forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: GostRado w 20 Marzec 2022, 11:28:17
-
Kolega @rollo45 jest użytkownikiem Strietmana, więc przydałoby się trochę informacji o tej ciekawej dźwigni z pierwszej ręki, zdjęcia na żywo.
Mam pytanie do Ciebie, czy może posiadasz, używasz, tego najgłębszego sitka IMS:
https://coffee-sensor.com/product/la-pavoni-ims-competition-20-grams-triple-filter-basket-b582th29e/
-
Obiecuje ze "popełnię" krótką recenzje wzbogacona o zdjęcia jak tylko czas pozwoli w p.tygodniu :), powiem szczerze ze nie miałem pojęcia ze takie sitko jest dostępne używam dostarczonych w komplecie robionych przez IMS dla Strietmana sitek 18 i 15, najcześciej 18g,wychodzi na to ze będę chyba musiał dokupić taką 20 (powinna pasować).
-
wychodzi na to ze będę chyba musiał dokupić taką 20 (powinna pasować).
Pasować będzie, bo obydwaj mamy npfy.
Ile sypiesz mniej więcej wagowo mielonki do tego sitka 18?
-
17g do sitka 41-45ml espresso
-
Tak to mniej więcej wyglada w kuchni :), a tak w zasadzie wyszedł drugi shot jaki na Strietmanie zrobiłem :) wrzucam tytułem wstępu do obiecanej recenzji :)
-
17g do sitka 41-45ml espresso
Chyba krótki masz przysznic, tj mało wystaje, że wchodzi 17g, mimo że sitka IMS mają delikatnie większą wewnętrzną średnicę od LP czy mcal?
Co za niespotykane połączenie: K & S 👌👍
-
U mnie tak się duet prezentuje:
[ You are not allowed to view attachments ]
-
no wystaje nie za dużo , może 3-4 milimetra tak na oko , 17g to chyba max na te sitko 18g, mam nadzieje ze połączenie K&S to będzie koniec mojej ewolucji kawowej ale to już sobie mówiłem wiele razy :)
-
U mnie tak się duet prezentuje:
[ You are not allowed to view attachments ]
nie widzę Nautilusa na zdjęciu :):):)
-
jak ten Nautilius się sprawuje ?, bo powiem szczerze już rozmawiałem z Frankiem odnośnie zakupu ale ciągle się waham
-
Nie zmieścił się kadrze.
Bardzo dobry młynek, SSP HU bardzo fajnie działają z jaśniejszymi kawkami. Cała reszta, jeżeli chodzi o konstrukcję, moc, retencję top class.
Jakie masz żarna w swoim Flat i jakie kawki głownie pijesz?
-
U mnie tak się duet prezentuje:
Się nawet nie pochwaliłeś.
No to recenzja pójdzie z płatka, bo jest Was dwóch🙂
-
Tu jest bardzo dobry opis:
https://thelevermag.com/pages/issue-3
-
SSP HU :) single palone pod espresso w kierunku medium do light , ale bardzo jasne palenia mi nie leżą za bardzo smakowo ,z kilku palarni mam po jednej ulubionej kawie która trzyma poziom i powtarzalność.
-
To moim zdaniem nie ma sensu zmieniać całego młynka. Już bardziej bym poszedł w zakup Shuriken ML do Flat.
-
taka opcja była pierwsza ale dostepność i forma zakupu to czysty hardcore:),myślałem tez o zakupie jako drugiego młynka Versalab V4 ale też na razie decyzja nie zapadła.
-
Jak wychodzi porównanie smakowe espresso Strietman VS Londinum bo to ciekawe zestawienie ?
-
Z tego co kojarzę to same żarna można domówić do Flat.
Porównanie? Bardzo zbliżony poziom. Na razie CT-2 używam głównie do bardziej klasycznego, włoskiego espresso, ciemniej palone ziarna i niższa temperatura, doza 14 gram. Najczęściej wcześnie rano, mielone na młynku ręcznym. Cicho i szybko :)
LR - dozy pod 20 gram, preinfuzja 3,5-4 bar, Nautilus i jasne ziarenka.
-
Tak można same żarna domówić do Flata ale system sprzedaży jest taki sam jak młynków ,pojawiają się i znikają z oferty ,wymagane oświadczeńie ze nie będą używane w innym młynku poza Kafatekiem plus oryginalny numer zamówienia posiadanego młynka rzeczonej firmy , powili zaczyna to przypominać sektę :):) przy jasnych paleniach na LR i dozie 20g w jaki celujesz uzysk w filiżance ?, podobno CT2 bardzo dobrze się sprawdza na jasnych paleniach (jeszcze nie mailem czasu potestować)
-
Uzysk 45-50 gram.
Tak na CT2 też spoko wychodzą jasne ziarna, można zrobić fajną długą preinfuzję. Sitko 18 się dobrze wtedy sprawdza. LR moim zdaniem daję trochę większe body/mouthfeel, ale to są niuanse.
-
bez wątpienia CT2 to przemyślana konstrukcja:):)londinum 24 mam zapakowane u siostry w UK ,czekam na dogodną możliwość transportu i moją przeprowadzkę po której wajcha z LR nie będzie problemem :)
-
Minął rok i kilkadziesiąt minut, a recenzji dalej nie ma :-)
Prosiłbym o fotki tłoka, zrobione tak przy okazji czyszczenia, konserwacji urządzenia.
I opis jak realizowane jest nabieranie wody pod tłok i budowanie ciśnienia. Czy przed prysznicem jest zawór, który trzyma wodę w cylindrze w trakcie jej grzania?
Czy Strietman, to bardziej LP EP czy Superkop?
-
Tu masz odpowiedzi na większość pytań:
https://thelevermag.com/blogs/articles/strietman-ct2
-
Strietman to Strietman na pewno nie LaP tym bardziej nie Superkop:):)
-
Strietman to Strietman na pewno nie LaP tym bardziej nie Superkop:):)
No toś się rozpisał, a na temat Mikry to wymagałeś od nas elaboratów 🙂
-
Zaraz elaboratow :):)link @pj.w wyjasnia wszystko :).
-
Zaraz elaboratow :):)link @pj.w wyjasnia wszystko :).
Tylko winny się tłumaczy: informacji wymagałeś bezpośrednio od nas, posiadaczy Mikry, a nie osób postronnych, także słowo się rzekło, tedy siadaj za biurkiem i pisz o Strietmanie swoje spostrzeżenia, m.in. o co prosił @cezary.pl
-
Tu masz odpowiedzi na większość pytań:
https://thelevermag.com/blogs/articles/strietman-ct2
Myślałem, że temperatura grupy (wody) w Strietmanie jest stabilniejsza, bardziej płaski profil. Z testów wynika, że zachowuje się podobnie do dużej dźwigni, wahania są nawet większe.
-
Tam jest dość prosty termostat.
Ale jako że to open bojler, możesz zamontować własny termometr i startować z temperaturą o dowolnej wartości.
-
bardziej stabilnego i przewidywalnego urzadzenia nie mailem , termomsonda i można robić z dowolna temperatura , poza tym po jakimś czasie wiem dokładnie kiedy w cyklu jest jaka temperatura i jakie sa interwały czasowe jej trwania .wiec wystarczy ze zacznę ekstrakcję w odpowiednim z któryś momentów (kierujac się sygnalizacja termostatu) i mam stabilnie 95-96 lub 91-92 w czasie ekstrakcji .
-
startować z temperaturą o dowolnej wartości.
Utrzyma tą temperaturę, czy będą wahania podczas ekstrakcji 30-40s?
-
Spadek będzie, ale mniejszy niż w takim LR czy 800, bo tu jednak masz wszystko zintegrowane, nie masz sytuacji, że rozgrzana woda wpada do komory w dźwigni o dużo mniejszej temperaturze. Jak grzałka działa to de facto możesz mieć nawet profil z rosnącą temperaturą. Jak grzałka nie pracuję, to profil z niewielkim spadkiem, 300 ml wody, przez minutę, nie straci pewnie więcej niż 2C.
Na końcu i tak ta woda wpada na ciasto o temperaturze 20-kilku C. To nie LaMa, to dźwignia :)
-
Na końcu i tak ta woda wpada na ciasto o temperaturze 20-kilku C. To nie LaMa, to dźwignia :)
Jakoś się zafiksowałem, że Strietman to jednak nie dźwignia :)
Jest jakiś pęd na to żeby okiełznać temperaturę w dźwigniach, kiedy jedną z głównych zalet dźwigni jest "pływający" profil temperatury.
-
@pj.w Dziękuję za link do bloga, wiele mi wyjaśnił zawarty tam opis.
Strietman, świetna maszyna, trzy razy ładniejsza od Superkopa i trzy razy droższa.
-
poza tym po jakimś czasie wiem dokładnie kiedy w cyklu jest jaka temperatura i jakie sa interwały czasowe jej trwania .wiec wystarczy ze zacznę ekstrakcję w odpowiednim z któryś momentów
Jak kiedyś miałem delonghi to też wiedziałem ile czasu od zgaśnięcia lampki muszę poczekać, żeby wstrzelić się w określoną temperaturę, ale chyba nie o to chodzi w stabilnej maszynie :P
-
W stabilnej maszynie chodzi o to żebyś zaparzył espresso mając powtarzalne określone przez ciebie parametry :), porównanie Strietmana do De Longhi jest dość ryzykowne ,albo wynika z niewiedzy :)):)