forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: walddor w 03 Październik 2018, 19:24:42

Tytuł: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 03 Październik 2018, 19:24:42
Witam. To mój pierwszy post na forum. Może nie ostatni.

Od tygodnia szukam niedrogiego i dobrego ekspresu kolbowego ;)
Takich tematów na tym forum jest sporo i chyba wszystkie je już przeczytałem. Z tych też tematów wybrałem to co w temacie.

Najpierw moje oczekiwania:
Ekspres dla dwóch osób.
Pijemy wyłącznie mocne kawy czarny. W kawiarniach espesso dopio.
Do tej pory w domu miałem DeLonghi Treviso, który robił czarną kawę ze sztuczną pianą, ale czasem nawet dało się pić.
Ilość robionych kaw to max 2 jak pracujemy i 8-10 w dni wolne.

Teraz, gdy się zepsuł chciałbym móc w domu zrobić przynajmniej namiastkę espresso.
Nie chcę wydawać dużo, więc albo coś znajdę w rozsądnej cenie albo zrezygnuję z kolbowego w domu i zajmę się metodami alternatywnymi parzenia.

Już byłem zdecydowany na Gaggia Classic (1300 PLN), gdy przeczytałem na forum że Philips już wdraża program oszczędnościowy w tym ekspresie (usunięty zawór trójdrożny i nie wiem co jeszcze)
Boję się, że za 1300 złotych dostanę sprzęt jak z marketu tylko ze znaną włoską marką.

Uprzedzając pytania, mam w tej chwili młynek ręczny z Chin: Xeoleo. To co z niego wychodzi jak dla mnie jest OK,
ale nie wiem czy da sobie radę z nowym ekspresem. Jeżeli nie, to pewnie kupię inny ręczny lepszej firmy albo jakiś używany elektryczny.

Jeżeli ktoś ma obecną Gaggie i jest ona w miarę OK dla amatora, to pewnie ją kupię, jeżeli nie to może Ascaso Basic, trochę droższy ale może pewniejszy.
Proszę o pomoc, bo strasznie mam ochotę na kawę :)

Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 03 Październik 2018, 19:33:01
Nowe Gaggie rzeczywiscie nie zbieraja pochlebnych opini, z takich wiekszych minusow poza wspomnianym przez ciebie wczesniej brakiem zaworu trojdroznego "zniknal" takze zawor OPV i doszedl "bajer" w postaci automatycznego wylaczania sie ekspresu po 10min. bezczynnosci co utrudnia porzadne wygrzanie go.
Szczerze mowiac juz chyba nawet Graef ES 702 bylby lepszym (i tanszym) wyborem od nowej Gaggii Classic.

W tym budzecie masz tez Lelita Anne PL41E, wzgledem Basica napewno przemawia za nim metalowa konstrukcja oraz mozliwosc czyszczenia backflushem. (@Michał z Konesso napewno zaproponuje ci jakis rabat)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 03 Październik 2018, 19:38:18
A nie chciałbyś takiego ekspresu? Jak nie chcesz sam się bawić w czyszczenie i wymianę uszczelek, to Janusz pomoże na pewno. Trochę pewnie wówczas przekroczysz budżet, ale ekspres jest całkiem ciekawy. https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-ascaso-dream-CID628-IDvuocQ.html#441ec71cdd
Sprzedający ma też młynek Ascaso, więc komplet całkiem fajny. Rozważ tę propozycję.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Październik 2018, 19:38:37
Już byłem zdecydowany na Gaggia Classic (1300 PLN), gdy przeczytałem na forum że Philips już wdraża program oszczędnościowy w tym ekspresie (usunięty zawór trójdrożny i nie wiem co jeszcze)
W październiku miał być nowy Classic, wersja 2018. Także, może warto zobaczyć jak będzie wyglądał, ponoć ma być lepiej.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 03 Październik 2018, 20:04:45
k3lt  - dzięki za wskazówkę. Tego Lelita Anne PL41E nie oglądałem a na pierwszy rzut oka ma wszystko co potrzebuję.
          Muszę się coś więcej o nim dowiedzieć.
Jeżyk - pewnie warto, ale ja wolałbym nowy ekspres z niższej półki.
pj.w  - raczej nie doczekam. Nie kupię kota w worku bez opinii w sieci, a te pojawią się pewnie znacznie później.
           Chyba, że nic do tej pory nie kupię.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 03 Październik 2018, 21:09:13
Rozważ jeszcze ARC Black & Inox. Też ma metalową konstrukcję.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Remogiusz w 03 Październik 2018, 22:59:16
Jak widzisz mam Classica. Nowego. Na początek nie jest zły. Nadal (według mnie).
Ja piję alternatywy, żona bawi się w kawy mleczne (ale była zadowolona jak nauczyłem ją strzelać rozetki- szauuu jak koleżanki przychodzą ;-) ) ale i czasem espresso idzie strzelić dobre. Ale podstawą i tak jest młyn.
Przewagą Basica teraz to zawór trójdrożny i suche ciastka ale obudowa z ABSu. Janusz pewnie już dobrze Ci doradzi z ASCASO :-) polecam zakupić zestawik.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Immortal w 03 Październik 2018, 23:28:14
Proponowany Lelit (Anna) jest bardzo dobrą opcją w tym przedziale cenowym.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 04 Październik 2018, 08:26:25
Kiedyś miałem 2 w tym samym czasie, nawet opisałem na forum wrażenia Gaggia/Basic. W skrócie z tego samego młynka łatwiej poprawną ekstrakcję było osiągnąć w Gaggii. Spienianie mleka przyjemniejsze w Basicu.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 04 Październik 2018, 17:51:25
No i znowu zamieszaliście :).
@Janusz - oczywiście rozważałem. Subiektywnie najładniejsze z mojej krótkiej listy. Ale jednak chyba nie dołożę kolejnych kilkaset złotych do niego.
@Remogiusz, @tom517 - jeżeli dla was jest OK, to mi pewnie też wystarczy.

Dzisiaj czwartek, więc już na weekend nie zdążę z zakupem.
Ja w zasadzie byłem już zdecydowany na Lelit, ale mojej drugiej połowie się nie podoba.
Więc w tej chwili wraca podstawowy wybór między dwoma z tematu.
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Jak ktoś coś doda, to będę wdzięczny. Do niedzieli chcę mieć decyzję za sobą.


       
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 04 Październik 2018, 17:55:36
Jesli decydujaca kwestia jest wyglad a nie funkcjonalnosc to zapytaj sie drugiej polowy co sie jej bardziej podoba i to wez.  :picardpalm: Wszystko co moglo byc zostalo juz powiedziane.
Ew. mozesz poczekac na nowa Gaggie ktora ma premiere w tym miesiacu. https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=32.msg150177#msg150177
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 04 Październik 2018, 18:09:40
Ew. mozesz poczekac na nowa Gaggie ktora ma premiere w tym miesiacu. https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=32.msg150177#msg150177
Myślę, że warto zaczekać, ale Gaggia wraz z powrotem do swojego starego dobrego Classica (tak się zanosi - minus te bzdety eco) ustawi cenę odpowiednio wyższą.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 04 Październik 2018, 18:29:46
@k3lt - dzięki za info o nowej Gaggi. Po przeczytaniu info mam ochotę poczekać, ale też obawiam się wyższej ceny
           I niech kolega nie będzie taki ortodoksyjny. Wygląd sprzętów do domu ma znaczenie (chyba dla każdego).
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: MSL w 04 Październik 2018, 19:21:49
Wygląd oczywiście, że ma znaczenia, ale mało kto przedkłada go ponad funkcjonalność / możliwości itp...

Nie zmienia to faktu, iż naturalnie każdy ma prawo do swoich priorytetów.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 04 Październik 2018, 19:43:08
Wygląd oczywiście, że ma znaczenia, ale mało kto przedkłada go ponad funkcjonalność / możliwości itp...

Nie zmienia to faktu, iż naturalnie każdy ma prawo do swoich priorytetów.

Nigdzie nie pisałem, że wygląd jest moim(naszym) priorytetem. Szukam czegoś co spełni moje proste wymagania.
Gdybym przedkładał wygląd nad funkcjonalność/możliwości to pewnie nie byłoby mnie na tym forum.
Rozważane przeze mnie modele mają zbliżone możliwości. Tej jeden model nie podoba się mojej partnerce (dla mnie może być), więc go nie kupię
i nie rozumiem czemu jest to takie dziwne i wymaga komentarzy. Pewnie każdy z was kupował kiedyś motocykl/samochód/telewizor ... i odrzucił jakiś model ze względu na wygląd a nie możliwości.

A wracając do tematu. Zamierzam chwilę poczekać na nową Gaggie. Dam sobie max 2-3 tygodnie.
Jeżeli nic z tego nie będzie kupię obecną wersję albo Basic'a.
Dzięki za wszystkie merytoryczne wypowiedzi.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Jakkolwiek w 04 Październik 2018, 19:59:38
A skoro to mają być tylko mocne kawy czarne to nie lepiej pójść w stronę prostej (a za razem trudnej) kawiarki?nie napisałeś czy masz młynek - albo to przeoczyłem.
Moim zdaniem lepiej będzie jak te kilka stówek wydasz na młyn gastro kolejne dwieście na kawiarenka (to już i tak duzo) a resztę na kawę.
Wiem ze odpowiedź mocno oklepana i nudna. Sam nie wierzyłem ze mlynek i jakość przemiału mają znaczenie ale teraz bazując na własnym doświadczeniu w 100% potwierdzam.

Edit. Juz widzę ze pisałeś o młynki jaki masz. Tak czy inaczej swoją wypowiedź podtrzymuje bo mam porównanie hario slim vs astoria sj. Hario nie jest zły ale astoria przy nim to mistrzostwo
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 04 Październik 2018, 20:10:24
Ja też bym poczekał na premierę i cenę nowej Gaggia, zapowiada się ciekawiej, być może dotychczasowa wersja będzie w ofertach wyprzedażowych ?
Oba te ekspresy są bardzo podobne, nawet mają zbliżoną wagę, każdy z nich jest częściowo plastikowy obudowa jak ASCASO albo wylewki jak w Gaggia, w użytkowaniu zapewne sprawdzają się podobnie.   
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 04 Październik 2018, 20:21:15
Do nowego Classica może zniechęcać prawdopodobny ameliniowy bojler, ale w końcu na coś nogi trzeba wyciągnąć. Sam jestem ciekaw jak to się zaprezentuje.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 07 Listopad 2018, 20:49:18
Witam ponownie.
No wiec po długim oczekiwaniu na nową Gaggie kupiłem Ascasso Basic na Konesso.
Zaważyła natychmiastowa dostępność oraz sita do mielonki sklepowej i saszetek (podobno im więcej możliwości tym lepiej)
Po dwóch popołudniach testów jestem załamany.

1. Kawa zmielona młynkiem ręcznym Xeoleo.
W zależności od sposobu mielenia i ubicia albo kawa jedynie kapie, albo leci wolny strumień z minimalną kremą, albo się przelewa.
Krema - praktycznie brak w każdym wypadku
Smak - tragedia, kwas

2. Kawa mielona ze sklepu 'Lavazza' w sitku z podwójnym dnem
Krema: praktycznie brak
Smak kiepski, ale nie kwaśny.

3. Kawa w saszetkach. Także kupiona na Konesso (Caffe del Faro Gold Extra Bar)
Trudno zapiąć łyżkę do ekspresu (bardzo ciasno)
Leje się powoli cienka strużka, po chwili wręcz kapie.
Krema: brak
Smak: niezły, czekoladowy

A wszystkie te kawy mają jeszcze jedną wspólną cechę. Moim zdaniem są chłodne.

Proszę o pomoc.
Nigdy nie miałem porządnego ekspresu kolbowego i wiedziałem, że zrobienie dobrego espesso nie jest proste,
ale ja nie mogę zrobić nic co dałoby się wypić nawet z saszetki! Mój stary DeLonghi za 300 złotych subiektywnie robił lepszą kawę.
Co mogę sprawdzić? Do testów mogę kupić kawę (najlepiej od razu zmieloną) gdziekolwiek i jakąkolwiek byleby się dowiedzieć co robię nie tak.

Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Lukhasz w 07 Listopad 2018, 21:11:43
Tylko świeżo mielona kawa, młynkiem który możesz regulować. Zmielenie gdzieś, np. w kawiarni niewiele Ci da, bo regulacja grubości mielenia to jedna z podstawowych zmiennych.

Możesz walczyć z Xeoleo aby postarać się osiągnąć ratio pomiedzy 2:1 a 3:1(dwa razy więcej naparu niż suchej kawy, w gramach) w 30-40 sekund. Jak nie grubości mielenia, to ilością kawy (+ / - 1-2g) i siłą ubicia.

Ale możliwe, że prędzej czy później dojdziesz do wniosku, że to za słaby młynek. Nie wiem. Na pewno mógłby mieć bardziej  precyzyjną regulację.

Wszyscy doświadczeni już to wiedzą, nikt z nowicjuszy nie traktuje poważnie. Budżet na sprzęt do espresso powinien być podzielony 50/50 na ekspres i na młynek.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: MSL w 07 Listopad 2018, 21:21:28
Tylko świeżo mielona kawa, młynkiem który możesz regulować. Zmielenie gdzieś, np. w kawiarni niewiele Ci da, bo regulacja grubości mielenia to jedna z podstawowych zmiennych.

Możesz walczyć z Xeoleo aby postarać się osiągnąć ratio pomiedzy 2:1 a 3:1(dwa razy więcej naparu niż suchej kawy, w gramach) w 30-40 sekund. Jak nie grubości mielenia, to ilością kawy (+ / - 1-2g) i siłą ubicia.

Ale możliwe, że prędzej czy później dojdziesz do wniosku, że to za słaby młynek. Nie wiem. Na pewno mógłby mieć bardziej  precyzyjną regulację.

Wszyscy doświadczeni już to wiedzą, nikt z nowicjuszy nie traktuje poważnie. Budżet na sprzęt do espresso powinien być podzielony 50/50 na ekspres i na młynek.

Raczej nawet zdecydowanie więcej na młynek niż na ekspres, jeśli budżet jest relatywnie mały. No nie ma siły, bez choć przyzwoitego młynka poprawnego espresso nie będzie.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Lukhasz w 07 Listopad 2018, 21:23:28
Nie chciałem wchodzić w szczegóły. Inaczej będzie z budżetem 2000, inaczej z 5000, z uwzględniłem sprzętu używanego czy bez.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 07 Listopad 2018, 21:26:57
Co do tych wielu możliwości to nie rozumiem tego podobno, albo powiem że chyba tylko podobno tak jest.
Nie gniewaj się ale idziesz złą drogą albo raczej wieloma ścieżkami naraz i każda z nich wydaje się kiepska.
Gotowa mielonka to kiepski i wysuszony materiał który szybko traci aromat a w kolbie nie stawia właściwego oporu wodzie więc ekstrakcja przebiega szybko i gwałtownie a otrzymana kawa będzie wodnista o cremie nawet nie pomarzymy. Nie pomaga tu nawet podwójne sitko chyba że komuś wystarcza pseudo crema. Żadna palarnia nie zmieli ziarna pod Twój ekspres no chyba że metodą prób i błędów jak postawisz ekspres koło ich młyna i wykonasz kilka shotów.
Młynek którym próbujesz mielić nie koniecznie nadaje się do espresso a sam Basic też nie jest hm powiedzmy to maszyna klasy premium, to zestaw gdzie najsłabszym ogniwem jest młynek który przecież pełni zasadniczą rolę w przygotowywaniu espresso a sama kolba jest takim nazwijmy to minimalnym, podstawowym sprzętem. Kawa na literę L to kiepski materiał i palony na węgiel nie wiadomo kiedy więc nie ma co liczyć na cud.
Co do saszetek się nie wypowiem bo nie znam i nie rozumiem tego konceptu.
Ale żeby nie kończyć tak pesymistycznie to jeśli jest 14 cytryn to znaczy że albo temperatura ekstrakcji jest zbyt niska i nie wygrzałeś ekspresu, albo kawa jest niedoparzona z powodu zbyt grubego mielenia lub zbyt szybkiej ekstrakcji spowodowanej jej wysuszeniem. Może być tak że oba błędy pojawiają się razem.
Dobry przemiał, dobre ziarno, właściwa dystrybucja i ilość kawy a na końcu ekspres odpowiadają za efekt w filiżance.
Skoncentruj się na jednej metodzie zmieniając stopniowo tylko jedną ze zmiennych czyli np grubość przemiału zachowując ilość kawy, może wstrzelisz się w czas i ilość co może nie być łatwe przy tym młynku.

Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 07 Listopad 2018, 22:14:57
Tu się robi duże żonglowanie wszystkimi zmiennymi przy takim młynku. Ale to wszystko dziwnym trafem wygląda mi na po prostu niedogrzany ekspres... Ja nie miałem problemu z osiągnięciem dobrej kawy z Basica. A kupowanie do ekspresu zmielonej kawy to już totalnie bezsensowny pomysł, możesz co najwyżej pomarzyć o dobrym espresso. Moim zdaniem problem leży albo w technice, albo raczej w młynku.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Michał w 08 Listopad 2018, 08:52:28
Po pierwsze proponuje dobrze nagrzać ekspres, a po drugie filiżanki do których parzysz kawę. Odczucie chłodnej kawy na pewno zniknie :)

Ważne pytanie odnośnie ilości wody jaką wykorzystujesz do przygotowania swojej kawy, jaką mniej więcej ilość naparu chcesz mieć w filiżance?
Sklepowa kawa mielona na pewno nie da Ci zbyt dobrych efektów i ciężko trafić z odpowiednio zmieloną, mielona w Twoim młynku to tak jak pisali poprzednicy. Co do saszetek to tu wszystko powinno być raczej okej. Portafilter może trochę ciężko pracować bo uszczelka jeszcze nie wyrobiona, a to że leje się cienka strużka to dobrze bo tak powinno być :)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 08 Listopad 2018, 10:11:34
A wszystkie te kawy mają jeszcze jedną wspólną cechę. Moim zdaniem są chłodne.
Ile czasu przed zrobieniem kawy grzejesz ekspres z zapiętą kolbą? Czy grzejesz też filiżanki?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 08 Listopad 2018, 10:14:57
Co mogę sprawdzić?

Jak długo rozgrzewasz ekspres? Żeby mieć pewność że jest OK, ja na Twoim miejscu włączyłbym go na 30 minut (PF musi być wpięty w grupę), zrobił jedno przelanie na zapiętym PF bez kawy do filiżanki (50 ml), osuszył PF, wpiął PF i poczekał 10-15 minut. Filiżanki miej rozgrzane.

Testuj dalej Xeleo (i zbieraj na nowy młynek), fajnie jakbyś miał jakąś wagę, tak żebyś zaczął sobie od dozy 14g. Mielisz, mieszasz kawę w zbiorniczku, przesypujesz i rozprowadzasz ładnie kawę w PF (polecam technikę WDT, spinacz, plus kołnierz z jogurtu na PF i mieszasz energicznie. Kołnierz z jogurtu jest po to aby kawa się nie rozsypała).
Wpinasz do ekspresu i zaczynasz ekstrakcję. Twój cel to 30g kawy, w 30 sekund. Masz stopniową regulację, więc czasami sama zmiana stopnia zmielenia nie wystarczy. W twoim przypadku musisz dobrać stopień mielenia tak aby w te 30 sekund uzyskać 30g-40g kawy. Jeżeli jest trochę więcej, zamiast mielić drobniej (co powoduje zablokowanie przepływu) zwiększaj sobie dozę o 0,5g. Powinieneś się wstrzelić w dobry czas ekstrakcji gdzieś w zakresie 14-16g.
Espresso jest łatwe. Niestety czym bardziej budżetowy sprzęt tym trudność rośnie, więc Ty musisz się trochę napracować, bo masz sprzęt który jest na granicy tego co pozwala zaparzyć espresso. Ale myślę, że ogarniesz sprawę, grunt to się nie zniechęcać.
 
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 08 Listopad 2018, 11:40:40
a sam Basic też nie jest hm powiedzmy to maszyna klasy premium,
Masz rację, że to nie klasa premium, ale z dobrym młynkiem i po opanowaniu surfingu temperatury potrafi dać dobre i powtarzalne espresso.

Jak długo rozgrzewasz ekspres?
Pamiętaj jeszcze jednym - zaczynaj ekstrakcję około 15 sekund po zgaśnięciu lampki grzania, wtedy woda będzie miał najwyższą, stałą przez cały czas temperaturę (około 90 stopni).
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 08 Listopad 2018, 12:00:04
Dzięki wszystkim za informacje.
Jestem w pracy więc nic nie wypróbuje.

Więc Tak, próbuje uzyskać mniej więcej doppio.
Używam sitka podwójnego.
Ilość kawy to dwie pełne łyżki z Ascaso (myślę, że jest to około 14 gram - ale wagi nie mam)

Zgodnie z waszymi uwagami zamierzam.
Podgrzać lepiej ekspres i filiżankę (tu pewnie popełniałem błędy)
Kawę będę mielił moim Xaleo (nic innego nie mam).  Myślę że mam do ponownego wypróbowania zakres 9 - 12 ząbków od blokady.

Pytanie. Jak mocno ubijać kawę?

Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 08 Listopad 2018, 12:11:40
Moim zdaniem bez wagi to jak strzelać z pistoletu bez muszki i szczerbinki czasem się uda, jak jesteś blisko celu i nie ma wiatru. Tamping robisz do momentu kiedy czujesz, że kawa już się więcej nie poddaje,  nie ma co się wieszać. Ważne, żeby robić go z powtarzalną siłą i precyzją, żeby wyeliminować z tej czynności jedną zmienną.

Marek.

Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 08 Listopad 2018, 13:44:24
1. Kawa zmielona młynkiem ręcznym Xeoleo.
W zależności od sposobu mielenia i ubicia albo kawa jedynie kapie, albo leci wolny strumień z minimalną kremą, albo się przelewa.
Krema - praktycznie brak w każdym wypadku
Smak - tragedia, kwas
A co to za kawa? Bo pomijając wszystkie inne wspomniane powody z niedogrzaniem ekspresu to na początek lepiej nie próbować wstrzelić się w jasno palone kawy.
Pomijając wszystkie inne ich aspekty które mogą przeszkadzać to są one zdecydowanie "kwasniejsze" w smaku i komuś nie przyzwyczajonemu/nie lubiącemu espresso w takiej postaci, mogą wydawać się niepijalne
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: walddor w 08 Listopad 2018, 18:05:57
Witam ponownie.
Jestem po kolejnych testach.
Dziękuje wszystkim za porady, bez nich pewnie do niczego bym nie doszedł.

1. Po pierwsze wydaje się, że głównym moim błędem był słabo rozgrzany ekspres a szczególnie łyżka.
2. Za drobno mieliłem kawę (Kolega szym-h z forum dał mi wskazówki dla Xaleo)
3. Mam jeszcze mały problem z ilością kawy.  Muszę kupić wagę, bo nie wiem ile tek kawy tak naprawdę jest,
   a wyszło mi, że ma to bardzo duży wpływ.

Ogólnie teraz osiągnąłem coś co zdecydowanie wygląda na espesso doppio. Świetna krema.
Co do smaku to jest nieźle, ale mogło by być lepiej (nadal dla mnie jest trochę za kwaśna, ale może to też kwestia kawy)
Użyłem kawy 'Diemme' z Konesso.

Wiem, że to inny temat, ale czy ktoś może polecić kawę z polskiej palarni średnio paloną w niskiej kwasowości.
Najlepiej jakby smak wpadał w czekoladę.

Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: WS w 08 Listopad 2018, 18:12:54
Może jakaś Brazylia, na przykład Cemorrado Sweet Espresso z Coffeelab.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 08 Listopad 2018, 18:15:44
Espresso Mujeres od swiezopalona.pl  :ok: (z kodem: wokawie masz 10% taniej)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: szym-h w 08 Listopad 2018, 19:05:13
Zerknij tutaj:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3681.msg153418#msg153418
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 08 Listopad 2018, 19:15:51
trochę za kwaśna, ale może to też kwestia kawy
Sam sobie odpowiedziałeś - w tym wypadku rzeczywiście najwięcej zależy od kawy.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 08 Listopad 2018, 20:23:37
Użyłem kawy 'Diemme' z Konesso.
Nadal wiele to nie mówi bo w Konesso widać kilka rodzajów tej kawy o różnym stopniu palenia.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: szym-h w 08 Listopad 2018, 21:16:18
A wszystkie te kawy mają jeszcze jedną wspólną cechę. Moim zdaniem są chłodne.

Tak mi dziś jeszcze jedna myśl na ten temat wpadła: rozważ zakup filiżanek do espresso z podwójnego szkła, kawa nie traci wtedy tak szybko temperatury. Oczywiście je też należy rozgrzać przez parzeniem, ale to już chyba wiesz :)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 08 Listopad 2018, 22:07:50
Monsunowa india z Eurocafe jest łagodna w smaku i ma ciekawą genezę.