forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: WS w 08 Wrzesień 2015, 21:23:05

Tytuł: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: WS w 08 Wrzesień 2015, 21:23:05
Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)

Pod nazwą Cafe Cubano kryje się kubańska arabika Serrano Superior. Ziarenka, jak na espresso, są dosyć jasno palone, zachęcająco pachną karmelem i czekoladą, prorokując smaczne espresso. Aromat przemiału jest przyjemny, słodko - czekoladowy.

Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Espresso było robione jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 17 g, czas ekstrakcji 25 sekund. Crema spora, błyszcząca i ładna, dosyć ciemna i trwała. W aromacie espresso jest czekolada, cukiernicze pieczywo i słodkie nuty. W smaku dominuje gorzkawa czekolada, jest sporo słodkich nut, bez kwaskowatości, z niewielkimi akcentami kojarzącymi się z paleniem, ale dosyć przyjemnymi. Espresso jest smaczne, konkretne i solidne, ma spore body. Posmak jest bardzo długi i trwały, czekoladowy i przyjemny. Te ziarenka powinny odpowiadać zwolennikom tradycyjnego, nie kwaskowatego espresso. Cappuccino nie próbowałem, ale powinno być dobre. Żonie americano bardzo smakowało.

Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund, przemiał dosyć gruby. W  aromacie jest czekolada i słodkie nuty. Napar był mocny i zdecydowany, głównie czekolada, z odpowiednią dozą słodyczy. Posmak długi i przyjemny. Ta kawa to strzał w dziesiątkę, dla zwolenników większych tradycyjnych czarnych kaw.

Kubańska arabika Serrano Superior z palarni Euro Cafe bardzo mi smakowała jako espresso i napar z aeropressu. Na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 27 Wrzesień 2015, 20:59:26
dzisiaj miałem u siebie gości (powiedzmy "światowców"), akurat w młynie była Cubano (palona z 03.09.)
goście zachwyceni kawą, mnie smakowała również; doznania smakowe zgodne z tym co napisał WS
dobrze, że akurat nie było "na tapecie" czegoś bardziej kwaskowatego, bo by mi znów wytknęli, że pijam "starą" kawę ;)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 27 Wrzesień 2015, 21:34:12
Skąd jest ten przesąd, że kwaśna kawa jest stara?
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Wrzesień 2015, 21:36:01
Może to z tego, że część żywności "kwaśnieje" jak sie zestarzeje i psuje... tak gdybam.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 28 Wrzesień 2015, 00:10:55
Skąd jest ten przesąd, że kwaśna kawa jest stara?
nie napisałem, że jest to moja opinia, ja wprost uwielbiam kawy kwaskowe
spora część moich znajomych ma inne zdanie na ten temat - ja nie mam siły każdego "nawracać"
pewnie jak pisze Spinka - proste skojarzenia, kwaśność = nieświeże
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 28 Wrzesień 2015, 00:43:36
Kwaśne jabłka są ultraświeże  ;)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 28 Wrzesień 2015, 21:24:29
Off-Topic:
Kwaśne jabłka są ultraświeże  ;)
porzeczki i wiśnie też :jezyk:
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 28 Wrzesień 2015, 22:47:53
:pycha:
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 29 Wrzesień 2015, 08:58:30
nie napisałem, że jest to moja opinia, ja wprost uwielbiam kawy kwaskowe
Wiem, że to nie Twoja opinia, bo już spotkałem się z nią nie raz... ;)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 29 Wrzesień 2015, 21:37:15
Off-Topic:
do biura zamawiam już tylko kawy, po których mogę się spodziewać co najwyżej niewielkiej ilości kwasków
w czasach kiedy zamawiałem kawy do pracy zgodnie z moimi wyłącznie preferencjami, potrafiłem się spotkać ze stwierdzeniem "jak można pijać kawę z kapustą kiszoną" - super to kiedyś Spinka skwitował "dobrze, że są różne gusta, bo by jedna baba we wsi wystarczyła" - jedyny wniosek ;)

trochę (tradycyjnie) rozjechał się wątek, który powinien brzmieć: Cafe Cubano - przyzwoite espresso!!!
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Bertzilla w 28 Październik 2015, 09:11:25
Kurdemolo!
Ale kawa!
Normalnie z butów mnie wyrwało. W sam raz sprawiłem sobie młynek ręczny, żeby espresso sobie popróbować z różnych ziarenek i wziąłem próbkę, co to Goran mi przysłał ostatnio. No i namieliłem 19g, tąpnięcie i poleciała z sitka PF równiutko, gęsta jak krew żylna, pienista, smakowita. Ani pół psika na bok. Krema gęsta, obfita, oleista. W smaku istotnie - czekolada, słodycz i coś czego nazwać nie umiem, a kojarzy się z pieczeniem, karmelem jakby... Kwaskowość prawie niewyczuwalna. Zapadła decyzja właśnie o nabyciu pierwszej porcji handlowej. Polecam :)
Jorg
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 05 Listopad 2015, 12:04:18
Padła opinia że Serrano Superior jest dobra ale pełna defektów. Nie sortowana kawa, prosto z worka ...


(http://eurocafe.com.pl/images/coffee/cubano.JPG)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: gromog w 15 Marzec 2016, 13:26:04
Cubano - fajna kawa o intensywnym aromacie. Woziłem w samochodzie otwartą paczuszkę przez kilka dni, nie trzeba odświeżaczy :) Zapach jest taki, że od razu chce się kawy.
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale w mojej paczuszce były ziarenka mocno palone. Jeszcze takich u Gorana nie spotkałem. Chyba tak powinna wyglądać kawa kubańska, kojarzy mi się z dymem i aromatem cygara.
Jest to kawa, która już w ekspresie automatycznym wyróżnia się na tle innych kaw.
Aby poznać jej walory zrobiłem espresso w HX . Już przy pierwszym strzale wyszło doppio z ładną gęstą cremą. W smaku wyczuwam gorzką czekoladę i słodkie nuty.
Myślę, że nawet podawana z mlekiem będzie wyrazista. Następne doppio będzie podane z cukrem wsypanym do pustej filiżanki.

Ta kawa zagości u mnie częściej. Polecam również do automatów.

Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 15 Marzec 2016, 16:34:39
Skąd jest ten przesąd, że kwaśna kawa jest stara?
Stary post ale odpisze bo w sumie mnie to dotknęło.  Stara kawa czyli wysuszona, z mielenia dochodzi do dolnych granic młyna a i tak woda przelatuje za szybko i w konsekwencji przysłowiowe 14 cytryn.

Właścicieli solidnych mlynow pewnie to nie dotyka. Ja musiałem przekalibrowac żarna.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: mieto132 w 31 Marzec 2016, 10:49:14
Witam,co robię zle,podwójne sitko,18g kawy czas ekstrakcji w zależności od ubicia ,słabsze 25/50 mocniejsze 25/40 i jeszcze raz spróbowałem na tym mocniejszym przeciągnąć do 30sek,wyszło 50ml we wszystkich przypadkach 14cytryn?

Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 31 Marzec 2016, 11:17:59
Za mała temperatura zaparzania. Jaki masz ekspres?
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: mieto132 w 31 Marzec 2016, 11:22:43
Ascaso dream,czyli mam rozumieć że grubość mielenia,czs ekstrakcji są w normie i to nie ma wpływu na ten kwaśny smak?Dodam że ubijam dosyć mocno żeby otrzymać te proporcje,da coś jak zmiele jeszcze drobmiej a słabiej będę ubijał?
Crema jest spora a ciastko suche rylko trochę ciężko wypada.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: WS w 12 Kwiecień 2016, 12:00:54
Średnio palona Cubano jest kwaskowata.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: mieto132 w 19 Kwiecień 2016, 09:15:48
To wszystko tłumaczy,moje ziarenka były zdecydowanie jasno palone co w połączeniu z słabo rozgrzanym PF-em(błędy początkujących)dawało kwaśny smak,później już było zdecydowanie smaczniej.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: bigindian w 13 Maj 2016, 14:13:48
Ta kawa przygotowywana w phin'ie wychodzi bardziej czekoladowa, tylko z lekka nutą kwasowości gdzieś daleko na finiszu ale nie jest to 14 cytryn tylko raczej 0,5 ;)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Prozor w 13 Czerwiec 2016, 08:37:04
Dzisiaj dostaję pierwszą partię z palarni ranGo, między innymi właśnie Cafe Cubano, choć skusiłem się przede wszystkim na nią z uwagi na oryginalny sposób przygotowania przez Kubańczyków - czyli z cukrem na etapie parzenia. Wiem, wiem - kawa bez cukru itp.  :Bicz: ale w końcu nie ma co się kotwiczyć przy jednym sposobie picia  kawka i szukania niuansów smakowych poszczególnych rodzajów kaw. Na to jeszcze dla mnie za wcześnie (chyba), na dodatek mam znajomych, którzy do każdego płynu sypią cukier, tak więc  byłaby to kawa specjalnie pod nich, próbująca oduczyć sypania po parzeniu (bo już słodka ;)).

Po tym wstępie pytanie zasadnicze - jak właściwie zrobić porządną kawę po kubańsku? Interesuje mnie przede wszystkim Cuban style espresso. Przepisów niby jest sporo, ale który jest prawidłowy? Czy cukier sypać do filiżanki (ale wtedy mieszanie jest niezbędne), czy do kolby na spód lub mieszać z kawą? Jestem w kropce... ;)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 13 Czerwiec 2016, 08:39:32
Daj sobie spokój. Poleć na Kubę i tam ciesz się pełnią życia ;).
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: WS w 13 Czerwiec 2016, 12:19:29
Podwójna dawka cukru trzcinowego do filiżanki,na to espresso, dobrze wymieszać i można pić.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Prozor w 13 Czerwiec 2016, 12:35:36
Dzięki, tak też myślałem że to chyba najbardziej optymalne rozwiązanie będzie, zwłaszcza dla zmiany przyzwyczajeń niektórych osobników  :picardpalm:, pewno z czasem przestawię ich (albo choć spróbuję) na czyste espresso ;). Póki co to nawet cappo słodzą  :sciana:, choć tłumaczę, że dobrze spienione mleko już jest słodkie samo z siebie i docukrzać nie ma potrzeby...

Niestety, na dłuższy wyjazd na Kubę (czy gdziekolwiek indziej) póki co nie mogę sobie pozwolić głównie z braku czasu, a na tydzień nie ma co się wygłupiać... Może na emeryturze, no ale to za jakieś 18 latek ;)
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Pdi90 w 14 Czerwiec 2016, 14:20:24
Zamówiłem dziś kilka pozycji od Gorjana, w tym Cafe Cubano. Opiszę wrażenia jak odbiorę.  To mój pierwszy krok w stronę kaw prosto z palarnii więc najpewniej będzie efekt wow.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 14 Czerwiec 2016, 15:24:59
Jak kawa jasno palona, słaby młynek i do espresso to efekt może być ble a nie wow.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Pdi90 w 14 Czerwiec 2016, 17:50:09
Odpowiednik Mazzer super jolly chyba nie taki zły ;). Do przelewów i espresso. Zamówiłem trzy różne rodzaje. Chcę odejść od marketówek, bo bywając w dobrych lokalach naprawdę polubiłem dobrą kawę, i chcę taką pijać samemu i raczyć nią gości;).
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Pdi90 w 15 Czerwiec 2016, 20:30:09
Zakupiłem:
- Arabica 9 Mix 500g
- Ethiopia Guji 250g 
- Cafe Cubano 500

Rozpoczałem od Ehtiopia Guji - paczkowana wczoraj-  właśnie się nią raczę... Nie jestem znawcą / ekspertem, kawa chyba dość średnio/jasno palona. Z La messoni  professional 5000a pierwsze co mnie uderzyło to konieczność zwiększenia stopnia przemiału lekko, bo na ciastko poleciało ciśnienie 13 barów.
Smak kwaskowy, lekko owocowy o zapachu jakichś kwiatów. Bardzo ładne body.
Kawa chyba raczej do przelewów niż do espresso/ekspresów ciśnieniowych. Jutro spróbuję na przelewie contessa 1000 z grubym przemiałem.

Jedno wiem na pewno : to była podróż w jedną stronę. Jeśli sytuacja życiowa mnie nie zmusi, to NIGDY więcej nie wrócę do kaw z marketu. Różnica w ilości smaków jest ogromna. Naprawdę polecam spróbować.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Prozor w 15 Czerwiec 2016, 21:26:36
Zamówienie jak u mnie (choć zamawiałem mniejsze opakowania, za wyjątkiem extra select - z sympatii do starych czasów ;)) no i już na bieżąco Ci tłumaczę, że powinieneś... trochę poczekać. Zaraz po wypaleniu do ciśnieniówki nie do końca się nadaje, musi trochę... dojrzeć po paleniu? Ja dostałem w poniedziałek 13, jako, że Guji była palona najwcześniej, tj. tydzień 7 czerwca (a, nie - tytułowa Cubano z 02.06, ale czeka na weekend), poszła na pierwszy rzut - zaraz po otworzeniu i zmieleniu (akurat ze zmieleniem trafiłem prawie bezbłędnie) puchła niemiłosiernie na sitku. Dziś jest zdecydowanie lepiej, również w smaku i konsystencji, choć w paczce niewiele jej już zostało.

Kawa jest dobra do kolby - musi, jak każda świeżo palona, po prostu dojrzeć do parzenia. O ile pamiętam z wątków forum takie sensowne minimum to chyba tydzień do dwóch? Jeśli się mylę, to mnie poprawcie ;). Niestety - właśnie przez ten efekt kilka kolb poleciało do kosza, bo... za mocno ubite zostały, właściwie tak samo jak poprzednie (mielone dość długo po paleniu) no i okazało się, że napuchła i nic lub prawie nic nie leciało. Nie było wyjścia, ponowne mielenie z mniejszym wsadem (zdecydowanie poniżej poziomu kolby) wyrównanie tamperem i po poprawce prawie dobrze. Ale właśnie przez to dojrzewanie z dnia na dzień puchnięcie coraz mniejsze, ciastko dziś zaczyna ładnie odchodzić od sitka po ekstrakcji, tak więc daj kawie odpocząć minimum tydzień i efekty będziesz miał zdecydowanie lepsze.
 
A to że jasno palona... taka ma być. Wkrótce odwykniesz od czarno spalanych (tak, spalanych, a nie palonych) marketówek...

O - znalazłem wątek: Czy starsza kawa jest zawsze gorsza od świeżej http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=462.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=462.0)

Cytując Antonia « Odpowiedź #12 dnia: 18 Wrzesień 2013, 13:55:25 »:
Kawa po wypaleniu "żyje" jeszcze długo, odpoczywa po krótkim, intensywnym dramacie w piecu. Nabiera wyrazu, robi się bogatsza, bardziej okrągła, pięknieje. Czasem trwa to parę tygodni. Codzienne obserwacje danej kawy są niesamowicie interesujące...

Dlatego smutno mi i przykro, gdy ludzie interesując się daną kawą, domagają się tego, by była ona palona wczoraj albo najlepiej dzisiaj. Dobre ziarna po miesiącu są wciąż dobre, są w apogeum swojej jakości. Myślałem, że jest to wiedza powszechnie znana, że kawa wymaga jakiegoś dłuższego czasu od momentu wypalenia do spożycia. Tymczasem zła interpretacja tego, co zwie się third wave doprowadziła do jakiegoś ultra-radykalnego obłędu pałającego miłością do dwutlenku węgla i aromatu palenia.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Pdi90 w 16 Czerwiec 2016, 12:16:13
Super. Dzięki za podesłanie linka. Popełniłem ten sam błąd logiczny, sądząc że im mniej czasu od wypalenia do spożycia tym jest lepiej. Tym nie mniej dziś spróbuję ja zaparzyc w przelewie.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 16 Czerwiec 2016, 12:56:36
na epsresso optimum to od 7 do 14+ dnia.
Nikt nie broni zamrozić ziaren, niektórzy nawet takie mielą.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Prozor w 16 Czerwiec 2016, 13:01:05
Guji jak pamiętam jest dedykowana do przelewów, aczkolwiek u mnie miała być przeznaczona do kawiarki (do pracy) z której jest całkiem smaczna. Podobnie jako cappu - dawno tak dobrego nie piłem. Trzy pozostałe kawy, tym razem wszystkie dedykowane do ciśnieniówki (w tym tytułowe Cubano) będziemy testować na weekend ;).
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Steńka w 19 Czerwiec 2016, 13:12:36
Jak to mielić zmrożone ziarna? i co wtedy?
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: piomic w 19 Czerwiec 2016, 13:20:21
Jak to co? Lody kawowe.
Tytuł: Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Wiadomość wysłana przez: Pdi90 w 26 Czerwiec 2016, 21:39:55
Ok. Dziś zaparzyłem Cafe Cubano z przelewu. Smak inny niż z ciśnieniowca. Odrobinę więcej "smaczków" udało się wyciągnąć z naparu. Całukiem dobrze sprawdziła się z mlekiem, co było dla mnie sporym zaskoczeniem.