forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Jaro w 06 Czerwiec 2013, 22:39:44

Tytuł: [James Gourmet] Fazenda Sertao pulped natural Brazilian single estate ESPRESSO
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 06 Czerwiec 2013, 22:39:44
Palarnia: James Gourmet (UK)
Odmiana: Fazenda Sertao pulped natural Brazilian single estate. ESPRESSO Profile
http://www.jamesgourmetcoffee.com/product.php/704/fazenda-sertao-pulped-natural-brazilian-single-estate--espresso-profile (http://www.jamesgourmetcoffee.com/product.php/704/fazenda-sertao-pulped-natural-brazilian-single-estate--espresso-profile)
Data palenia: 25.04.2013
Metoda przygotowania: ekspres

Ziarna raczej nierówne, matowe, średnio palone.
Zapach powalający na kolana, otwarcie paczki to doznanie rozkoszy niemal nieziemskich, ekstaza w najczystszej postaci; w trakcie mielenia potęguje się efekt. Ten zapach jest słodki (ale nie mdły) cytrusowo kwiatowy – kwitnący ogród botaniczny zaraz po deszczu byłby najlepszym skojarzeniem.
Smak – kremowa słodycz, potem delikatne kwaski (cytrusy – mandarynka, dojrzała cytryna, troszkę czerwony grapefruit), kolejny plan – kostka gorzkiej czekolady i gdzieś w tle orzechy, całość posypana płatkami kwiatków (płatki mają w mojej wyobraźni kolor czerwony, w zasadzie kwitnąca na czerwono łąka). Kwaskowość naprawdę delikatna.
Crema nietrwała, jasne, słabo widoczne cętki. Początek ekstrakcji – delikatne kapanie i dopiero potem jasne stróżki.
Kawa bardzo mocno zbrylała się u mnie podczas mielenia, takich efektów nigdy wcześniej nie miałem  :wow2:. Początkowo myślałem, że to efekt zmian wilgotności powietrza (o ile dobrze pamiętam KrzychK kiedyś o tym pisał; jaki mieliśmy maj każdy widział); dodam, że mój młyn to MX900, czyli żarna 65mm i obroty 900rpm, efektów zbrylania podobnych, jak w M4 nigdy nie miałem. Łopatki dozownika troszkę rozbijały grudki, ale i tak wykałaczka każdorazowo musiała być pod ręką. Kolejna kawa w młynku i już wszystko w normie (choć za oknem pogoda bez zmian; czyli to wina wyłącznie kawy).
Kawę piłem przy ustawieniach temperatury 84-86°C; w wyższej temperaturze (ja doszedłem do 90°C) staje się bardzo gorzko-kwaskowa – niepijana.
Kawa bardzo dobra, myślę, że ocena 9/10 jest sprawiedliwa.

Kawa spożywana od 19.05. – dopiero teraz znalazłem czas, aby coś naskrobać.
Tytuł: Odp: [James Gourmet] Fazenda Sertao pulped natural Brazilian single estate ESPRESSO
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 07 Czerwiec 2013, 10:30:36
Ja mam moje fotorelację na temat JGC w aparacie i w zeszycie :) jakoś brak czasu żeby to ogarnąć do końca.

Ale ta Brazylia jest dokładnie taka jak opisujesz. Słodycz słodycz i jeszcze raz słodycz, troszkę kwasków cytrusowych i znów słodycz. Czekolady raczej nie wyczułem u siebie. Tej kawy szkoda dla gości/teściowej. Szkoda jej do cappu. Ta kawa jest dobra aby poczęstować kogoś kto kawy nie pija :)

Ocena 9/10 jest w pełni zasłużona

Natomiast w moim młynie wszystkie kawy JGC były strasznie "luźne" - tzn. z gardzieli dość długo sypał się strumień kawy zanim ją zatkała kawa. Takie coś widziałem po raz pierwszy.

Co do tego co dzieje się po otwarciu torebki - to wszystkie te kawy tak pachną :) pamiętam jak otworzyłem karton z przesyłką - to był dopiero obłęd :D
Tytuł: Odp: [James Gourmet] Fazenda Sertao pulped natural Brazilian single estate ESPRESSO
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 07 Czerwiec 2013, 10:32:46
Czy wszystkie te kawy są tak jasno upalone jak na powyższych zdjęciach? Chcę mieć jakąś wskazówkę gdy sam będę je palił :)
Tytuł: Odp: [James Gourmet] Fazenda Sertao pulped natural Brazilian single estate ESPRESSO
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 07 Czerwiec 2013, 10:34:07
Oj tak - palenie pod espresso jest zdecydowanie jasne, nawet bardzo. Ciekaw jestem jak się prezentują ziarna tych co pod filtr kupili ;)
Tytuł: Odp: [James Gourmet] Fazenda Sertao pulped natural Brazilian single estate ESPRESSO
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 08 Czerwiec 2013, 23:12:37
Czy wszystkie te kawy są tak jasno upalone jak na powyższych zdjęciach?
Tak, wszystkie 3, które kupiłem miały podobne palenie