Autor Wątek: ekspres i mlynek do restauracji  (Przeczytany 1826 razy)

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
ekspres i mlynek do restauracji
« dnia: 26 Marzec 2018, 13:13:31 »
Cześć,
Potrzebna mi jest wasza opinia na temat wyboru ekspresu do restauracji. Czy w kwocie 15 tysiecy znajdziemy jakiś sensowny sprzęt razem z mlynkiem? ekspres kolbowy, cisnieniowy,dwie grupy. Zastanawialem sie czy w tym przedziale cenowym znajdziemy mlynek, ktory bedzie laczyc wydajnosc i cicha prace. Co polecacie od siebie ? Jakie dostawce ziaren polecacie internetowo? Może ktoś zna kogoś regionalnego z okolic warmińsko-mazurskiego ? Dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2018, 13:16:41 wysłana przez Salvien »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2018, 13:19:57 »
Na pewno znajdziesz coś sensownego. Nie będę brał się za doradzanie, bo nie znam za bardzo modeli gastro. Pamiętaj jednak, że dobra kawa to nie tylko sprzęt, ale również barista, który potrafi go obsłużyć, a przede wszystkim dobra świeżo palona kawa. O ile z tym drugim nie ma problemu ponad odpowiednie decyzje, o tyle z pierwszym możesz mieć kłopot. Żeby nie było tak, że będzie super sprzęt, załóżmy super kawa, młynek będzie raz na pół roku nastawiany przez serwis, a już wraz z kolejną partią kawy espresso poleci przez 5 sekund.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2018, 13:27:37 »
Każda z polecanych forumowych palarni ma sprzedaż wysyłkową i zapewne ofertę gastro, jeśli sprzęt ma być nowy to może coś ze stajni Ascaso
(barista) od Janusza w tej cenie znajdziesz ? 

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marzec 2018, 13:30:47 »
Znajdziesz - np. BARISTA PRO 2GR Raised Black & Wood (lub inny kolor) z młynkiem i-bar 30 (Fiorenzato F64 EVO).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marzec 2018, 13:35:31 »
Dziękuję za propozycję, zaraz zacznę przeglądać.
Będą obowiązkowe szkolenia. Sam będę brał udział, żeby wiedzieć na co zwracać uwagę.  Jak dokładnie jest z nastawianiem młynka? Jeśli teoretycznie bierzemy zawsze ta sama kawę a młynek jest wyregulowany to może zdarzyc się tak, że inna partia tej samej kawy będzie potrzebować nowej regulacji?


Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marzec 2018, 13:40:56 »
to może zdarzyc się tak, że inna partia tej samej kawy będzie potrzebować nowej regulacji?
Nie tylko może, na 100% tak będzie.
Nawet każda nowo otwarta paczka kawy może wymagać delikatnej korekty ustawień. W skrajnym przypadku korekta będzie potrzebna codziennie, jak zmieni się np. wilgotność otoczenia.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marzec 2018, 13:41:20 »
Inna partia niekoniecznie. Ale pamiętać musisz, że na kawę mają wpływ warunki atmosferyczne. Wilgotność i temperatura powietrza w szczególności. W zależności od umiejscowienia ekspresu i młynka może się zdarzyć że regulować młynek trzeba i kilka razy dziennie. Szkolenie przy montażu sprzętu masz w cenie. Albo gratis (jak sobie życzysz).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marzec 2018, 22:52:46 »
A co jeszcze polecacie ? Może coś ze stajni Rocket, Bezzera ?

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marzec 2018, 12:23:11 »
zastanawiam się nad rocket boxer.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marzec 2018, 00:27:20 »
Tu masz fajną półautomatyczną Bezzerę C2013 PM 2GR z dodatkowym filtrem zmiękczającym za 9.290 zł.
Do tego dodasz młynek profesjonalny Ceado E37J za 4.440 zł.
Razem 13.730 zł, czyli w budżecie i to jeszcze z fajnym filtrem.

https://www.coffeesite.pl/ekspresy-gastronomiczne/137-bezzera-c2013-pm-2gr-filtr-zmiekczajacy-wode-gratis.html
https://www.coffeesite.pl/mlynki/537-e37j.html

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marzec 2018, 22:09:41 »
Jak wygląda temat bojlerów ? Wiele firm proponuje miedziane. Jak wygląda ich czyszczenie, zakamienianie itd ? Warte uwagi ? Pytam się ponieważ duzo sprzętów posiada takowe w ofercie. Miedz się szybko nagrzewa, Ascaso ma bojler ze stali kwasoodpornej, ale jak wygląda kwestia nagrzania takiego bojlera ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marzec 2018, 23:05:50 »
W zasadzie nic z tego, o czym piszesz nie ma znaczenia... Dobre ekspresy mają miedziane i stalowe boilery. W obu przypadkach kamień osadza się tak samo i tak samo się go usuwa.

Dobrej kawy nie zaparza jednak żaden bojler :).

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marzec 2018, 02:35:17 »
Słyszeliście może o markach jak la spaziale lub faema ? Co sądzicie ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ekspres i mlynek do restauracji
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marzec 2018, 06:31:07 »
Są OK. Różnią się konceptem wymiennika ciepła w układzie hydraulicznym.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi