Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 2 [3] 4 5 ... 10 Next
21
Na początek / Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Weirdo dnia 16 Maj 2024, 16:53:44 »
Dzień dobry,
chciałem Was wszystkich przywitać.  :bry:
 
Uwielbiam kawę, towarzyszy mi ona codziennie.  :lol2: Piję przeważnie 2 latte dziennie, czasem 1 mniej, 1 więcej.
Piszę do Was z zapytaniem, ponieważ chciałbym zacząć parzyć prawdziwą kawę, tzn. coś lepszego niż z mojego ekspresu Hoffen kupionego w internetowym lombardzie.  :hihihi:
Najbardziej lubię latte. Czasem espresso, jeśli jest naprawdę dobre. Lubię słodkie, raczej kawy o średniej mocy, o aromacie orzechowym, syropu klonowego. Chciałbym wydobyć aromat i słodycz kawy bez cukru.

Co polecilibyście budżetowego do kaw mlecznych z pianką? Czy jest możliwość/sens kupna używanego sprzętu (młynka i ekspresu kolbowego) w okolicach 1000zł? Czy lepiej zapłacić jeszcze mniej i parzyć kawę alternatywami, jeśli tak to jaka metoda będzie najlepsza?

Jestem bardzo otwarty, jeśli też macie jakiś sprzęt do sprzedaży, rozważę kupno.

Za wszystkie wpisy serdecznie dziękuję i pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.

22
Młynki / Odp: KINGrinder
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Heniutek dnia 16 Maj 2024, 14:35:53 »
Kinu po Chorwacku znaczy kino 😉

Kino po chorwacku to kino. A młynki Kingrinder K4/K6 fajne, szybkie i dosyć solidne. Regulacja zewnętrzna jest wygodna a mielenie nie trwa wieczność. Jakościowo, wydaje mi się ciut lepsze 1Zpresso.

Zatem "My Bad", oszukał wujek Google.
 Na polskim Amazonie k6, jest w dobrej cenie, hmm..

Edit. Wychodzi na to, że z prostą rączką.
23
Młynki / Odp: KINGrinder
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ranGo dnia 16 Maj 2024, 14:09:29 »
Kinu po Chorwacku znaczy kino 😉

Kino po chorwacku to kino. A młynki Kingrinder K4/K6 fajne, szybkie i dosyć solidne. Regulacja zewnętrzna jest wygodna a mielenie nie trwa wieczność. Jakościowo, wydaje mi się ciut lepsze 1Zpresso.
24
Młynki / Odp: KINGrinder
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hyoah dnia 16 Maj 2024, 13:16:07 »

Ja mam Kingrinder K6, nie narzekam. Co prawda rzadko używam bo tylko do cold brew i V60, na co dzień piję więcej espresso (z innego młynka). Podobno nadaje się też do espresso ale jeszcze nie sprawdzałem.

Tez posiadam, tak samo uzywam i tez nie narzekam, - nawet jestem z niego zadowolony:)
25
Kawa / Odp: Czarna Kawka z Radomia opinie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez NewbieOne dnia 16 Maj 2024, 12:52:51 »
To była druga palarnia, od której zaczynałem przygodę. Przeszedłem przez prawie wszystkie ich single, bez Kenii Muchagara i bez Brazylii Santos i Sul de Minas (widzę, że są popularne). Ulubione: Peru Amazonas San Martin (już nie ma), Nikaragua (chyba Salwador też niezły, może Honduras jeszcze). Stosunek jakości ziaren do ceny był bardzo dobry. Palenie jednak nie do końca mi odpowiadało — często miałem poczucie, że wolałbym łagodniej, a czasami było wrażenie przepalenia (nie tylko u mnie, ale i u drugiej osoby z rodziny, dla której kupowałem). Gdyby wziąć jakość ziaren od Czarnej Kawki a palenie od Blue Orki, to mogłoby wyjść bardzo ciekawie. Ostatnio mnie rozczarowała Tarazu, bo w opisie były wspomniane bardzo duże ziarna, a w rzeczywistości były bardzo małe (najmniejsze, jakie widziałem od dłuższego czasu).
26
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mała Czarna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MałaCzarna dnia 16 Maj 2024, 12:37:22 »

WYJĄTKOWA KAWA ARARA Z FARMY SÃO PEDRO DE CANASTRA
https://earth.google.com/web/@-19.96738221,-46.6370312,1236.63293477a,1595.82629617d,35y,0h,0t,0r/data=OgMKATA



Szanowni Miłośnicy Kawy, :bry:

Z ogromną przyjemnością firma Palarnia Mała Czarna przedstawia Wam naszą wyjątkową kawę Arara, pozyskiwaną z wyłącznego obszaru na farmie São Pedro de Canastra, położonej w sercu regionu Cerrado Mineiro. Ta farma, położona w renomowanej Serra da Canastra, to nie tylko plantacja kawy; to sanktuarium różnorodności biologicznej, obfitujące w imponującą różnorodność flory i fauny.

Za doskonałość farmy São Pedro de Canastra stoi zespół wizjonerów:

Edson Luiz Ignacio: Właściciel farmy. O0
Mauricio Mendes: Partner i ekspert od uprawy kawy.
Willy Tarcio Dias i Gilcinei Alvet: Specjaliści w rolnictwie, ścisła współpraca z Adrianem Romero.
Luiz Felipe Junqueira i Warley Oliveira: Eksperci dbający o to, abyście mogli cieszyć się najwyższej jakości kawą w domu.
Kawa Arara – Smak i Jakość.

Odmiana Arara z wyłącznego obszaru farmy São Pedro de Canastra wyróżnia się:

Złożonym Profil Smakowym: Kawa Arara oferuje delikatne nuty migdałów, karmelu, czekolady, suszonych owoców i słodkiej mlecznej czekolady, co czyni ją ulubioną wśród koneserów i miłośników kawy specjality.
Wysokim Plonem: Plantacja może poszczycić się imponującym plonem wynoszącym 55 worków na hektar, co świadczy o efektywności i jakości uprawy.
Wyjątkową Czystością i Jakością: Nasza kawa jest znana z wyjątkowej czystości smaku, co sprawia, że jest ona wyjątkowym produktem na rynku.
Charakterystyka Kawy Arara

Odporność na Choroby: Kawa Arara jest wyjątkowo odporna na choroby takie jak rdza kawy i Phoma, minimalizując potrzebę stosowania chemikaliów ochronnych.
Adaptacja do Klimatu: Ta odmiana dobrze się adaptuje do zróżnicowanych warunków klimatycznych Brazylii, obejmujących różne wysokości i zakresy temperatur.
Metody Przetwarzania: Wykorzystujemy metody półmycia, które wzmacniają naturalne nuty smakowe kawy, takie jak migdały, karmel i suszone owoce.
Wyjątkowe Środowisko Farmy

Farma São Pedro de Canastra jest wzbogacona przez:

Różnorodną Faunę: Fama to raj dla gatunków takich jak wilki maned, mrówkojady olbrzymie, jaguary i lwice złote. Ptaki takie jak harpia, seriemy i tukany, wraz z mnogością gadów i życia wodnego w krystalicznie czystych rzekach i strumieniach.
Idealny Klimat: Pod wpływem wysokości i topografii farma cieszy się łagodnymi temperaturami i równomiernymi opadami, co sprzyja unikalnemu rozwojowi smaku ziaren kawy.

W naszej produkcji zobowiązujemy się do: [emoji38]

Ochrony Środowiska: Dzięki strategicznemu położeniu farma ma mniej problemów z szkodnikami i chorobami, co zmniejsza potrzebę stosowania pestycydów i chemikaliów. Praktykujemy regeneracyjne praktyki rolnicze i stosujemy organiczne nawozy, co daje czystsze i bardziej zrównoważone kawy.
Certyfikaty i Zaangażowanie: Nasza dedykacja przyniosła prestiżowe certyfikaty Rainforest i 4C. Na zbiorach 2024 roku, zmierzamy do uzyskania certyfikatu REGENAGRI, potwierdzając nasze niezłomne zobowiązanie do produkcji zrównoważonych i wysokiej jakości kaw.

Dzięki zaangażowaniu naszego specjalistycznego zespołu i wykorzystaniu nowoczesnych technik rolniczych, farma São Pedro de Canastra jest miejscem, gdzie kawa Arara symbolizuje najwyższą jakość i innowację. Zapraszamy do doświadczenia naszej wyjątkowej kawy Arara, która łączy w sobie doskonały smak, świeżość i zrównoważony sposób produkcji. :brawa:

Serdecznie dziękujemy współzałożycielom firmy Unrosted, Alexandre'owi Figueiredo i Wandersonowi Scagii, za pomoc w realizacji moich szalonych pomysłów. Na koniec kilka słów o szalonym piwowarze i koneserze kawy, Warleyu Oliveirze. Wiemy, że wiele osób przyczyniło się do procesów naszego projektu, ale gdyby nie kontakt z Tobą… chapeau bas. :taniec:

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Kacper

P.S.

Zapraszamy tez  do obejrzenia ładnych widoków z plantacji  :kwiat:
https://youtu.be/wC27z89oxP4?si=GRXiYNXyOmC8k7OJ
27
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Mała Czarna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MałaCzarna dnia 16 Maj 2024, 12:03:16 »
Drodzy Uczestnicy,

Ciepło witamy Was wszystkich ponownie na Forum Wszystko o Kawie! Po długiej przerwie, jesteśmy bardzo zadowoleni z Waszego powrotu do naszej społeczności, gdzie możemy kontynuować naszą pasję dla tego wyjątkowego napoju. :kwiat:

Przez ten czas wiele się zmieniło, ale jedno pozostało niezmienne - nasza miłość do kawy i chęć dzielenia się nią z Wami. Od aromatycznych ziaren po wyrafinowane metody parzenia, tutaj możemy eksplorować wszystkie aspekty tego fascynującego świata.

Z tej okazji, chcielibyśmy ogłosić specjalną ofertę dla naszych członków. Od teraz, każdy z Was może skorzystać z 10% rabatu na naszym sklepie po osiągnięciu zakupów na kwotę przekraczającą 200 PLN. Wystarczy wprowadzić hasło "araraforum" podczas finalizacji zamówienia, aby skorzystać z tej promocji. To nasza drobna wdzięczność za Wasze zaangażowanie i wsparcie dla naszej społeczności.

https://malaczarna.coffee/

Jesteśmy podekscytowani możliwością kontynuowania naszych dyskusji, dzielenia się wiedzą i odkrywania nowych smaków razem z Wami. Zachęcamy do aktywnego udziału w forum, zadawania pytań, dzielenia się swoimi doświadczeniami i wspólnego delektowania się filiżanką ulubionej kawy.

Dziękujemy, że jesteście z nami, i nie możemy się doczekać wspólnych przygód w światku kawowych inspiracji!

Z najlepszymi życzeniami, Kacper
28
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 16 Maj 2024, 11:25:03 »
Gdzieś w tym wątku wstecz szukaj odpowiedzi, albo tutaj:
https://coffeeadastra.com/2018/12/16/water-for-coffee-extraction/
29
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres i młynek do punktu kawowego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Janusz dnia 16 Maj 2024, 10:11:41 »
Z oferty ASCASO proponowałbym ekspres BAR 1GR lub BAR 2GR. Obydwa modele posiadają wbudowany zbiornik na wodę o pojemności 5 lub 10 litrów. Świetnie się nadają do mobilnych punktów kawowych.
30
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pepo dnia 16 Maj 2024, 10:05:05 »
a od pół roku używałem czystej osmozy, bo tak doradził mi sprzedawca tej osmozy, ze niby nie będzie "zpychać dyszy". Ale ostatnio w innym wątku podjąłem ten temat i okazuje się że może osmoza nie powoduje kamienia to przyspiesza korozję. Dlatego teraz wpiąłem do lini zestaw mineralizujący, i tak woda jest bardziej miękka niż kranówka. Kupiłem zestaw do testowania wody jak bedę miał wyniki to mogę CI tu napisać co wyszło.

Będę wdzięczny :D

Ja w pewnym sensie - kupiłem destylator i teraz mieszam 4l destylowanej i 1l kranówy

No właśnie zastanawiam się nad proporcjami, żeby nie generował się osad z kamienia. Musiałbym pewnie kupić jakiś test do wody, żeby zmierzyć ile ma kranówka i potem ile ma mieszanka wody z RO i kranówki. Tylko w jakie wartości celować?
Strony: Prev 1 2 [3] 4 5 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi