce.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 21 Lipiec 2013, 16:57:47
Cytuj (zaznaczone)
Jakieś takie nierównomiernie wypalone ziarno na ostatniej fotce.

Wyszło wręcz bardzo nierównomierne.

Cytuj (zaznaczone)
Próbowałeś już swoich wypieków?

Nie wszystkich. Pierwszego nie próbowałem ;)
Drugi próbowałem w Chemexie i Syfonie - zbyt przypalony do nich, dużo goryczy, pójdzie pod ciśnienie.
Trzeci również był w Chemexie i Syfonie - niedopalony, smak płaski, jednakże kawa nie była zbyt kwaskowata, czego się spodziewałem po takim paleniu.
Czwarty i piąty też w Chemexie i Syfonie - jestem zadowolony, lekki kwasek, nuty owocowe, ale do tej Dominicany raczej wracać nie będę, smak nie jest zbyt bogaty.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Fux w 21 Lipiec 2013, 17:51:48
Jestem pod wrażeniem!
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: WS w 21 Lipiec 2013, 18:04:29
Najważniejsze, że robisz postępy i idziesz w dobrą stronę. Z czasem opanujesz profile palenia i znajdziesz ciekawe ziarenka. Palarka też musi się przyzwyczaić do nowej roli.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 21 Lipiec 2013, 18:47:15
Dzięki :)

Muszę właśnie ustalić temperaturę i czas dla konkretnych profili, więc pozostaje metoda prób i błędów, co zajmie sporo czasu, ale uczę się już nasłuchiwać wystrzałów ziaren i oczywiście wdycham piękny dym palonych ziarenek ;)


A tutaj, na forum będę prowadził bazę swoich wypałów, może się komuś przyda, a poza tym rozszerzy zasób polskojęzycznych materiałów na temat palenia, których jest mało.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 22 Lipiec 2013, 09:24:17
Pomysł bardzo fajny - jak sobie wyobrażasz taką bazę, aby oprócz archiwizacji wypałów była również użyteczna?
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 22 Lipiec 2013, 09:55:44
Geralt, gratuluję zakończenia budowy i pierwszych wypaleń ! :D
Jestem coraz bardziej przekonany do palenia kawy w domu. Ale najpierw przez jakiś czas będę śledził Twoje poczynania.  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 22 Lipiec 2013, 11:58:01
Cytuj (zaznaczone)
Pomysł bardzo fajny - jak sobie wyobrażasz taką bazę, aby oprócz archiwizacji wypałów była również użyteczna?

Moja temperatura + x = temperatura dla każdego

Jeśli ktoś ustali już sobie ten x, to myślę, że z powodzeniem będzie mógł korzystać z tej bazy przy palarce podobnej budowy, tj. grzałka pod bębnem, w zamkniętej obudowie.
Oczywiście ta baza to i tak będzie tylko wskazówka, ale zawsze to jakaś pomoc na start.


Metiu, to palenie to sam przyjemność :D
Najbardziej podoba mi się zapach dymu, który na początku wydostaje się z palarki.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 22 Lipiec 2013, 12:04:20
Chodziło mi raczej o jej konstrukcję techniczną... post, dział, plik do ściągnięcia, tabela...
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 22 Lipiec 2013, 12:12:18
To, aż tyle byś chciał... :wow2:
Dobra, pomyślę ;)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Lipiec 2013, 14:06:19
Oj prosta tabelka aktualizowana w jednym wątku była by chyba OK.

Zdjęcie zielonej, temp palarki, waga wsadu, temp po zasypie, czas palenia, I crack, II crack,..., chłodzenie, zdjęcie po paleniu.

Goran, Antonio - coś jeszcze tak na dzień dobry dla domorosłego palacza potrzeba by mieć - a może to powyższe to za dużo?
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 22 Lipiec 2013, 14:17:13
Kawę jeszcze można zważyć po upaleniu.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 22 Lipiec 2013, 14:22:49
No i może przydałoby się jakoś ocenić efekt smakowy  :) - ale to można załatwić przez linkowanie do ocen kawy.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 22 Lipiec 2013, 21:40:22
A jak podchodzą do tego domownicy ?  ;D Z równie dużym entuzjazmem ?  :)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 22 Lipiec 2013, 21:55:39
Całość stoi na tarasie.
To ja będę do tego źle podchodził, ale w zimę ;)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 24 Lipiec 2013, 15:11:49
Wypał
nr
Nazwa kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Początek
trzecich strzałów
Czas paleniaTemperatura
przed zasypem
Temperatura
po zasypie
Zdjęcie wypału
6Dominicana Republic Barahona163g133g9. minuta11. minuta-13 minut180165klik (http://img580.imageshack.us/img580/7427/d0ce.jpg)


Tą tabelkę będę aktualizował z każdym kolejnym wypałem. Będę tutaj tylko takie dane, a dokładniejsze opisy będą w odpowiednich wątkach, jak tylko spinka stworzy nowy dział, jaki obmyśliliśmy ;)

Edycja: Tej tabelki jednak nie będę aktualizował. Wszystkie dane na temat mojego palenia będą do znalezienia tutaj: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=28.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=28.0)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 24 Lipiec 2013, 16:01:01
Tylko publikuj proszę nie same wypały ale te niewypały też. Zawsze kogoś od błędu da się uchronić :)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 24 Lipiec 2013, 17:50:45
Nie martw się, będę publikował wszystko ;)
Przecież pierwszym węgielkiem też się pochwaliłem. ;D
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 25 Lipiec 2013, 00:47:04
Przy zdjęciach ziaren trzeba bardzo dbać o dobre źródło światła i jeszcze lepszy balans bieli. Odchyły na osi żółcie-błękity mogą tu nieźle namieszać i wprowadzić w błąd.

Przy tym zdjęciu masz niebieskie światło z prawej (pewnie białe tak naprawdę, z okna?) i względnie białe (pewnie podła* żarówka/świetlówka zbalansowana przez pomiar do bieli) z lewej. Wszystko to się miesza w zielenie w obrzeżach kadru.

*Światła było raczej mało i przez to wyprało kolory.

Mylę się?
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 25 Lipiec 2013, 07:00:21
Prawie się nie mylisz ;)
Nie mogło być to światło z okna, gdyż palarka jest na dworze.
To światło ze zwykłej bańki.

Robiłem to zdjęcie na szybko, przy następnych się bardziej postaram.
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 25 Lipiec 2013, 09:33:22
Fajnie jest przy robieniu zdjęć kawy zielonej i potem upalonej, używać papieru milimetrowego lub postawić miarkę ( za free z Ikei ) by mieć wgląd do wielkości ziaren. Jeżeli wydrukujesz to zdjęcie z sweetmarias.com (http://www.sweetmarias.com/roastprocess-singlebean/roasting-allin1.jpg)i zrobisz zdjęcie upalonej kawy przy nim, to będziesz miał większe odnoszenie do koloru kawy bez względu na balans bieli.
Fajnie jest zapisywać, w miarę możliwości:
* początek pierwszego strzału i temperaturę
* czas palenia i temperaturę w czasie wysypania kawy z bębna
* trzeci strzał zbędny bo już ustalone że palisz kawę na balkonie i matka się nie denerwuję ;)
Tytuł: Odp: Smoczy oddech - palenie
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 25 Lipiec 2013, 09:43:06
OK :ok: