Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515681 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1065 dnia: 06 Styczeń 2018, 17:15:49 »
No to obstawiam drobne mielenie ;)
Dobrze obstawiasz. Zmieliłem grubiej i guma czysta ;D Efekty w kubku piękne.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1066 dnia: 09 Styczeń 2018, 10:38:46 »
Spróbowałem dzisiaj pewnej wariacji powyższego przepisu. Wyszło bardzo ciekawie.

La Cabra Costa Rica La Roca.
15g - komendant 30(34) klik.
Temperatura wody 85st.
M. Odwrócona.

Wlewamy do wygrzanego AP 100ml wody. Wsypujemy kawę i odpalamy stoper. Od razu po tym mieszamy 3-4 razy. Zakręcamy sitko z przelanym filtrem. Gdy na stoperze mamy 1:00 kręcimy aeropresem ze dwa trzy razy i odwracamy na kubek/szklankę. Przeciskamy powoli ok. 40s. Dolewamy do naparu kolejne 100ml wody. Pijemy.

W efekcie otrzymujemy napar klarowny, delikatny jak herbatka, mimo to krągły, zbalansowany. Aromat wanilli. Smak toffi, kakao. Pod koniec jakby cytrus - mandarynka?? pomarańcz ??

Polecam.
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2018, 10:48:17 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1067 dnia: 09 Styczeń 2018, 11:21:00 »
Wsypujemy kawę i odpalamy stoper. Od razu po tym mieszamy 3-4 razy.

Pomiędzy tymi dwoma zdaniami rozumiem, że powinno być: "wlewamy od razu całą wodę do pełna aeropressu"?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1068 dnia: 09 Styczeń 2018, 11:35:56 »
Myślę, że oryginalny przepis jest ok.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1069 dnia: 09 Styczeń 2018, 11:39:19 »
Wsypujemy kawę i odpalamy stoper. Od razu po tym mieszamy 3-4 razy.

Pomiędzy tymi dwoma zdaniami rozumiem, że powinno być: "wlewamy od razu całą wodę do pełna aeropressu"?

Nie. Przeczytaj dokladnie. Najpierw woda, pózniej kawa.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1070 dnia: 09 Styczeń 2018, 11:41:59 »
Myślę, że oryginalny przepis jest ok.
A czy ja napisałem, że jest zły? :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1071 dnia: 09 Styczeń 2018, 11:46:27 »
Nie. Przeczytaj dokladnie. Najpierw woda, pózniej kawa.
Faktycznie, to ja coś dzisiaj nie kontaktuję :picardpalm:

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1072 dnia: 09 Styczeń 2018, 13:25:24 »
Myślę, że oryginalny przepis jest ok.
A czy ja napisałem, że jest zły? :)

Ok, w sensie, że bez:
Wsypujemy kawę i odpalamy stoper. Od razu po tym mieszamy 3-4 razy.

Pomiędzy tymi dwoma zdaniami rozumiem, że powinno być: "wlewamy od razu całą wodę do pełna aeropressu"?


Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1073 dnia: 09 Styczeń 2018, 13:34:42 »
Zwracam honor. Myślałem, że to do mnie :)

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1074 dnia: 09 Styczeń 2018, 22:27:44 »
Zaczynam się chyba dogadywać z AP.
17/220 około 2,5min., bez preinfuzji, początek powolnego przeciskania 1,5 min., metoda tradycyjna - ok,
17/220 około 2,5min., bez preinfuzji, początek powolnego przeciskania 1,5 min., metoda odwrócona - też ok.
Po zalaniu delikatne przemieszanie tu i tu.
Wcześniej przeciskałem szybciej, około 30 sekund, teraz powoli około 1 min. ...i jest lepiej. Może to jest klucz do sukcesu?
Natomiast klarowności V60mnie udało mnie się uzyskać

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1075 dnia: 09 Styczeń 2018, 23:28:21 »
Zaczynam się chyba dogadywać z AP.

No genialny jest :)
Co człowiek to praktycznie inna receptura. A każdemu i tak zrobi dobrą kawę. Nie słyszałem jeszcze narzekań na AP.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1076 dnia: 10 Styczeń 2018, 08:38:59 »
A ja odwrotnie, z czasu zaparzania i przeciskania 2+ minut zszedłem do ok. 1:20, 1:30...

Trochę się boję goryczy w kawie przy ponad 2 minutach...

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1077 dnia: 10 Styczeń 2018, 20:51:56 »
komendant 30(34) klik.

Możesz do czegoś porównać to mielenie? Chciałbym zaparzyć w ten sam sposób.
Mam teraz tą samą kawę i nie czuję w niej nic...

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1078 dnia: 10 Styczeń 2018, 21:09:59 »
komendant 30(34) klik.

Możesz do czegoś porównać to mielenie? Chciałbym zaparzyć w ten sam sposób.
Mam teraz tą samą kawę i nie czuję w niej nic...
Hmmm jak pod większy chemex? Coś między FP - v60. Nie wiem na ile pomogłem :D

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1079 dnia: 10 Styczeń 2018, 21:13:49 »
Może w tę stronę.. coś jak cukier trzcinowy czy biały? Piasek, kasza manna?  :D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi