forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: Nihil w 22 Kwiecień 2021, 22:14:00

Tytuł: Kahlua - sprawdzony przepis
Wiadomość wysłana przez: Nihil w 22 Kwiecień 2021, 22:14:00
Jako, że narobiłem sobie smaka na espresso martinis chcę zrobić domową Kahluę. Mam 0,7 rumu, mam ekstrakt waniliowy, brązowy cukier i oczywiście kawę i tu zaczynają się schody. Obczajam różne przepisy i w większości każą sypać kawę rozpuszczalną na co nie pozwala mi rozum i godność człowieka. Inne zalecają dodać zaparzoną kawę przelewową, inne espresso, nieliczne macerowanie w zgniecionych ziarnach, ale to ostatnie niektórzy z kolei odradzają. Kiedyś macerowałem garść przez dosłownie sekundę przemielonych ziaren z wódką i już po tygodniu złapało czarny kolor i bardzo przyjemny słodkawy smak, więc wydaje mi się to dobrą metodą. W przypadku zaparzonej kawy nie wiem jakie proporcje i metoda będą najlepsze. Jeśli chodzi o espresso, to trochę by się tego trzeba naparzyć, bo w przepisach jest 2 cups czyli prawie pół litra, czyli 14 szotów. Aeropress wydaje się lepszym sposobem, ale też najlepiej mieć jakąś sprawdzoną recepturę co do stosunków wagowych. Ktoś robił i ma jakieś doświadczenia?
Tytuł: Odp: Kahlua - sprawdzony przepis
Wiadomość wysłana przez: jakub_stanecki w 22 Kwiecień 2021, 22:30:48
Nie robiłem takie "drina" ;)
ale jak robie macarpone - to także potrzebuję 0,5l kawy - robię wtedy 2x phin 200ml z 12g kawy + 2x espresso z 18g kawy - czyli razem 60g na 0,5l dość intensywnego naparu
Tytuł: Odp: Kahlua - sprawdzony przepis
Wiadomość wysłana przez: Nihil w 10 Maj 2021, 23:43:31
Dobra, jak mówi angielskie przysłowie "chcesz mieć coś zrobione dobrze, zrób to sam". 0,7 rumu to akurat prawie 3 x amerykański "1 cup" (240 ml) który pojawiał się jako wartość podstawowa we wszystkich trzech przepisach x 3, więc zrobiłem w trzech wersjach. Bez zaskoczenia najlepsza wychodzi z espresso, plusem jest utrzymujący się stale pasek cremy na obrzeżach i głęboki smak. Mimo wszystko w połączeniu z rumem i syropem cukrowym i tak inne noty są dominujące i głębia smaku kawy gra tu drugie skrzypce, szczególnie w drinkach, więc robienie kahluy na kawie rozpuszczalnej jest jednak najrozsądniejszą opcją. Opcja z macerowaniem zgniecionych ziaren odpada zupełnie, dlatego, że ziarna wypijają sporą część rumu, plus rezultat jest zbyt cierpki.