forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: NorDez w 11 Marzec 2016, 07:34:58
-
Czy do spieniania mleka lepiej kupić spieniacz czy spienić parą z ekspresu. Mój ekspres to tani ekspres Amica Neris i sądzę, że nie wytwarza zbyt obfitej pary.
-
Dokup spieniacz ręczny przecież to nie majątek chyba ok 20 zł.Będziesz miał porównanie czym ci się lepiej spienia i które urzadzenia daje dla Ciebie lepszy efekt.
-
i sądzę, że nie wytwarza zbyt obfitej pary.
Ale przypuszczasz czy sprawdziłeś i wiesz? Mając ekspres na miejscu chyba nic nie powstrzyma Cię od sprawdzenia tego faktu. A jak efekty będą niezadowalające to zawsze można rozważać dozbrajanie się.
-
No właśnie jakoś ta para słabo i trochę z wodą leci.
-
Przez pierwsze 30-40 sekund ma prawo lecieć woda i para. Termoblok musi się zagrzać. Woda musi wylecieć z układu, dać miejsce dla pary. Włącz spienianie, odkręć dyszę, ale zacznij spieniać po 30 sekundach - efekt powinien być lepszy.
-
Możesz popróbować sposobem. W sumie to nie wiem czy masz tam termoblok czy bojler. W każdym razie ja zrobił bym to tak. Najpierw upuszczamy wody tak żeby zapaliła się włączyło się grzanie wody (do normalnej temp do parzenia). Kiedy skończy grzać (nie wiem czy u Ciebie wtedy zapala się czy gaśnie lampka) odpal stoper i włącz przycisk grzania pary. Złapiesz wtedy czas po jakim całość nagrzewa się do maksymalnej temp który zapamiętaj.
I teraz przy powtarzaniu tej procedury, na początku po włączeniu przycisku pary od razu spuść trochę wody/pary z ruki i zakręć zawór. W połowie połowie czasu spuść znowu trochę pary/wody. Na jakieś 5 sek przed końcem grzania rozpocznij spienianie. U mnie wtedy moc pary jest największa. Chodzi też o to żeby w trakcie spieniania grzałka się nie wyłączyła ale też żeby spienianie zacząć na nieduży czas przed jej teoretycznym wyłączeniem.
W zasadzie do tego pierwszego pomiaru czasu też powinieneś robić upuszczenia pary/wody w trakcie, tak jak to opisałem potem, bo z tym czas nagrzewania trochę się wydłuży.
Możliwe że dla Twojego ekspresu optymalne będzie coś trochę innego ale regułą jest mniej więcej podobna. To pierwsze upuszczenie wody i grzanie do temperatury parzenia kawy ma na celu to żeby potem przy włączeniu przycisku pary temperatura startu procedury (i przez to czas grzania) była zbliżona.
Niestety żeby mieć suchą parę trzeba mieć ekspres z HXem albo z dużym bojlerem pary. W małych jedno-bojlerowcach jest z tym ciężko.
-
Spróbuję, mam jeszcze takie pytanie dotyczące cremy na kawie espresso, na którymś filmiku widziałem jak cremy było dużo ale to był ekspres taki duży z paroma kolbami, chyb kawiarniany profesjonalny. o takiej obfitej cremy z ekspresu za 240 zł to pewnie można tylko pomażyć ?
-
To może być kwestia po pierwsze kawy a po drugie samej kolby. Tu masz filmik co wychodziło gościowi po usunięciu tych wynalazków
https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is (https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is)
Sorki nie ten film, zaraz znajdę.
-----
Gdzieś mi zaginął filmik z porównania. Tutaj ew efekty po takim samym usunięciu.
https://www.youtube.com/watch?v=dexVbEW9n-E (https://www.youtube.com/watch?v=dexVbEW9n-E)
-
Kiedy skończy grzać (nie wiem czy u Ciebie wtedy zapala się czy gaśnie lampka) odpal stoper i włącz przycisk grzania pary. Złapiesz wtedy czas po jakim całość nagrzewa się do maksymalnej temp który zapamiętaj.
U mnie lampka zielona zapala się tylko gdy mam ustawione na parzenie kawy, w czasie parzenia gaśnie pomimo, że nie minęło 25 sek. Gdy ustawiam na spieniane przycisk funkcyjny i pokrętło funkcyjne to lampka się nie zapala, mogę tylko zobaczyć czy leci woda czy para. Także muszę robić to doświadczalnie.
-
Crema na robuście będzie gigantyczna, na arabice normalna :)
-
To może być kwestia po pierwsze kawy a po drugie samej kolby. Tu masz filmik co wychodziło gościowi po usunięciu tych wynalazków
https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is (https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is)
To jak widzę jest ekspres z wyższej pólki, ma w środku zaworek. W moim ekspresie jest tylko nierozbieralne podwójne dno z malutkim otworkiem, a w drugim ekspresie dysk silikonowy. Gdy wyjąłem ten dysk creamy prawie wcale nie ma a kawę mam dobrą od Antonia.
Sorki nie ten film, zaraz znajdę.
-
Kawa to po pierwsze ale potem jej zmielenie też ma wpływ. To ile czasu to espresso (25/50) wypływa z maszyny?
-
o jak widzę jest ekspres z wyższej pólki, ma w środku zaworek.
Jak 290 PLN to wyższa półka to tak. Po prostu są różne rozwiązania. Ten zaworek ma umożliwiać używanie kawy ze sklepu i przy okazji psuje trochę creme. Gumowy dysk do tego ekspresu/kolby też jest dołączany (a przynajmniej do takich kolb).
-
Kawa to po pierwsze ale potem jej zmielenie też ma wpływ. To ile czasu to espresso (25/50) wypływa z maszyny?
No tak staram się aby było zachowane te 25 sek. Kawę otrzymałem od Antonia zmieloną. Próbuję z ubijaniem, raz mocniej raz słabiej. Co do smaku to jest b.dobra, a to najważniejsze. Kawa nazywa się Ariadna.
-
W ekspresie masz boiler !.
Co do spieniania (para)dolny przełącznik z zielonym światełkiem klikasz w prawo aż się zapali to zielone,nastepnie kubek pod dysze i pokrętłem w prawo na 3-5 sek aż spłynie woda po niej już tylko para.Ten ekspres spienia naprawdę dobrze potrafi nawet za jednym zamachem dwie porcje mleka spienić.
-
Ja mam takie mieszadełko na baterie i jest całkiem niezłe
-
A ja spieniam małym French Pressem i nie mogę narzekać, sam myslalem czy nie kupić małego spieniacza, ale po co kombinować jak FP daje rade bez problemu. Trzeba tylko wyczaic ubijanie bo jak za długo ubijamy to piana robi się za sztywna.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Nie można edytować oO
Spieniacie zimne mleko czy ciepłe? Ja zazwyczaj ciepłe bo nie lubię obniżać temp kawy. Są jakieś jeszcze różnice poza temperaturą między zimnym a ciepłym mlekiem? W FP oba mi się dobrze spieniają.
-
Mleko jest najczęściej spieniane parą z ekspresu. Więc na początku jest zimne, a na końcu ciepłe ;).
-
Dołącze pytanie w kwesti spieniania mleka. Czy ktoś próbował używać innego mleka niż krowie i jakie były efekty?
Mam na myśli mleko sojowe, ryżowe, kokosowe itd.
-
Nie można edytować oO
Spieniacie zimne mleko czy ciepłe? Ja zazwyczaj ciepłe bo nie lubię obniżać temp kawy. Są jakieś jeszcze różnice poza temperaturą między zimnym a ciepłym mlekiem? W FP oba mi się dobrze spieniają.
Jeżeli pytasz o parę to im zmniejszenie mleko dasz tym więcej czasu będziesz miał na spienianie.
-
Mam na myśli mleko sojowe, ryżowe, kokosowe
Wszystko się da.
-
Mleko sojowe nawet łatwiej od krowiego sie spienia.
-
Czekam na mój nowy ekspres i młynek. Powinno wszystko dotrzeć we wtorek więc sprawdzę jak to jest z tym mlekiem sojowym i jak smakuje z kawką. Mam nadzieję, że się uda bo nie mam doświadczenia w spienianiu mleka i robieniu kawy też. Ostatnie lata to automat. Wygoda, ale wyłącza myślenie :)
-
Mleko sojowe nawet łatwiej od krowiego sie spienia.
Łatwo się pieni, więc trudniej dobrze spienić ;)
jak to jest z tym mlekiem sojowym
Jeśli już, to chyba lepiej samemu robić. W tych sklepowych sporo dodatków, a chyba nie o to w tym chodzi.
A robi się dość prosto.
-
Dzięki za podpowiedź przepis już odnalazłem więc potestuje.