Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 516154 razy)

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #405 dnia: 23 Listopad 2015, 13:48:20 »
Espresso absolutnie nie jest zamykaniem się na cięższe smaki. Chociażby myte Etiopie potrafią być niesamowicie rześkie parzone pod ciśnieniem. Wiele kaw nadaje się zarówno do przelewów jak i do espresso. Najlepiej próbować samemu :)

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #406 dnia: 25 Listopad 2015, 10:27:57 »
Dzisiaj wsypalem 33g Yirgacheffe zmielonej na "1" z Severina, zalalem 120 ml wody, troche ponad 1 min ekstrakcji, podzielilem na dwie filizanki i wyszlo takie bieda espresso, ale smak zacny. Na pierwszym planie juz nie owoce ale czekolada, owoce nad nia, zero kwasu czy goryczy, co ciekawe w filizance absolutnie zero drobinek kawy, choc uzywam filtra Able standard (polecam). Mam drobinki przy grubszym mieleniu, ale przy drobnym najwyrazniej kawa zbija sie w takie ciastko, ze nic nie wychodzi dziurkami. Dzisiaj odbieram phin i ciekawy jestem, czy tam wychodzi cos podobnego.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #407 dnia: 25 Listopad 2015, 13:35:25 »
minutę z preinfuzją i przeciskaniem? zalewasz wrzątkiem czy odstawiasz wodę na jakiś czas? Ponoć filtr Able fine, daje słodsze napary i zastanawiam się czy sobie nie kupić na święta. 

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #408 dnia: 25 Listopad 2015, 14:00:15 »
Mi takie a'la espresso z Aero fajnie wychodziło, chociaż już dawno nie robiłem. Ja robiłem takie eksperymenty do minuty i wychodziło super.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #409 dnia: 25 Listopad 2015, 14:22:33 »
minutę z preinfuzją i przeciskaniem? zalewasz wrzątkiem czy odstawiasz wodę na jakiś czas? Ponoć filtr Able fine, daje słodsze napary i zastanawiam się czy sobie nie kupić na święta. 
Minuta z preinfuzja (ktora w tym przypadku nie ma sensu, bo wody niewiele wiecej) nie liczac przeciskania. Zreszta ja nie rozumiem po co preinfuzja w Aero lub French Pressie, przeciez to ma sens jesli chcemy przygotowac kawe na chwilowy kontakt z woda, a w Aero woda zostaje w srodku az do przeciskania.
Zalewam woda w kilka sekund po ustaniu grzania, ale Aeropress nie jest wczesniej rozgrzewany. Po wlaniu do srodka temperatura spada od razu do jakichs 90-95 stopni.
Mam filtr standard wlasnie po to zeby wzmocnic body. Podejrzewam ze Fine daje cos w stylu Chemexu.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2015, 14:27:20 wysłana przez mathu »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #410 dnia: 25 Listopad 2015, 15:20:18 »
też się zastanawiam z tą preinfuzją, przy małych ilościach wody nie powinno być problemu żeby gazy się wydostawały i można było wydobyć bogactwo siedzące w ziarnach.
W kwestii body to z kality albo phina w zupełności mi wystarcza, w aeropressie szukam innych smaków.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #411 dnia: 25 Listopad 2015, 15:41:39 »
Gazy zawsze sie przeciez wydostaja, a najlepiej jesli sie od razu wleje cala wode i zamiesza - wtedy wszystko bulgocze az milo. To cale caffee-voodoo w przypadku Aero nie ma dla mnie zadnego sensu. Wlewam wode na dwa razy glownie z powodu trudnosci w przemieszaniu jesli jest jej duzo (rozlewa sie) - najlepiej wlac polowe, wymieszac zeby cala kawa sie zamoczyla i dolac reszte, znowu wymieszac i zostawic na minute albo mniej (to juz zalezy od kawy i stopnia zmielenia).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #412 dnia: 25 Listopad 2015, 16:54:21 »
Rozumiem, że chodzi o odwróconą metodę?

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #413 dnia: 25 Listopad 2015, 17:20:11 »
Tak, w przypadku standardowej preinfuzja ma sens (o ile woda nam wyleci dolem).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #414 dnia: 25 Listopad 2015, 19:00:45 »
Ważne żeby smakowała, a jak to zrobisz to już inna sprawa, ale dobrymi przepisami warto się dzielić  :)

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #415 dnia: 25 Listopad 2015, 19:13:33 »
Ale napisałem głupotę:

Cytuj (zaznaczone)
Zalewam woda w kilka sekund po ustaniu grzania, ale Aeropress nie jest wczesniej rozgrzewany. Po wlaniu do srodka temperatura spada od razu do jakichs 90-95 stopni.
Zalewam wodą ale dzbanek do spieniania mleka i potem od razu do Aero. Dlatego 90-95.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #416 dnia: 26 Listopad 2015, 16:47:21 »
Niby marnotrawstwo kawy, bo aż 30g, ale warto przetestować ten przepis, polecam! Wycisnął mi z Brazylii niebrazylijskie nuty...http://sprudge.com/aeropress-recipe-won-japan-brewers-cup-87979.html

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #417 dnia: 26 Listopad 2015, 17:53:16 »
Gazy zawsze sie przeciez wydostaja, a najlepiej jesli sie od razu wleje cala wode i zamiesza - wtedy wszystko bulgocze az milo.
Gaz może się rozpuszczać/wchodzić w reakcję z wodą.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #418 dnia: 26 Listopad 2015, 18:42:28 »
Ale napisałem głupotę:

Cytuj (zaznaczone)
Zalewam woda w kilka sekund po ustaniu grzania, ale Aeropress nie jest wczesniej rozgrzewany. Po wlaniu do srodka temperatura spada od razu do jakichs 90-95 stopni.
Zalewam wodą ale dzbanek do spieniania mleka i potem od razu do Aero. Dlatego 90-95.

Jesteś mi winien jedną kawę. Dziś zrobiłem według Twojego pierwszego przepisu i wyszła bardzo kiepska.  :Bicz:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #419 dnia: 26 Listopad 2015, 19:11:38 »
Jesteś mi winien jedną kawę
tą samą kawę yirgacheffe robiłeś?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi