forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kapsułkowe i przelewowe => Wątek zaczęty przez: Jakkolwiek w 11 Lipiec 2018, 19:40:39

Tytuł: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: Jakkolwiek w 11 Lipiec 2018, 19:40:39
Pomóżcie,
Jak traktować urządzenie jakim jest poccino.
(http://i63.tinypic.com/2a8ib80.jpg)
Kawę w kolbie ubijać czy tylko wyrównać do krawędzi? O ilość kawy i przemiał nie pytam bo do tego akurat musze dojść sam.
Zrobiłem sobie 2 razy Ariadne z mlekiem i kawa jest rewelacyjna ale też wydaje mi się że bardzo delikatna (mniejsze sitko i wody na 2 filiżanki wg miarki).
Na próbę zrobiłem tez marketowe KIMBO i był kwas.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: piomic w 11 Lipiec 2018, 19:44:27


Pomóżcie,
Jak traktować urządzenie jakim jest poccino.

Jak kawiarkę (mokę). Zasada działania jest taka sama.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Lipiec 2018, 20:43:38
Ja bym zaczął od sprawdzenia ile zmielonej kawy mieści się w sitku/sitkach oraz ile wody w zbiorniku. Jeśli kawy będę kwaśne i niedoparzone, to może być potrzebne przelanie na początku przez całość jakiejś ilości wody, żeby się nagrzała kolba. Tradycyjna kawiarka aluminiowa ma tę zaletę, że szybko się nagrzewa praktycznie w całości.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: Jakkolwiek w 11 Lipiec 2018, 22:00:06
Tradycyjna kawiarka aluminiowa ma tę zaletę, że szybko się nagrzewa praktycznie w całości.
To może być też jej wadą  (przegrzanie kawy zanim się zacznie przelewać)
Wracając do poccino:
2 na zbiorniku wody to 120ml
Małe sitko to 1,5 na miarce hario slim. Nie mam wagi wiec nie jestem w stanie sprawdzić ile to gram.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Lipiec 2018, 22:52:02
W Poccino najczęściej korzystam z mniejszego sitka. Kawy jasno - i średniopalone, przemiał trochę drobniejszy,jak do małego 200 ml dripa. Wyrównany w sitku, ubijany symbolicznie, klepnięty tamperem. Doza 7 g kawy na 100 ml wody, do mniejszego sitka 10,5 g kawy i 150 ml wody do zbiornika. Czas ekstrakcji 35 - 40 sekund.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Lipiec 2018, 22:58:09
Kawy jasno - i średniopalone

Czy przy jaśniejszych kawach rozgrzewasz jakoś wcześniej urządzenie, czy ekstrakcja jest dobra bez kombinacji?
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Lipiec 2018, 23:21:05
Przy jasnych kawach rozgrzewam górę urządzenia przez pustą ekstrakcję samą wodą. Nadmierną kwasowość można też niwelować przedłużając czas ekstrakcji.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: Jakkolwiek w 11 Lipiec 2018, 23:31:13
da się w tym manipulować czasem ekstrakcji przy takiej bezwładności jakie to urządzenie posiada?
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Lipiec 2018, 23:34:25
Od tego jest przecież młynek, i w drugiej kolejności ubicie. Zdarzało mi się parzyć i po 90 sekund.
Tytuł: Odp: Jeszcze kawiarka czy juz prawie kolba?
Wiadomość wysłana przez: Jakkolwiek w 11 Lipiec 2018, 23:39:07
uczę się, stąd te głupie wydawać by się mogło pytania.
to co mogę stwierdzić po 1 dniu użytkowania to poccino jest bardziej "user friendly" niż kawiarka i trudniej jest cokolwiek schrzanić.

może dlatego też że bazuje na niezbyt dobrych doświadczeniach z kawiarką z Ikea i kawą z marketu