forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: rollo45 w 17 Maj 2023, 21:45:25
-
Nie wiem czy to już gdzieś było na forum :)::). Ale dla mnie to absolutnie mistrzostwo świata :):):)
https://youtu.be/MxPNQRCxQZc
-
No wiesz... ekspresy do kawy to nie są skomplikowane urządzenia. Nawet te bardziej zaawansowane modele to od strony "hydraulicznej" to nadal nic specjalnego. Ja do swojej dorobiłem "tylko" sterownik temperatury PI (bez D) i elektroniczne sterowanie - kawa była całkiem zacna i powtarzalna. Gdybym miał miejsce na blacie to bym zostawił do espresso, ale jednak spienianie z tego bojlera a potem znowu stabilizowanie temperatury to słabe jest...
-
Ale ten Mod to już trochę więcej od samego PIDA nie wiem jak wpływa na spienianie bo ja mleka nie spieniam ale do espresso ta modyfikacja wydaje się rewelacyjna :):O:)
-
Mnie kusi zrobienie tego moda, ale z drugiej strony kawa (i mleko) z Oscara jest na tyle fajna, że trochę mi się nie chce 🤔
-
trochę więcej od samego PIDA
Jakby trochę mniej. Zajrzałem do kodu - regulator temperatury raczej prymitywny (żaden PID). Co nie zmienia faktu, że mod bardzo interesujący.
PS. Mod pozwala na wbudowanie wagi do ekspresu - za to w ekspresie nie ma przepływomierza.
-
Z tak małym bojlerem pełny PID nie daje dużo więcej korzyści podczas samego grzania, a podczas ekstrakcji i tak jest zbyt niestabilnie - też zrobiłem tylko PI i wystarcza.
-
też zrobiłem tylko PI i wystarcza.
Szczerze mówiąc, dużo istotniejsze jest włączanie grzałki w momencie startu ekstrakcji (zanim regulator zdąży zareagować). A w gaggiuino regulator wygląda raczej na dwustanowy.
-
1/10 za 1/10 ceny to się zgodzę.
-
Nie wiem czy to już gdzieś było na forum . Ale dla mnie to absolutnie mistrzostwo świata
Ja właśnie skończyłem. Myślałem, że będzie bardziej skomplikowane i nie odpali od strzała ale poszło za pierwszym uruchomieniem. Muszę tylko popracować nad dobrym umiejscowieniem czujnika ciśnienia bo jest czuły na zakłócenia i jak mam wszystko spakowane w obudowie to trochę się gubi. Trzeba trochę poćwiczyć i poeksperymentować (niestety teraz nie ma na to czasu ). Spienianie mleka to bajka.
-
Tutaj podobna sprawa i cena.
https://www.youtube.com/watch?v=RvAt1Dmqhpk
-
https://youtu.be/V4pTFCGVlmQ?si=C8_29XNiGXedEblZ
Jest review.
-
Odnośnie pomiaru temperatury to miałem wcześniej samego pida i rzeczywiście dało się tak dobrać nastawy regulatora, żeby utrzymywał temperaturę +- 0.1 stopnia przed zaparzaniem. Natomiast podczas zaparzania spadek temperatury był i tak 2,3 stopnie. Regulator reaguje dopiero na uchyb temperatury.
W przypadku gaggiuino rzeczywiście nie ma tam algorytmu sterowania PI tylko PWM (nastawy wypełnienia szerokości impulsów są wyciągnięte na panel, więc można to sobie edytować). Natomiast podczas zaparzania temperatura jest znacznie bardziej stabilna. Mikroprocesor "znając" aktualny przepływ wody (wynika to z charakterystyki mechanicznej pompy), "wie", wie ile energii cieplnej należy dostarczyć , żeby utrzymać temperaturę zadaną. Ta opcja nazywa się chyba "brew delta" i można ją sobie wyłączyć. Natomiast działa to przyzwoicie i spadek temperatury wychodzi mi maks. do 1 stopnia.
Odnośnie samej modyfikacji to szczerze polecam ale może warto się chwilę wstrzymać z zakupem sprzętu bo będą zmiany. Trwają prace nad zmianą Hmi na większy innego producenta.
-
Cześć,
Przymierzam się do tuningu, czy jakieś wskazówki masz może? Na coś szczególnie warto zwrócić uwagę? Jak oceniasz poziom skomplikowania procesu instalacji? :)
-
Czesc,
Jeśli lubisz majsterkować to niczego się nie musisz obawiać :). Jeśli chcesz zaoszczędzić czas to możesz kupić gotową płytkę PCB. O tym mówi Lance w tytułowym filmie.. Fajnie jakbyś miał dostęp do drukarki 3D, jest trochę elementów do wydruku.. zintegrowaną wagę myślę że na start można sobie odpuścić.
Pozdrawiam
-
Dzięki bardzo :) Już właśnie kolega mi drukuje w 3D, zestaw z płytką zamówiony. Zobaczymy co z tego będzie!
-
Mi obudowy wydrukował za fajne pieniądze kolega Matius22. Polecam
-
Przymierzam się do tuningu, czy jakieś wskazówki masz może?
Jeszcze dodam, że dołożyłem sobie kawałek paska led i w momencie załączenia zasilania oświetla mi zbiornik z wodą bo kompletnie nie widać poziomu wody. Teraz czekam na części do wagi a potem założę czujnik poziomu wody.
-
Co lepiej brać? Gaggia pro evo i gaggiuino czy mara x? 90% espresso, mleczne bardzo rzadko.
-
Co lepiej brać? Gaggia pro evo i gaggiuino czy mara x? 90% espresso, mleczne bardzo rzadko.
Miałem jakiś czas temu ten sam dylemat. Wziąłem Marę, bo jednak trochę mleka spienia codziennie. W tym przypadku kupiłbym raczej Profiteca GO.
Jeśli chodzi o Gagguino, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy przygotowując poranną kawę chcesz słuchać jak pompa wyłącza się i włącza kilkadziesiąt razy podczas ekstrakcji jednego shota :D