Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515704 razy)

Offline Cannabis Arabica

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #375 dnia: 27 Październik 2015, 12:01:26 »
Kawa jest jakby 'pełniejsza, ma większe body. Koszt tego jest taki, że trochę pyłu przechodzi i wcale jak do espresso nie mielę. 3-4 kliki od medium w stronę fine na Concepcie.

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #376 dnia: 27 Październik 2015, 13:45:57 »
Wychodzi czysta, jasna, ale wyraźna.
To już coś mówi, ale... zawsze, dla każdej kawy te określenia są aktualne?

Offline SiMet Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Areopress, Hario V06-01
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #377 dnia: 27 Październik 2015, 14:11:09 »
Hej,

Moj pierwszy post :)

Pijam sobie kawe z AP w pracy. Ostatnio ida do mlynka glownie kawy z J&H (Ethiopia Yirgacheffe i Gedeo). Kawa wychodzi bardzo dobra, mocno owocowa.

Moj przepis (metoda odwrocona):
1. Mielimy 12.5g (7 klikniec Rhino, wiec ciezko mi powiedziec jak bardzo to jest grubo)
2. Przelewamy filtr
3. kawa do areopresu i zalwamy 40-60ml wody
4. czekamy 30s (preinfuzja)
5. dolewamy do 200ml wody (wolnym strumieniem)
6. 1:50 zakladamy filtr i przeciskamy powoli

Zauwazylem szczegolnie w Yigacheffe ze po wypiciu kawy z AP mam taki cierpki posmak na koncu jezyka. Myslalem ze ten typ tak ma, ale dzisiaj to samo pojawilo sie w Gedeo czego nie wyczuwalem zupelnie robiac kawe w drippie w domu.
Czy ktos mial tez podobne doznania i wie skad moze sie to brac?
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2015, 14:15:29 wysłana przez SiMet »

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #378 dnia: 27 Październik 2015, 14:17:42 »
Może sęk tkwi w odsiewaniu pyłu po zmieleniu kawy?

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #379 dnia: 27 Październik 2015, 14:17:54 »
5g na 100ml? Mało. Spróbuj dać więcej kawy i/lub parzyć krócej, cierpkość powinna zniknąć.

Offline SiMet Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Areopress, Hario V06-01
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #380 dnia: 27 Październik 2015, 14:48:26 »
5g na 100ml? Mało. Spróbuj dać więcej kawy i/lub parzyć krócej, cierpkość powinna zniknąć.

6.25g/100ml suma wody jest 200ml

Sprawdze z wieksza doza i krotszym czasem :)

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #381 dnia: 27 Październik 2015, 14:50:11 »
A racja. Niedoczytałem :)
Niemniej i tak raczej dałbym więcej.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #382 dnia: 27 Październik 2015, 15:23:27 »
Moj przepis
W przepisie brakuje mi jednego kluczowego czynnika w kwestii goryczki/cierpkości, a jest nim temperatura. Takie jasno palone kawy z Etiopii, to z mojego doświadczenia dosyć niskie temperatury ;ubi w "alternatywie". Myślę że to może być problem. Możesz też spróbować grubość przemiału zwiększyć o jakieś 2-3 kliki, zostawiając czas i temperaturę bez zmian albo temperaturę obniż, a resztę zostaw, bądź to samo w kwestii czasu. Polecam jeden parametr zmieniać na raz, to pomaga szybciej wyeliminować problem i uzyskać optymalny rezultat. 
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2015, 16:00:50 wysłana przez krystians »

Offline SiMet Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Areopress, Hario V06-01
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #383 dnia: 27 Październik 2015, 16:03:53 »
Moj przepis
W przepisie brakuje mi jednego kluczowego czynnika w kwestii goryczki/cierpkości, a jest nim temperatura. Takie jasno palone kawy z Etiopii, to z mojego doświadczenia dosyć niskie temperatury ;ubi w "alternatywie". Myślę że to może być problem. Możesz też spróbować grubość przemiału zwiększyć o jakieś 2-3 kliki, zostawiając czas i temperaturę bez zmian albo temperaturę obniż, a resztę zostaw, bądź to samo w kwestii czasu. Polecam jeden parametr zmieniać na raz, to pomaga szybciej wyeliminować problem i uzyskać optymalny rezultat. 
Temperatura jest raczej bliska 100st ze wzgledu na brak termometra w pracy i nie odczekania jakos dlugiego czasu od zagotowania. Sprobuje potestowac tez poczekac chwile zeby woda troche przestygla. Dzieki za rady :)

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #384 dnia: 27 Październik 2015, 16:44:15 »
O jakim przedziale dokładnie myślisz pisząc o raczej niskich temperaturach?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #385 dnia: 27 Październik 2015, 17:19:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Temperatura jest raczej bliska 100st
Myślę że to jest odpowiedź w kwestii posmaku. Postaraj się odczekać przynajmniej 3 min od zagotowania wody jeśli to możliwe, chociaż w pracy różnie z tym bywa. Żeby skrócić ten czas przelej wodę do pustego naczynia (np. jeśli masz w pracy jakiś dzbanuszek na mleko) to po ok półtorej minuty powinna mieć w okolicach 85st.

Druga opcja żeby tak długo nie czekać to zdecydowanie grubsze mielenie tak od 10, 11 klików możesz próbować, tylko przydałoby się odsiać pył z przemiału, bo to pewnie główny sprawca nieprzyjemnego posmaku przy tak wysokiej temp. Jednak przy grubszym przemiale pyłu też powinno być mniej.

Można też zmienić recepturę kiedyś widziałem przepis na AP w wysokiej temp z The Barn myślę, że na warunki biurowe to całkiem fajne rozwiązanie mogłoby być. Nie wiem jak z tymi jasnymi etiopiami się to sprawdzi, ale można spróbować. Oni podawali tam bodajże koło 1min 10 sek całość trwania procesu ( krótka preinfuzja 10-15 sek i potem małe przemieszanie jakieś 3 obroty łyżką), temp 96st, myślę że możesz na początku spróbować z takim ustawieniem młynka jak dotąd, doza 7,5g /100ml jeśli dobrze pamiętam. 

O jakim przedziale dokładnie myślisz pisząc o raczej niskich temperaturach?
Przy tej recepturze i kawie jaką podał SiMet myślę o temp z zakresu 79-85 st. C.


« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2015, 18:24:51 wysłana przez krystians »

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #386 dnia: 28 Październik 2015, 10:12:00 »
Ja zawsze robie tak: gotujacy sie czajnik -> do filizanki/filizanek -> jakies 30s -> do metalowego spieniacza i przelewam do Aero. Temperatura na wyjsciu to jakies 80 stopni, a przy okazji ogrzewam filizanki.

Aczkolwiek proponuje pomierzyc temperature na wyjsciu, bo mozna sie troche przeliczyc i zalewac juz 70-75 stopni. Grube kubki duzo szybciej schladzaja wode.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2015, 10:19:39 wysłana przez mathu »

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #387 dnia: 28 Październik 2015, 13:28:58 »
80'C? Trochę mało mimo wszystko. Ja raczej poniżej 85'C już nie schodzę. Najczęściej 87-92'C.
Na bardzo niskie temperatury szkoda kawy, bo w nich kawa nie odda nam wszystkiego co dobre.
 Najlepiej przelać wrzątek do chłodnej konewki/naczynia i zalewać kawę. Nie przejmuj się termometrem (ten IMO jest jak najbardziej wskazany, ale kiedy kawę patrzymy w domu na spokojnie, a nie w biegu w pracy) ;)

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #388 dnia: 28 Październik 2015, 16:57:19 »
No 80 też uważam za strasznie mało. W Aero zazwyczaj parzę w ok. 90, a dripy to i po 96 czasem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #389 dnia: 28 Październik 2015, 16:59:05 »
Na szczęście aero o tym nie wie ;) i w terenie potrafi odwdzięczyć się bardzo przyzwoitym naparem z wody zabranej do termosu kilkaset kilometrów wcześniej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi