forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: yirga w 18 Wrzesień 2019, 00:18:35

Tytuł: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: yirga w 18 Wrzesień 2019, 00:18:35
Etiopia Beriti Tore -  palarnia kawy Proper

Kawa z rejonu Yirgacheffe, palona pod metody alternatywne.

Nigdy wcześniej nie piłem kawy z tego rejonu. Z literatury dowiedziałem się, że kawa ta ma jagodowy smak i aromat. Ciężko mi było w to uwierzyć że kawa może tak pachnieć czy smakować.

Ku mojemu zaskoczeniu udało mi się doświadczyć tego z tą kawą. Już po otwarciu paczki rozchodzi się zapach jagód.

W naparze odnajdziemy smak jagody, delikatna kwaskowatość z kwiatowym posmakiem.

Naprawę polecam każdemu spróbować chociaż raz kawy z tego rejonu.
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: minero w 18 Wrzesień 2019, 08:39:35
Pijam jasno palone kawy, szczerze bardziej mi one podchodza niz te srednio, lubie duzo aromatow, kwiatow owocow.. najgorsze ze te czekoladowe juz mi nie wchodza :) z tego regionu czulem wiecej porzeczek niz jagod, ale ta moze smakowac inaczej. Pijesz espresso? bo widze ze sprzet ten co ja. Ja zaczalem pijac lungo.
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 18 Wrzesień 2019, 11:09:27
najgorsze ze te czekoladowe juz mi nie wchodza
Jaka pozytywna przemiana ;). Zostaw lungo, przejdź na filtry... Nie wrócisz do lungo ;).

Z Yirgacheffe znamy się od wielu lat ;).
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: krystians w 18 Wrzesień 2019, 11:20:26
Tutaj brakuje jeszcze jednej ważnej informacji, która wiąże się z tymi jagodowymi aromatami. Otóż obróbka jest naturalna - sucha. Co wiąże się z suszeniem całych owoców dzięki czemu mamy te fantastyczne owocowe aromaty także w prażonej pestce :)
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 18 Wrzesień 2019, 12:00:27
Zgadza się. Kawy z obróbki mokrej mają często ciekawsze, cenniejsze aromaty kwiatów :).
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 18 Wrzesień 2019, 13:03:53
A zawsze myślałem że wolisz naturale  ;)
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 18 Wrzesień 2019, 13:16:50
Wszystkie kawy dobre i pachnące wolę :). To nie tak, że coś wolę bardziej... Cenię takie i owakie :).
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: minero w 19 Wrzesień 2019, 09:49:37
najgorsze ze te czekoladowe juz mi nie wchodza
Jaka pozytywna przemiana ;). Zostaw lungo, przejdź na filtry... Nie wrócisz do lungo ;).

Z Yirgacheffe znamy się od wielu lat ;).
Mowisz? Jak czasami pije na cuppingach z filtrow to jakos odczuwam ze to nie moja bajka:) lubie gestosc ale i mocny aromat choc przy espresso czesto za mocny.. filtrowe sa chyba dosc rozrzedzone, co mi przeszkadza. Mam phina wiec jego uzywalem ale jakos lungo aktualnie rzadzi:)
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Wrzesień 2019, 12:47:08
Wiesz, to jest chyba kwestia podejścia. Zwykle w filtrach stosuje się złotą zasadę: 60g/litr. Gdy jednak się nieco ją skróci i użyje mniej wody, efekty są mocniejsze i bardziej aromatyczne. Polecam.
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: yirga w 20 Wrzesień 2019, 00:01:22
Tak piłem ją w formie espresso. Użyłem następującej receptury:
* Waga kawy: 19g
* Waga naparu: 35g
* Czas ekstrakcji: 24s
* Temperatura: 95 °C
* Ciśnienie: 9 bar
Tytuł: Odp: Etiopia Beriti Tore - palarnia kawy Proper
Wiadomość wysłana przez: yirga w 20 Wrzesień 2019, 00:03:17
Tak to wyglądało: