Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 526384 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #570 dnia: 22 Lipiec 2016, 23:01:57 »
A jaka doza do tych niskich temperatur? Zdaje się że któreś z przepisów z mistrzostw miały temperatury ~70'C

Offline dowicz Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #571 dnia: 23 Lipiec 2016, 15:58:05 »
Krótko to stosowałem, bo kawa szybko wyszła. ale raczej siedzę w 6/100 czasem 7/100. To było dawno więc teraz już nie pomnę.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka


Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #572 dnia: 28 Lipiec 2016, 14:47:45 »
Po długich i ciężkich bojach udało mi się w końcu ogarnąć sposób na przygotowanie kawy z AP dla większej ilości osób. Potrzebowałem 700-1000ml kawy. Do polewania miałem tylko zwykły czajnik i ani jeden duży drip, ani dwa mniejsze po 400-500ml nie dały mi zadowalającego naparu (oczywiście może być to wina kiepskiego baristy)

Poniższa metoda, przetestowana na mniej więcej 10 kawach od Gregorio, Gorana i Antonio, filtrach papierowych i IMS Ultra Fine dawała zawsze rezultaty od przyzwoitych do bardzo dobrych.

1. Doza 27-30g kawy na 300 ml wody
2. Temperatura 82-85 stopni (więcej szczegółów niżej)
3. Mielenie nie odbiega od tego, co zwykle stosuję w AP - raczej drobno
4. Metoda odwrócona
5. Podgrzewam około 2 litrów wody w czajniku, dzięki temu mam w miarę stabilną temperaturę przez cały proces parzenia
6. Do nieogrzanego AP wlewam 150 ml wody, temperatura spada do 85-87 stopni. 150 ml wody wlewam też do serwera
7. Do wody wsypuję kawę, mieszam intensywnie przez około 10 sekund
8. 1:10 mieszam ponownie, przykrywam, 1:30 przeciskam do 2 minuty
9. Procedurę powtarzam. Po wyczyszczeniu AP jest nagrzany, więc woda nalana z czajnika ma około 85 stopni
10. Przy trzecim powtórzeniu temperatura może być już niższa - około 82 stopnie. Ja nie zwiększałem dozy, nie przedłużałem też czasu
11. Na koniec mieszanie całości

Z całością można się wyrobić w mniej niż 10 minut, odliczając straty wody wychodziło jakieś 800 ml kawy. Zaczynałem zawsze od 30g/300 ml. Przy niektórych kawach napar był bardzo wyrazisty, przypominający "AeroPresso", wtedy schodziłem do 27-28g.

W terenie z termosem nie testowałem, ale jak ktoś ma do dyspozycji kawałek czajnika, to polecam spróbować  :)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #573 dnia: 28 Lipiec 2016, 22:26:11 »
Nie przelewasz filtra, używasz suchego?
Te 150ml wody w serwerze służy do ogrzania czy zostaje i rozcieńcza kawę?

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #574 dnia: 29 Lipiec 2016, 00:36:59 »
Przepraszam, w sumie wziąłem przelewanie filtra za oczywistość i pominąłem ;)
Zarówno w przypadku filtra papierowego jak IMS przelewam przed pierwszym parzeniem, później przy czyszczeniu przepłukuję filtr - w przypadku papierowego filtra wszystkie 2-3 parzenia są robione na jednym egzemplarzu.

150 ml traktuję jako rozcieńczanie. Przy pierwszym parzeniu wlewam najpierw do serwera, przy drugim i trzecim dolewałem po przeciśnięciu - napar z AP i do tego 150ml dolewki.

Może dla uproszczenia i ujednolicenia:
Metoda odwrócona, doza 27-30g kawy na 300 ml wody, temperatura 85 stopni
1. Odmierzam 27-30g kawy
2. Przepłukuję filtr, 150 ml wody wlewam do AP, 150 ml wody wlewam do serwera
3. Wsypuję kawę do AP, mieszam do 10 sekundy
4. 1:10 mieszam i przykrywam
5. 1:30-2:00 przeciskanie
6. Czyszczę AP i filtr
7. Powtarzam kroki 1-6
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2016, 02:35:10 wysłana przez Felix »
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Online piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #575 dnia: 29 Lipiec 2016, 08:15:44 »
Czyli w sumie robisz w/g przepisu Deszczowego Mistrza ale trzy porcje w jeden dzbanek.

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #576 dnia: 29 Lipiec 2016, 11:44:40 »
Całkiem podobnie, różni się tylko doza, stopień zmielenia, czas parzenia, temperatura no i on wlewa wodę do kawy, ja wsypuję kawę do wody ;)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Online piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #577 dnia: 30 Lipiec 2016, 17:48:51 »
Ty 30g, on 35, Ty 85°, on 82°, woda do kawy czy kawa do wody jeden pies -- tak czy inaczej w rezultacie macie kawę w wodzie, czasy nieznacznie inne, obaj rozcieńczacie w serwerze. Dla mnie takie różnice to niuanse. Ważne że smakuje.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #578 dnia: 02 Sierpień 2016, 12:53:18 »
Na urlopie przez tydzień używałem wyłącznie AP z Rhinowaresem. Kawa wychodziła bardzo porządnie (Kenia Peaberry), chyba nawet bardziej owocowo niż w domu (pewnie ze względu na grubsze mielenie w RW), ale nie o tym chciałem.

Miałem bardzo duże problemy z przeciskaniem przez filtr Able Standard. W domu mielę na 1 na Severinie i wszystko idzie leciutko, a z Rhinowaresa, praktycznie niezależnie od ustawień (próbowałem 3 - 7 klików na regulacji) było bardzo ciężko, czyli przeciwnie niż można by się spodziewać. Z czego to wynika? Pył kawowy, którego jest więcej w RW, zapycha dziurki?

Offline bigindian

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: kawiarki, Hario V60-2, phin, Aeropress
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #579 dnia: 02 Sierpień 2016, 13:04:48 »
Mathu, jakie czasy stosujesz przy ustawieniu przemiału na 1 w Severinie ?

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #580 dnia: 02 Sierpień 2016, 13:58:05 »
Przy średnio palonych staram się obracać po około 30-40s od zalania. Jasno palone kawy zostawiam na minutę (bardziej mi smakują jak są trochę mocniejsze).

Zresztą to powinno mocno zależeć od temperatury. Wlewam wrzątek do dzbanka do spieniania mleka, czekam dosłownie 10s i już zalewam. Jeśli wcześniej schłodzisz wodę, to oczywiście czasy muszą być dłuższe.

Offline bigindian

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: kawiarki, Hario V60-2, phin, Aeropress
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #581 dnia: 02 Sierpień 2016, 14:09:01 »
Dzięki Mathu, czas poeksperymentować z drobnym przemiałem, do tej pory stosowałem trochę drobniejszy niż do dripa ;)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #582 dnia: 18 Sierpień 2016, 10:38:17 »
Wczoraj z okazji imienin dołączono mnie do klubu aeropressowego. Jak na razie dwie próby metodami partyzanckimi i na oko i całkiem smaczne efekty mimo że mieszanka dość pod espresso. Ciekawe co wyjdzie na jakimś jaśniejszym paleniu.

Offline Marx

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #583 dnia: 04 Wrzesień 2016, 16:26:20 »
Czy da się tego Severina jakoś ulepszyć? Bo na 1 już nie jest drobno.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi