@Antonio: 2200 GBP. Moja maszyna do popkornu kosztowała 45 PLN (80 PLN to obecnie koszt całkowity wraz z aluminiowym kominem i termometrem z AliExpress).
Pochwal się fotką swojej maszynki Jaki masz konkretnie termometr? Z tego co szukałem w PL to najtaniej wychodzi termometr do mięsa do 250 stopni C. Wadą będzie jednak jego mała dokładność
Przepraszam, że piszę dopiero teraz, umknęła mi twoja wypowiedź.
Maszyna moja miała być jak najtańsza.
1. Maszyna do popcornu z allegro (chyba powystawowa, nie wyglądała na używaną) 1200 W
2. Cylinder od tłumika aluminiowy jako komin - allegro. Cylinder jest przykręcony do miski maszyny.
3. Termometr do 350 st. C z aliexpress. Dokładny on chyba nie jest.
Jako, że elektrykiem nie jestem, nie bawiłem się w instalowanie regulacji obrotów dmuchawy i siły grzania.
Poprzez to, że termometr przechodzi przez cylinder ziarna obracają się wolniej co skutkuje ok. 8-10 min. wypalaniem do poziomu full city roast (okiem, nosem i uchem laika). W zależności od temperatury na zewnątrz.
Wkład kawowy - 100g jednorazowo.
Tym kubkiem obok podwyższam temperaturę nakładając go na cylinder i w ten sposób ograniczając przepływ powietrza.
Z własnych doświadczeń przydałoby się zamontować regulację siły grzałki, ale jak pisałem, nie jestem elektrykiem i trochę się obawiam grzebać w sprzęcie 220v.
Ziarna ze zdjęcia to Arabica Brazylia Yellow Bourbon lub Arabica Gwatemala SHB, raczej Gwatemala (nie pamiętam niestety).