W jednym roku w Brazylii może być susza a w innym w Hondurasie rdza liści.
Może to spowodować całkowitą zmianę profili sensorycznego danej kawy lub jej brak. Niczego podobnego do Finca Licho nie znalazłam jeszcze i nie wiem, czym tę kawę zastąpię.
Jeśli się skończy Honduras natural Comsa, to zmieni się cała linia moich blendów i nie sądzę, żeby była to zmiana na lepsze.
W zeszłym roku w Brazylii było gorąco i sucho. Nawet w irygowanych regionach wiśnie kawowe dojrzały średnio o miesiąc wcześniej.
Im dłużej te wiśnie dojrzewają, tym gorszy profil, pomijając dehydratację tkanek w rejonach suchych.
Im mniej ciekawa kawa, tym łatwiej ją pewnie zastąpić jakąś inną. Jak słusznie zauważa Donkiszot, im ciemniej się pali tym łatwiej uzyskać powtarzalność
Najtrudniej, powtarza się palenia bardzo jasne, graniczne: tu 10 s różnicy w obie strony oznaczać mogą dośc dramatyczną zmianę w profillu sensorycznym
Ariadna jako ciemna mieszanka jest bardzo powtarzalna. Moje blendy takie nie są. Lubię po prostu zrobić coś inaczej, chociażby dla czystej ciekawości
Każda moja Sulawesi Toraja miała inny profil palenia: z założenia a więc inny był profil sensoryczny: od chiaro do scuro:-).
To samo dotyczyło Kolumbii Esperanza od Omara Cardenas. Ostatnia jest wypalona raczej "na czekoladę", aczkolwiek wyczuwalne są też aromaty kwiatowe..