Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 521597 razy)

Offline Aleksander

    • Pączuś i Kawusia
  • Wiadomości: 13
    • Pączuś i Kawusia
  • Ekspres: La Marzocco Strada AV, V60, Chemex, Aeropress, Bayreuther
  • Młynek: NS Mythos One, Mahlkoenig EK43, Comandante Mk3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #750 dnia: 08 Marzec 2017, 22:07:51 »
Wpadaj, najlepiej w okolicach 13-14 lub pod wieczór - zazwyczaj bywa wtedy nieco luźniej i będzie czas spokojnie pogadać i się pobawić :)

Offline TheNaturat Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: DeLonghi; Siemens EQ.7; Aeropress; French Press
  • Młynek: Rhinowares; Wilfa Svart WSCG-2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #751 dnia: 08 Marzec 2017, 23:32:07 »
Dostałem dzisiaj nową gumę tłoka od Coffeedesk i nie czuć jej na nic. Poprzednia, która się szybko zużywa także nie ma zapachów. W drugim aero także guma jest neutralna aczkolwiek zauważyłem możliwe przyczyny szybkiego zużycia. Pierwszy egzemplarz, który kupiłem wygląda jakby na nie do końca udany podczas produkcji. Struktura gumy nie jest całkowicie jednolita w porównaniu do dwóch pozostałych tłoków, które posiadam. Widać także jakby z jednej strony guma nie była formowana z jednej porcji materiału tylko dwóch, które nie do końca dobrze się połączyły, w tym samym miejscu pojawiły się także pionowe kreski.
specjalistycznyspecjalista.blogspot.com

Offline Coffee Plant

    • http://coffeeplant.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 33
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #752 dnia: 24 Marzec 2017, 21:24:51 »
Można skorzystać z przepisu który wysyłaliśmy w zeszłym miesiącu do naszych subskrybentów.

Metoda: Invert
Doza: 20 GR/240 ml
Woda: 89-96°C (zależy od kawy)
Czas: 2:10
Mielenie: Do każdej kawy indywidualne, ogólnie dość grubo (wysyłamy próbki mielenia)

1. Przygotuj stoper i wagę.
2. Zalej kawę do 50 ml, następnie chwyć aeropress w dłoń i mieszaj okrężnymi ruchami do 15 sekund.
3. Po 30 sekundach zalej kawę do 240 ml, postaraj się zmieścić w minucie.
4. Od 1:00  zacznij używać mieszadełka przez 20 sekund.
5. Kiedy stoper wyświetli już 1:30, zakręć aeropress i wyciśnij pozostałe powietrze, a od 1:40 odwróć aeropress sitkiem do naczynia i zacznij naciskać na tłok.
6. Postaraj się zakończyć proces w czasie 2:10 tak, by otrzymać 240 ml naparu. Należy wycisnąć kawę tak, aby nie usłyszeć charakterystycznego syknięcia.
Ja właśnie kilka dni temu kupiłem Aeropress i zaczynam się powoli bawić, ale póki właściwie jedna próba zakończyła się sukcesem, ale nawet nie pamiętam, ile wsypałem kawy pod jaką temperaturę parzyłem. Spróbuję przy weekendzie tego przepisu.

Offline Kuba

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Phin
  • Młynek: Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #753 dnia: 01 Kwiecień 2017, 18:04:26 »
Witam  ;) Mój aeropress kupiłem na swiezopalona 22 stycznia, wiec źródło pewne a dziś gumka wygląda mało ciekawie.
Zapach neutralny, ale już po miesiącu była starta. Aeropress wciskany na mokro i przechowywany rozłożony.  Jak widać producent musiał wprowadzić zmiany...
Pozdrawiam Kuba. 
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2017, 18:14:04 wysłana przez Kuba »

Offline MacDermot Mężczyzna

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Aeropress, V60, Bialetti Moka Express, tygielek
  • Młynek: Armin Trösser, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #754 dnia: 02 Kwiecień 2017, 14:03:43 »
U mnie to samo, Aeropress kupiony w Cafe Targowa we Wrocławiu w lutym.

Offline leech

  • Wiadomości: 3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #755 dnia: 03 Kwiecień 2017, 13:40:02 »
Mam pytanie, w sklepach widzę dwie wersje Aeorobie, jedna  z niebieskimi oznaczeniami, druga ze złotymi. Któraś jest lepsza?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #756 dnia: 03 Kwiecień 2017, 14:41:40 »
Złota ta niebieska zajęła drugie miejsce na zawodach.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #757 dnia: 03 Kwiecień 2017, 14:54:09 »
LMWDP #469

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #758 dnia: 03 Kwiecień 2017, 17:41:59 »
Spece od tworzyw sztucznych... Ciekawe ile tych substancji osiada w naszych ciałach, gdy codziennie z tego korzystamy?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #759 dnia: 10 Maj 2017, 19:41:32 »
Jak w AP zaparzacie mieszanki espresso? Oczywiście mowa o takich palonych przez nasz i inne palarnie specialty, a nie o typowej spaleniźnie. Czy coś poza przepisem z kartonu producenta do ciemniejszych kaw? A może w ogóle nie używacie AP z takimi kawami?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #760 dnia: 10 Maj 2017, 21:24:15 »
A chcesz uzyskać coś bardziej jak americano czy bardziej jak espresso?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #761 dnia: 10 Maj 2017, 21:31:49 »
Jak w AP zaparzacie mieszanki espresso? Oczywiście mowa o takich palonych przez nasz i inne palarnie specialty, a nie o typowej spaleniźnie. Czy coś poza przepisem z kartonu producenta do ciemniejszych kaw? A może w ogóle nie używacie AP z takimi kawami?

Używam, jak mam ochotę na dużą kawę. Doza najczęściej 7 g na 100 ml wody, temperatura wody zależna od koloru mieszanki 85 - 92°C, czas parzenia 95 - 120 sekund.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #762 dnia: 10 Maj 2017, 21:32:34 »
A chcesz uzyskać coś bardziej jak americano czy bardziej jak espresso?
Taki jak z singli w metodzie invert (np. Z coffee12) 20g/240 ml, czyli kubek kawy z solidnym body, bogactwem smaku, bez goryczy :)
Ta goryczka jest moim głównym problemem przy ciemniej palonych kawach.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #763 dnia: 10 Maj 2017, 21:48:28 »
Goryczkę zmniejszy: grubsze mielenie, krótsze parzenie lub niższa temperatura wody.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #764 dnia: 11 Maj 2017, 08:44:44 »
Goryczkę zmniejszy: grubsze mielenie, krótsze parzenie lub niższa temperatura wody.
A Twój sprawdzony przepis (to u gory) to invert? Z mieszkaniem?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi