Autor Wątek: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper  (Przeczytany 2432 razy)

yirga

  • Gość
Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« dnia: 18 Wrzesień 2019, 00:18:35 »
Etiopia Beriti Tore -  palarnia kawy Proper

Kawa z rejonu Yirgacheffe, palona pod metody alternatywne.

Nigdy wcześniej nie piłem kawy z tego rejonu. Z literatury dowiedziałem się, że kawa ta ma jagodowy smak i aromat. Ciężko mi było w to uwierzyć że kawa może tak pachnieć czy smakować.

Ku mojemu zaskoczeniu udało mi się doświadczyć tego z tą kawą. Już po otwarciu paczki rozchodzi się zapach jagód.

W naparze odnajdziemy smak jagody, delikatna kwaskowatość z kwiatowym posmakiem.

Naprawę polecam każdemu spróbować chociaż raz kawy z tego rejonu.

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2019, 08:39:35 »
Pijam jasno palone kawy, szczerze bardziej mi one podchodza niz te srednio, lubie duzo aromatow, kwiatow owocow.. najgorsze ze te czekoladowe juz mi nie wchodza :) z tego regionu czulem wiecej porzeczek niz jagod, ale ta moze smakowac inaczej. Pijesz espresso? bo widze ze sprzet ten co ja. Ja zaczalem pijac lungo.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2019, 11:09:27 »
najgorsze ze te czekoladowe juz mi nie wchodza
Jaka pozytywna przemiana ;). Zostaw lungo, przejdź na filtry... Nie wrócisz do lungo ;).

Z Yirgacheffe znamy się od wielu lat ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2019, 11:20:26 »
Tutaj brakuje jeszcze jednej ważnej informacji, która wiąże się z tymi jagodowymi aromatami. Otóż obróbka jest naturalna - sucha. Co wiąże się z suszeniem całych owoców dzięki czemu mamy te fantastyczne owocowe aromaty także w prażonej pestce :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2019, 12:00:27 »
Zgadza się. Kawy z obróbki mokrej mają często ciekawsze, cenniejsze aromaty kwiatów :).

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrzesień 2019, 13:03:53 »
A zawsze myślałem że wolisz naturale  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrzesień 2019, 13:16:50 »
Wszystkie kawy dobre i pachnące wolę :). To nie tak, że coś wolę bardziej... Cenię takie i owakie :).

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Wrzesień 2019, 09:49:37 »
najgorsze ze te czekoladowe juz mi nie wchodza
Jaka pozytywna przemiana ;). Zostaw lungo, przejdź na filtry... Nie wrócisz do lungo ;).

Z Yirgacheffe znamy się od wielu lat ;).
Mowisz? Jak czasami pije na cuppingach z filtrow to jakos odczuwam ze to nie moja bajka:) lubie gestosc ale i mocny aromat choc przy espresso czesto za mocny.. filtrowe sa chyba dosc rozrzedzone, co mi przeszkadza. Mam phina wiec jego uzywalem ale jakos lungo aktualnie rzadzi:)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Wrzesień 2019, 12:47:08 »
Wiesz, to jest chyba kwestia podejścia. Zwykle w filtrach stosuje się złotą zasadę: 60g/litr. Gdy jednak się nieco ją skróci i użyje mniej wody, efekty są mocniejsze i bardziej aromatyczne. Polecam.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2019, 12:49:30 wysłana przez Antonio »

yirga

  • Gość
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Wrzesień 2019, 00:01:22 »
Tak piłem ją w formie espresso. Użyłem następującej receptury:
* Waga kawy: 19g
* Waga naparu: 35g
* Czas ekstrakcji: 24s
* Temperatura: 95 °C
* Ciśnienie: 9 bar

yirga

  • Gość
Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Wrzesień 2019, 00:03:17 »
Tak to wyglądało:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi