Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 451316 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2400 dnia: 28 Styczeń 2024, 08:49:09 »
Opis nie pozwala na jakiekolwiek domysły: Brasilia opus:
》tertium non datur《

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2401 dnia: 28 Styczeń 2024, 21:20:35 »
Chyba nie mamy osobnego wątku o Aram...
Nie śledziłem nigdy tego jakoś specjalnie, więc nie wiem czy to nowość czy już dawno dodali, ale przyznam że pod względem pomysłowości, rozwiązania i wyglądu jestem zachwycony takim manometrem :)


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2402 dnia: 29 Styczeń 2024, 13:40:25 »
Widziałem to rozwiązanie jakiś czas temu. Genialne w swojej prostocie, bardzo przyjemne wizualnie. Zastanawiam się tylko na ile to jest czytelne w trakcie zaparzania i bezaaryjne, gdy może się w szczeliny dostawać pył kawowy.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2403 dnia: 29 Styczeń 2024, 13:53:55 »
gdy może się w szczeliny dostawać pył kawowy
Jakim cudem? Myślę, że jest to coś w rodzaju dynamometru -- kawałek sprężyny połączony li tylko z korbką. Czyżbym się mylił? Czy ta korbka nie jest odkręcana?
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2024, 13:55:58 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2404 dnia: 29 Styczeń 2024, 14:06:19 »
Są to elementy, które przesuwają się wzdłuż siebie więc na pewno z czasem coś może tam wchodzić.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2405 dnia: 29 Styczeń 2024, 14:12:36 »
WD40 da sobie radę nawet z rdzą ;).

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2406 dnia: 29 Styczeń 2024, 16:10:31 »
Ten oryginał z USA, ale ten dostępny w Polsce, to już średnio.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2407 dnia: 02 Luty 2024, 14:50:48 »
Hasło klucz: neutron imaging. Idea pozwala zajrzeć przez metalowe ściany do wnętrza naszego ulubionego urządzenia. Pierwszy link pokazuje cały system:

-->> https://youtu.be/DZrCc4fD5Qk?si=2jyKeR06FlNi6H00

« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2024, 14:57:07 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2408 dnia: 05 Luty 2024, 11:06:30 »
Kawa z Azji droższa przez terrorystyczne działa Huti na Morzu Czerwonym.
》tertium non datur《

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2410 dnia: 21 Luty 2024, 18:06:32 »
Opis nie pozwala na jakiekolwiek domysły: Brasilia opus:
To akurat jest maszyna HX z ciekawą grupą -- podobną do E61 ale z dynamicznymi, sprężynowymi dyfuzorami na dole zamiast tradycyjnego odpływu do tacki ociekowej. Brasilia jakaś tam idea fix możliwie największego uzysku w espresso...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2411 dnia: 21 Luty 2024, 18:12:28 »
Ostatnio parę razy u znajomego piłem espresso z trzygrupowej Faemy Ambasador: kapitalne w smaku shoty.
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2024, 18:16:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2412 dnia: 21 Luty 2024, 18:33:11 »
Ta maszyna jest stara ale bardzo, bardzo fajna :).

Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2413 dnia: 21 Luty 2024, 21:49:03 »
Opis nie pozwala na jakiekolwiek domysły: Brasilia opus:
To akurat jest maszyna HX z ciekawą grupą -- podobną do E61 ale z dynamicznymi, sprężynowymi dyfuzorami na dole zamiast tradycyjnego odpływu do tacki ociekowej. Brasilia jakaś tam idea fix możliwie największego uzysku w espresso...
Na dole została tylko komora preinfuzyjna. Dyfuzora nie było, tę rolę przejął elektrozawór trójdrożny. Sprężynowe komory preinfuzyjne jakoś się nie przyjęły poza E61.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2414 dnia: 21 Luty 2024, 22:40:46 »
W Brasiliach jest komora w kształcie cylindra z ruchomym "tłoczkiem" na sprężynie -- to zmodyfikowana grupa, zwana chyba Rossi B61. Woda wypełnia tę komorę przez parę sekund, podczas gdy ciastko kawowe ma swobodny kontakt z wodą -- jakieś niewielkie ciśnienie oddziałuje na kawę. Dopiero po nasyceniu się cylindra, pełne ciśnienie pompy kieruje strumień wody przez ciastko. Ok, chyba nadużyłem tu określenia dyfuzor, mea culpa.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi