Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516211 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4515 dnia: 04 Styczeń 2018, 20:23:33 »
Jak na razie wypaliłam tylko Honduras Ceiba oraz Kenię Muthingini z uwagi na Third Wave Wichteln. Mamy cały szereg bardzo dobrych kaw z połowy grudnia: Las Lajas, Aricha czy Pena Redonda to tylko niektóre przykłady.

Jeśli jednak mają Państwo jakieś specjalne życzenia, to mogę jeszcze coś wrzucić do dużego pieca. Zostały mi 4 kg surowej Pacamary Las Margeritas i mogę ją spróbować wypalić w weekend na GW1. Do dużego pieca trafić mogłaby ewentualnie Kenia Kinii oraz Slopes of 8.
Na specjalne życzenie mogę wypalić na świeżo Arichę i możemy także podjąć się wysyłki. Dawno nie było w sklepie Brazylii La Nossa Senhora Aparecida palonej do metod przelewowych: mogę ją wypalić jutro  :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2018, 20:28:09 wysłana przez Elka »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4516 dnia: 04 Styczeń 2018, 21:25:10 »
Mamy już dzisiejsze palenia w sklepie. Dwie różne kawy, z różnych kontynentów, z obróbki mokrej:

http://mastroantonio.pl/Kenia-Muthingi-ini,p,312
http://mastroantonio.pl/Honduras-CEIBA,p,311
.

Czy obróbka mokra to to samo co myta 'washed'?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4517 dnia: 04 Styczeń 2018, 21:38:43 »
Poszło zamówienie na dwa zestawy dla mojego uczestnika i dla uczestnika mojej małżonki

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4518 dnia: 04 Styczeń 2018, 22:49:13 »
Mamy już dzisiejsze palenia w sklepie. Dwie różne kawy, z różnych kontynentów, z obróbki mokrej:

http://mastroantonio.pl/Kenia-Muthingi-ini,p,312
http://mastroantonio.pl/Honduras-CEIBA,p,311
.

Czy obróbka mokra to to samo co myta 'washed'?

tak

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4519 dnia: 05 Styczeń 2018, 16:37:06 »
Dzięki, dobrze wiedzieć, bo nawet u Was w sklepie bywa raz tak raz tak.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4520 dnia: 05 Styczeń 2018, 16:51:04 »
To znaczy jak?

Określenie "myta" brzmi dennie, ale jest tłumaczeniem z "Washed". Idea ta jednak nie ma prawie nic wspólnego z myciem... Staram się więc promować określenie: mokra obróbka.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4521 dnia: 05 Styczeń 2018, 17:22:25 »
Poza własnym ogródkiem kawa bez myta nie istnieje ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4522 dnia: 05 Styczeń 2018, 18:30:16 »
Podobnie jest z wieloznacznością "naturalnej" kawy. W końcu wszystkie są "naturalne" ale tylko niektóre z nich tak określamy, więc chyba bardziej rzeczowym określeniem jest "obróbka sucha"...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4523 dnia: 05 Styczeń 2018, 18:45:52 »
Ależ naturalnie, że masz rację :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4524 dnia: 08 Styczeń 2018, 22:09:07 »
Jeśli jeszcze nie próbowaliście Hondurasu CEIBA, bo uważacie, że skoro jest tańszy, to musi być gorszy niż Kenia... To jesteście w wielkim błędzie i koniecznie spróbujcie :). Poranny drip z tegoż Hondurasu przywołał aromatem Kenie i Salwador Chalatenango... Słowem: piękna to kawa, a przy tym słodka i łatwa.

Świetny w dripie jest nasz brazylijski Yellow Bob-o-link, niedawno kosztujący pewnie dwa razy tyle - tyle, że z zagranicy ;). The best jest oczywiście Kostaryka Las Lajas i Etiopia Aricha. Zapraszamy :).

Offline Koszmar Mężczyzna

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4525 dnia: 09 Styczeń 2018, 00:00:53 »
Poza własnym ogródkiem kawa bez myta nie istnieje ;)
Ha, ha, ha! a kawa z prze...mytu?
 
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4526 dnia: 09 Styczeń 2018, 13:33:07 »
Kolejny miesiąc, kolejne zamówienie. Zaciekawiliście mnie tym Hondurasem. Szczególnie, że zakupiłem Gabi i będzie na testy.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4527 dnia: 09 Styczeń 2018, 13:48:59 »
Juicy piłem dwie, może trzy wersje - soczyste, owocowe kawy.
Obecna wersja mogła otworzyć jakąś nową serię mieszanek do alternatyw i nazywać się 'syrupy' ;)

Nie wiem jak w V60 ale wszystko wypiłem z FP i było właśnie tak, gęsto, syropowo, sok z gumijagód :)

Zapachy przywiodły na myśl Etiopię Rock Mountain, fajnie było się znów wybrać w tamte rejony.

A tak a porpos - wiadomo co z tą plantacją i obecnymi zbiorami? Pamiętam tyle że zbiory były słabe i kawa gorsza, dlatego zrezygnowaliście z zakupu, ale to zdaje się było jakoś dwa lata temu?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4528 dnia: 09 Styczeń 2018, 13:51:26 »
a kawa z prze...mytu?
Tu zdaje się stres będzie występował w roli myta.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4529 dnia: 09 Styczeń 2018, 14:54:47 »
Juicy piłem dwie, może trzy wersje - soczyste, owocowe kawy.
Obecna wersja mogła otworzyć jakąś nową serię mieszanek do alternatyw i nazywać się 'syrupy' ;)

Nie wiem jak w V60 ale wszystko wypiłem z FP i było właśnie tak, gęsto, syropowo, sok z gumijagód :)
Zapachy przywiodły na myśl Etiopię Rock Mountain, fajnie było się znów wybrać w tamte rejony.

A tak a porpos - wiadomo co z tą plantacją i obecnymi zbiorami? Pamiętam tyle że zbiory były słabe i kawa gorsza, dlatego zrezygnowaliście z zakupu, ale to zdaje się było jakoś dwa lata temu?

Dziękuję za komplement na temat Juicy. Rocko Mountain nie kupiliśmy w tym roku, ponieważ nie doczekaliśmy się próbki. Ze wszystkich zielonych próbek, jakie otrzymaliśmy, Aricha była najciekawsza. Wkrótce napiszę więcej. Pozdrawiam z okolic pieca :-)




 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi