Autor Wątek: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?  (Przeczytany 2246 razy)

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« dnia: 11 Lipiec 2018, 19:40:39 »
Pomóżcie,
Jak traktować urządzenie jakim jest poccino.

Kawę w kolbie ubijać czy tylko wyrównać do krawędzi? O ilość kawy i przemiał nie pytam bo do tego akurat musze dojść sam.
Zrobiłem sobie 2 razy Ariadne z mlekiem i kawa jest rewelacyjna ale też wydaje mi się że bardzo delikatna (mniejsze sitko i wody na 2 filiżanki wg miarki).
Na próbę zrobiłem tez marketowe KIMBO i był kwas.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2018, 19:44:27 »


Pomóżcie,
Jak traktować urządzenie jakim jest poccino.

Jak kawiarkę (mokę). Zasada działania jest taka sama.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2018, 20:43:38 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia ile zmielonej kawy mieści się w sitku/sitkach oraz ile wody w zbiorniku. Jeśli kawy będę kwaśne i niedoparzone, to może być potrzebne przelanie na początku przez całość jakiejś ilości wody, żeby się nagrzała kolba. Tradycyjna kawiarka aluminiowa ma tę zaletę, że szybko się nagrzewa praktycznie w całości.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2018, 20:50:33 wysłana przez krystians »

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2018, 22:00:06 »
Tradycyjna kawiarka aluminiowa ma tę zaletę, że szybko się nagrzewa praktycznie w całości.
To może być też jej wadą  (przegrzanie kawy zanim się zacznie przelewać)
Wracając do poccino:
2 na zbiorniku wody to 120ml
Małe sitko to 1,5 na miarce hario slim. Nie mam wagi wiec nie jestem w stanie sprawdzić ile to gram.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2018, 22:52:02 »
W Poccino najczęściej korzystam z mniejszego sitka. Kawy jasno - i średniopalone, przemiał trochę drobniejszy,jak do małego 200 ml dripa. Wyrównany w sitku, ubijany symbolicznie, klepnięty tamperem. Doza 7 g kawy na 100 ml wody, do mniejszego sitka 10,5 g kawy i 150 ml wody do zbiornika. Czas ekstrakcji 35 - 40 sekund.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2018, 22:58:09 »
Kawy jasno - i średniopalone

Czy przy jaśniejszych kawach rozgrzewasz jakoś wcześniej urządzenie, czy ekstrakcja jest dobra bez kombinacji?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipiec 2018, 23:21:05 »
Przy jasnych kawach rozgrzewam górę urządzenia przez pustą ekstrakcję samą wodą. Nadmierną kwasowość można też niwelować przedłużając czas ekstrakcji.

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipiec 2018, 23:31:13 »
da się w tym manipulować czasem ekstrakcji przy takiej bezwładności jakie to urządzenie posiada?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2018, 23:34:25 »
Od tego jest przecież młynek, i w drugiej kolejności ubicie. Zdarzało mi się parzyć i po 90 sekund.

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipiec 2018, 23:39:07 »
uczę się, stąd te głupie wydawać by się mogło pytania.
to co mogę stwierdzić po 1 dniu użytkowania to poccino jest bardziej "user friendly" niż kawiarka i trudniej jest cokolwiek schrzanić.

może dlatego też że bazuje na niezbyt dobrych doświadczeniach z kawiarką z Ikea i kawą z marketu

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi