forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: mrpablo w 18 Marzec 2024, 23:05:38
-
Witam, trochę zardzewiało mi żarno z młynka Baratza Sette 30, więc postanowiłem spróbować je odrdzewić jakimś naturalnym środkiem, padło na kwasek cytrynowy (z ciepła wodą). Efekt jak widać na załączonym zdjęciu.
Element sczerniał, osadu nie da się mechanicznie łatwo ściągnąć (zdrapać). Punktowa rdza zeszła.
Czy bezpiecznym jest dalej go używać? Albo co zrobić żeby przywrócić go do używalności? Możecie coś poradzić?
(https://wykop.pl/cdn/c3201142/5b4c2fe6f26538d6abab3f0b7408bc3b5925b486cfa25abaafbcb43651c8db42.png?author=fezix&auth=76646856f013cc1861041b5fcf2304eb)
-
Na rdzę dobrze działają środki typu Mr McKenic 9w1.
Woda do odrdzewiania to dość oryginalny pomysł.
Jak masz obiekcje co do bezpieczeństwa MR M, to jeszcze Balistol ma olejki naturalne. I tym spokojnie można spryskać a potem oczyścić szczotką (brąz/mosiądz).
Na koniec do sucha ściereczką flanelową.
-
Generalnie to zależy z czego jest żarno dokładnie. Jaki stop i czy miał jakieś powłoki. Ocynk z tego co wiem w kwasie potrafi czernieć.
Natomiast niestety nie mam pojęcia jak owa reakcja chemiczna wpłynęła na spożywcze zastosowanie tego żarna.
-
Jeśli nie uda Ci się nic z tym zrobić to niedługo będę mieć wolne takie żarno bo zamówiłem do swojego Etzingera nowe żarno wraz z metalowym mocowaniem, a to jest jest zdaje się to samo.
-
Węglówka... zmielisz trochę kawy i się samo oczyści ;-) Albo zmiel trochę ryżu jeśli z kawą czujesz się niepewnie.