forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: Jędrek W. w 29 Wrzesień 2014, 21:53:13

Tytuł: Melitta Caffeo CI
Wiadomość wysłana przez: Jędrek W. w 29 Wrzesień 2014, 21:53:13
Witam!
Przymierzam się do otwarcia małej sali zabaw dla dzieci i kawiarenki w tejże sali.
Bardzo spodobał mi się ekspres Melitta Caffeo CI bo posiada wszystkie cztery ( espresso, duża, latte, capuccino ) potrzebne funkcje ONE TOUCH.
Nazwa Melitta nie jest mi przesadnie znana, ale może koledzy wyrażą swoją opinię.
Dodam tylko, że 10-15 kaw dziennie już byłoby sukcesem.
Proszę o opinię ew. jakieś inne propozycje do 4tys.
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Melitta Caffeo CI
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 29 Wrzesień 2014, 22:14:15
Zdajesz sobie sprawę z konieczności czyszczenia i konserwacji elementów odpowiedzialnych za automatyczne spienianie; z czasem jest to bardzo męczące, do tego mleko powinno być chłodne.
Ja bym szukał modeli z manualnym spienianiem mleka. Dla mnie sprawdzony model to Quick Mill Professional - choć koszmarnie brzydki nie spełniający Twojego założenia ONE TOUCH.
Obecna cena wywoławcza w PL jest niewiele wyższa od założonego budżetu.
Tytuł: Odp: Melitta Caffeo CI
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 30 Wrzesień 2014, 06:59:19
Jeśli nie QM to przeczytaj wątki o ekspresach Jura :)
Tytuł: Odp: Melitta Caffeo CI
Wiadomość wysłana przez: Jędrek W. w 30 Wrzesień 2014, 12:54:43
Witam!
To mi trochę skrzydła podcinacie....czy czyszczenie elementów "mlecznych" w Melicie jest tak skomplikowane?
Powinno być ONE TOUCH bo będą to obsługiwać osoby niekoniecznie "techniczne"
Cena jest też ważna, bo kawiarenka nie będzie generować dużych zysków, a i klienci w większości nie będą raczej smakoszami.
Ważna jest dla mnie Wasza opinia techniczna.
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Melitta Caffeo CI
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 30 Wrzesień 2014, 14:03:52
Skomplikowane - ja bym to bardziej uciążliwym nazwał. Nie możesz o tym zapominać po prostu. Jak się zapuści to mleko będzie się słabiej lub wcale spieniać.

Pamiętaj że podstawą sukcesu będzie świeża kawa - zapomnij o czymkolwiek z marketu, kup mieszankę w dobrej palarni - a okaże się że ludzie na samą kawę zaczną zaglądać.

Teraz pytanie - obsługa będzie "twoja"? Nie będzie tak że klient sam robi kawę? Pytam bo wedle materiałów
Cytuj (zaznaczone)
Dzięki "Easy Cleaning" przystawka po mleku jest czyszczona szybko i higienicznie. Części urządzenia po kontakcie z mlekiem należy spłukać ciepłą wodą. Melitta CI przypomina automatycznie po każdym przygotowania mleka.


Mi się osobiście ten sprzęt podoba - ale co do niezawodności i trwałości zdania nie mam. Bierz biały - będzie każdą plamkę widać ale jest 600PLN tańszy niż czarny :D A jak się rozejrzysz to i poniżej 3000 go kupisz.
Zwróć uwagę na wady o których ludzie piszą
Cytuj (zaznaczone)
- ZA MAŁY POJEMNIK NA WODĘ. ( W domu jest 6 osób, a czasem kiedy przychodzą goście muszę kilka razy napełniać go od nowa wodą )
-BRAK POLSKIEGO MENU.

One Touch'owa Jura to tylko z serii micro w twoim budżecie się zmieści - ale to nie jest chyba dobry pomysł na 10 kaw dziennie.

Miej świadomość że kupujesz sprzęt stricte domowy, który przy dużym ruchu (którego ci życzę) może nie dać rady i się zużyć/zepsuć dużo szybciej niż maszyna biurowo/gastronomiczna (czego nie życzę). To w końcu nie jest sprzęt do pracy "non-stop".

Podobno Saeco Aulica, model Top jest czymś łatwym w serwisowaniu - ale to już budżet na poziomie 5000 PLN. Jak porównałbyś ergonomię obsługi tych dwóch maszyn (Melitta i Saeco) to pewnie byś się zaczął zastanawiać czy nie wydać więcej. Do Auliki pewnie wodę dolejesz raz dziennie, ścieki też mają pojemną tackę, no i fusy kawowe też raz dziennie się pewnie da opróżnić.

Może rozważ wzięcie sprzętu w leasing?