Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515928 razy)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1305 dnia: 24 Luty 2018, 01:00:51 »
Niestety nie mam, tak mi spontanicznie pomysł zaświtał.
Wujek google twierdzi, że technologia jest
http://centrumdruku3d.pl/picsima-czyli-rewolucyjne-drukowanie-3d-silikonu/
Pewnie jakiś silikon kuchenny by się nadał...

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1306 dnia: 25 Luty 2018, 10:51:44 »
Dzis robilem podwójne espresso 40 g na 120 wody i ledwo przecisnąłem przez to cacko Prismo czas to około 2 min i musialem odpuścić tłoczek bo za diabla nie szlo przecisnąć za jednym razem [emoji12]
Punks not dead just sucks now !

Offline bulczan Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1307 dnia: 25 Luty 2018, 12:38:44 »
przez to cacko Prismo czas to około 2 min i musialem odpuścić tłoczek bo za diabla nie szlo przecisnąć za jednym razem

a efekty jakie? dało się to wypić? ;)
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1308 dnia: 25 Luty 2018, 13:14:50 »
Robilem z lavazza qualita oro espresso wyszlo bardzo pyszne delikatne z nuta kwaskowa i malutka crema . Tylko to przeciskanie takiej ilosci to koszmar na dwa podejscia
Punks not dead just sucks now !

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1309 dnia: 25 Luty 2018, 16:57:49 »

Cytuj (zaznaczone)

Po użyciu też trochę cofam tłok, odkręcam to "sitko/nakrętkę" i wyciskam do śmietnika.
Potem płuczę wodą z kranu i wycieram do sucha. Kiedyś dawałem na suszarkę, to mi się porobiły jakieś zacieki, czy kamień... Wolę wytrzeć.
Przechowuję oba elementy osobno, bo się boję, że jak tłok wcisnę w tubę i tak będzie stał, to może guma się odkształci.. Może niesłusznie..

Robię dokładnie tak samo i od 3 lat nie widzę problemów. Miałem na stole również chińskiego klona Aero i działa nadal u kolegi.

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1310 dnia: 25 Luty 2018, 17:57:58 »
Ja kompletnie nie dbam o moje AP plucze tylko pod woda i 2 lata pieknie pracuje
Punks not dead just sucks now !

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1311 dnia: 25 Luty 2018, 18:05:38 »
Ja wyciskam tłok do końca i stawiam do góry nogami wtedy guma nie jest ściśnięta.

Ostatnio praktykuję w AP z bardzo smacznymi rezultatami przepis jak w phinie, bez przeciskania. W metodzie standardowej na filtr minimalnie grubiej niż do espresso zmielona kawa. Dalej jak w phinie - preinfuzja i dolanie wody i pozstawienie do przekapania po 4 - 5 minutach super aromatyczna i smaczna kawa.

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1312 dnia: 25 Luty 2018, 19:30:34 »
I filtr papierowy ?
Punks not dead just sucks now !

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1313 dnia: 25 Luty 2018, 19:33:15 »
Tak z filtrem papierowym, właśnie dlatego nie używam phina ani sitek metalowych, bo smak kawy jakiś specyficznie kwaskowy się robi. Proponuję dozę 10 g kawy / 100 g wody.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2018, 19:42:35 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1314 dnia: 25 Luty 2018, 19:52:22 »
Dokładnie tak samo robię od niedawna :) nawet blendy pod espresso sa soczyste i aromatyczne :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1315 dnia: 25 Luty 2018, 21:30:35 »
Fajna metoda sprawdze dzieki za info
Punks not dead just sucks now !

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1316 dnia: 27 Luty 2018, 06:51:35 »
A mieszacie przy preinfuzji?

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1317 dnia: 27 Luty 2018, 07:05:27 »
Ja wyciskam tłok do końca i stawiam do góry nogami wtedy guma nie jest ściśnięta.

Ostatnio praktykuję w AP z bardzo smacznymi rezultatami przepis jak w phinie, bez przeciskania. W metodzie standardowej na filtr minimalnie grubiej niż do espresso zmielona kawa. Dalej jak w phinie - preinfuzja i dolanie wody i pozstawienie do przekapania po 4 - 5 minutach super aromatyczna i smaczna kawa.
A jaki dokładnie to przepis? :) temperatura, ile g wody do preinfuzji, ile do pełna? :)

Ja póki co robię tak: mielę kawę na kropce z kreska "wilfa", 20g. Metoda odwrócona. Wlewam 50g wody 85'C 20sekund, mieszam parę razy. Dolewam wody do 200g. Mieszam 20sekund, do 40sekund. Odwracam przeciskam. Całość trwa około 1:45. Przeciskanie ponad 30sekund. Dwa filtry papierowe. Ostatnio przy zagrzaniu AP, kawa była zbyt gorzka, więc juz go nie grzeje.

Pozdrawiam, 
Bart:)

-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1318 dnia: 27 Luty 2018, 19:33:21 »
A jaki dokładnie to przepis? :) temperatura, ile g wody do preinfuzji, ile do pełna?
1 Na sitko założyć filtr i zakrecić na aeropress.
2. Postawić w pozycji klasycznej na kubku (tłoka w ogóle nie używamy)
3. Przelać gorącą wodą i wylać wodę z kubka.
4. Nasypać 10 g kawy zmielonej trochę grubiej niż do espresso, wyrównać potrząsając.
5. Temperatura zależnie od ziaren od 93 do 96  stopni. Nalać 30 g wody do preinfuzji (można lekko przemieszać kawa będzie bardziej intensywna), po 30 sekundach dolanie 70g wody. 
6. Zakryć otwór AP żeby nie tracić ciepła.
7. Woda powinna przekapywać ok 4-5minut
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2018, 19:37:41 wysłana przez krystians »

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1319 dnia: 27 Luty 2018, 19:38:25 »
A jaki dokładnie to przepis? :) temperatura, ile g wody do preinfuzji, ile do pełna?
1 Na sitko założyć filtr i zakrecić na aeropress.
2. Postawić w pozycji klasycznej na kubku (tłoka w ogóle nie używamy)
3. Przelać gorącą wodą i wylać wodę z kubka.
4. Nasypać 10 g kawy zmielonej trochę grubiej niż do espresso, wyrównać potrząsając.
5. Temperatura zależnie od ziaren od 93 do 96  stopni. Nalać 30 g wody do preinfuzji (można lekko przemieszać kawa będzie bardziej intensywna), po 30 sekundach dolanie 70g wody. 
6. Zakryć otwór AP żeby nie tracić ciepła.
7. Woda powinna przekapywać ok 4-5minut
Jeszcze brakuje jednej informacji - jeden filtr czy dwa? :)

Pozdrawiam, 
Bart:)

-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi