Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 521834 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #390 dnia: 28 Październik 2015, 17:02:35 »
ja też jak najwyższą temp. polecam, ale to dla każdej kawy i podniebienia jest inna. W alternatywie jasno palone Etiopie z naturalnej obróbki najbardziej mi smakują w okolicach 85-86 st, bo smak jest wtedy dla mnie najciekawszy i nie wkradają się nieprzyjemne posmaki. W niskiej temp. ekstrakcję można podbić na różne sposoby, dozą, mieszaniem lub czasem.  W tym chyba cała frajda, że nie ma jednego najlepszego przepisu i każdy może znaleźć coś ciekawego dla siebie, a po jakimś czasie znaleźć coś jeszcze fajniejszego.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2015, 17:42:02 wysłana przez krystians »

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #391 dnia: 28 Październik 2015, 17:32:03 »
W ogole to w paczkomacie mam filtr standard, wiec dobor temperatury trzeba bedzie i tak zaczac od poczatku :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #392 dnia: 28 Październik 2015, 18:02:01 »
Moje doświadczenia z V60 i Hario TCA-3 wskazują raczej na dość wysoką temperaturę, 94-96 stopni. Kawy są smaczne, zaparzają się ok. 2 minuty; jeśli są to dobre kawy ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #393 dnia: 28 Październik 2015, 20:58:45 »
dlatego zawsze podkreślam, że to tylko na moje podniebienie ;) ja wolę trochę niższą temperaturę zależną już od kawy i metody, ale spokojną i dłuższą ekstrakcję, jak dla mnie dającą bogatszy smak  przynajmniej przy moich umiejetnościach i młynku :)

Offline Aldonka

  • Wiadomości: 1
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #394 dnia: 01 Listopad 2015, 12:21:04 »
Fjne to, ale ja mogę na razie pozwolić sobie jedynie na kawkę z zaparzacza...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #395 dnia: 01 Listopad 2015, 12:41:22 »

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #396 dnia: 01 Listopad 2015, 15:24:43 »
Stawiam na mokę :)

Offline dowicz Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #397 dnia: 03 Listopad 2015, 21:32:18 »
Mam zgoła inną metodę ( nie napiszę, że przepis, bo brak dokładnych parametrów)

Mielenie: ok. 20 klików od maks. skręcenia Rhino (dokładnie nie pamiętam, bo dawno nie ruszałem)
Doza: 16 - 16,5 g
Temperatura: Od zagotowania wody czekam ok. 2 - 3 min (na razie nie mam czym mierzyć, ale to kwestia czasu (czekam, aż czajnik Brewista będzie dostępny))
Preinfuzja: 50 ml ok. 30 sec
Potem dolewam do pełna, czyli suma wody ok. 250 - 260 ml
Czas parzenia łącznie z preinfuzją: 3 min (co jakiś czas mieszam), potem ok. 30 sec przeciskania.

W wielu miejscach jak widzicie jest ok. bo nie mierzę wszystkiego dokładnie i niuansuję w zależności od temperatury i kawy. Ale raczej grubiej mielę i daję jej więcej czasu. Ostatnio niestety trochę się zaniedbałem z przesiewaniem.

Obecnie piję Etipia YCheffe od Antonia i jest super. Jest owocowa słodycz ::), konkretne body  8) i ta typowa świeżość  [emoji38].

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #398 dnia: 23 Listopad 2015, 11:58:03 »
Macie racje z wysoka temperatura (chociaz w przypadku mocniej palonej kawy mozna sie sparzyc)

Able Standard + 17g Yirgacheffe z swiezopalona + przemial 3 na Severinie + okolo 92 stopnie + 200 ml wody + 1:30 = po  prostu niebo, smak nie do opisania dobry i zbalansowany

Uzalezniam sie od kawy (nie od kofeiny) - wypilem to co powyzej i momentalnie chcialem robic kolejna taka sama. Zakup kolby staje coraz bardziej pod znakiem zapytania, nie wiem po co mi taka fanaberia, jak takie cuda wychodza z prostego Aero :jezyk:
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2015, 12:01:45 wysłana przez mathu »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #399 dnia: 23 Listopad 2015, 12:01:12 »
Napar- Z kolby nie zrobisz czegoś co wychodzi z aero i na odwrót.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #400 dnia: 23 Listopad 2015, 12:03:22 »
A co by wyszlo, gdybym zrobil z kolby taka sama kawe? Bedzie sie to dalo wypic? Czy bedzie sama cytryna?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #401 dnia: 23 Listopad 2015, 12:05:26 »
Nie znam się ale chyba na to coś wołają americano czy jakoś tak. A jaki mieć będzie smak nie wiem.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #402 dnia: 23 Listopad 2015, 12:21:37 »
A co by wyszlo, gdybym zrobil z kolby taka sama kawe?
Jeżeli zrobisz taką samą kawę, to będzie taka sama :).

Zakup kolby staje coraz bardziej pod znakiem zapytania, nie wiem po co mi taka fanaberia
Dobre espresso to także styl życia, niekoniecznie fanaberia.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #403 dnia: 23 Listopad 2015, 12:42:35 »
Mam na mysli te same ziarna, ale przemielone na espresso i przepuszczone przez kolbe. Czy to sie da w ogole wypic? Czy musze miec cos z ciemnym paleniem?

Mam male doswiadczenie z piciem espresso i nie wiem co mozna w ten sposob uzyskac. Nie jest to przypadkiem zamykanie sie w ciezszych smakach?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #404 dnia: 23 Listopad 2015, 12:44:27 »
Mam na mysli te same ziarna, ale przemielone na espresso i przepuszczone przez kolbe. Czy to sie da w ogole wypic? Czy musze miec cos z ciemnym paleniem?

Na to pytanie musisz szukać gdzie indziej odpowiedzi tutaj jest wątek o aero.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi