forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: ralph w 02 Listopad 2020, 17:17:59
-
Czy jest kawa bezkofeinowa pod przelew lub espresso godna uwagi? Ktoś coś może polecić?
-
Ja mogę
Bezka.
W tej chwili jest Gwatemala Primavera Swiss Water. Ma trochę kwasowości, ale ogólnie bardzo fajna czekolada/karmel/owoce - palenie jest takie, że można też z powodzeniem przelewać Mogę spakować próbkę jakbyś jeszcze kiedyś coś zamawiał tylko trzeba się przypomnieć w konentarzu do zamówienia.
Ekstrakcja bezkofeinowych w ekspresie jest krótsza i to normalne. Tak 25-27 sekund zamiast 30+ i dużo drobniejsze mielenie pod ciśnienie. Jak mielę do lokalnej kawiarni, to tak w okolicy tygielka.
-
Decaf od Square Mile był bardzo dobry. Brzoskwinie i czekolada. Ale to było ponad rok temu i pewnie już nieraz zmienili skład
-
Decaf od Square Mile był bardzo dobry
Właśnie miałem pisać :) Mam z końca sierpnia i daje radę, czuć że to kawa z Etiopii.
-
palenie jest takie, że można też z powodzeniem przelewać Mogę spakować próbkę jakbyś jeszcze kiedyś coś zamawiał
na pewno będę prędzej czy później (z naciskiem na prędzej) zamawiał bo Indonezja Flores Bajawa, którą obecnie piję przebojem wskoczyła do pierwszej 3 najlepszych dla mnie kaw i jako pierwszą zapisałem sobie w zeszyciku żeby kiedyś nie powiedzieć.....kurczę jak się ta kawa nazywała co mi tak bardzo smakowała :D
Ekstrakcja bezkofeinowych w ekspresie jest krótsza i to normalne. Tak 25-27 sekund zamiast 30+ i dużo drobniejsze mielenie pod ciśnienie. Jak mielę do lokalnej kawiarni, to tak w okolicy tygielka.
wszystkie bezkofeinowe tak mają, że trzeba drobniej mielic? w moim śmiesznym Delonghi i tak nic specjalnego by nie wyszło i bardziej idę w stronę kawiarki, którą mam od kilku dni i mnie zachwyciła :) - czyli pod kawiarkę mielenie jak pod espresso?:)
-
Mielenie zmienia się przy przywzoitej kolbie, kawiarka to kwestia wyregulowania kwasków pod siebie.
Automaty, tańsze ekspresy marketowe - tutaj normalnie i raczej kruche ziarno jest atutem, dzięki któremu maszyna łatwiej sobie poradzi.
-
Prawdopodobie tez trochę zależy od procesu wypłukiwania kofeiny. Przy decafach z Square Mile nie zauważyłem potrzeby drobniejszego mielenia. Oni maja zazwyczaj co2 process gdzie ziarna wyglądają dość normalnie. Przy decafach swiss Water ziarna wyglądają na trochę pofalowane/karbowane/prążkowane.
-
Potwierdzam, zaparzyłem dziś bez zmiany ustawień młynka po Espresso special, fajna jakby "maślana" brzoskwinka, prawdę mówiąc lepiej mi smakuje jak trochę poleżała :)
-
Prawdopodobie tez trochę zależy od procesu wypłukiwania kofeiny. Przy decafach z Square Mile nie zauważyłem potrzeby drobniejszego mielenia. Oni maja zazwyczaj co2 process gdzie ziarna wyglądają dość normalnie. Przy decafach swiss Water ziarna wyglądają na trochę pofalowane/karbowane/prążkowane.
Ciekawa sprawa w sumie - obojętnie która metoda, to ziarna są bardziej kruche i surowiec ma inny kolor. Brazylia Co2 śmierdzi jak karma dla psów Nigdy w sumie nie porównywałem co2 do Swiss Water 1:1 szot za szotem Szkolenie SCA też mówi o krótszej ekstrakcji, ale palarnia ma niebagatelny wpływ na opór w kolbie i tutaj chyba trzeba po prostu słuchać zaleceń lub pytać o przepis
-
Przy jakimś kolejnym zamówieniu chyba chętnie się skuszę na całą paczkę. @mr_blend czy wkład/skład Bezki często się zmienia?
-
Przy jakimś kolejnym zamówieniu chyba chętnie się skuszę na całą paczkę. @mr_blend czy wkład/skład Bezki często się zmienia?
10kg Gwatemala Swiss Water, później Kolumbia Swiss Water. Bezka idzie głównie do lokalnej kawiarni w Świdnicy dzięki czemu jest rotacja świeżości. Do końca roku powinno starczyć Gwatemali, bo gastro siadło ostatnio
-
Przy następnym zamówieniu wezmę 250 Bezki na testy bo próbka nie wystarczy na rzetelne przetestowanie w różnych sprzętach i konfiguracjach 😉
-
Przerabiałem temat i zawsze coś tej kawie brakowało. Najlepsza opcja to low caf od The Barn.
-
Od kilku miesięcy, kawa stała się dla mnie głównym napojem w ciągu dnia i już nadmiar kofeiny zaczyna mnie telepać więc warto spróbować, na pierwszy strzał idzie 0, 5kg Bezki więc zobaczymy. Człowiek na kupował tych wszystkich sprzętów do zaparzania kawy to teraz nie mogą się kurzyć :mhh:
-
ale to może poprostu za dużo, kawa jednak nie jest najlepszym sposobem uzupełniania płynów, a herbaty? może tzw owocowe, ja np lubię sam hibiskus parzyć, na allegro można łatwo kupić ładne całe kwiaty, to tez nie musi być mielonka aromatyzowana w toreblach.
Chyba że będziesz jak jeden koleś z którym kiedyś pracowałem, pił tylko kawę, zero innych płynów, do czasu a konkretnie do ślubu, krótko po żona kazał mu pić dodatkowo wodę i przynosił codziennie butelkę, którą musiał w pracy wypijać :D na każdego się bat znajdzie :D
-
Kawa wyparła w dużej mierze u mnie herbatę ale głównym napojem w domu jest woda z dzbaka filtrującego - piję min 2l dziennie, żadnych napojów gazowanych czy kolorowych
-
eee no to nie masz problemu, porpostu za bardzo ci smakuje i za dużo jej wypijasz :D Swoją drogą ciekawy trend, zazwyczaj kawa jest tym sporadycznym napojem ale skoro pojawiły się sensowne ziarna, to i z nimi sposób konsumpcji się zmienia.
-
A jeszcze parę miesięcy temu byłem szczęśliwym popijaczem rozpuszczalki 2 razy dziennie i było szybko, tanio, bez problemów tyle że nie smacznie, a teraz człowiek nakupował sprzętów AP, CD, GM, kawiarka, kolba, co najmniej 3 rodzaje kawy na stanie, ból głowy z nadmiaru opcji, sporo poświęconego czasu i sporo pieniędzy........ i co?...... i nie żałuję ani chwili ani też złotówki kawka
-
Kolumbia De Cana z Coffelabu - teoretycznie do metod przelewowych - jest bardzo dobra w espresso jeśli lubisz kwaski.