Autor Wątek: Sitka pojedyncze  (Przeczytany 72503 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Marzec 2018, 20:07:23 »
Nie kupisz raczej sitek zelmera bez podwójnego dna, więc jaki sens ? Mam chyba podwójne sitko do zelmera bez super cremy ale nie jestem pewny czy dobrze pasowało, jest nowe od chińczyka tyle że zanim doszło do mnie zmieniłem zelmer na gaggię. Pomierz to swoje dokładnie, głównie wysokość, może będzie pasowało.

Offline techmanski

  • Wiadomości: 15
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Marzec 2018, 20:50:39 »
Jutro będę miał dokładne wymiary dam znać.
Zakładając że wymiary spasują to czy warto wymieniać na inne np. ims?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Marzec 2018, 20:58:47 »
IMS o średnicy 53 mm ? Chcesz podwoić wartość ekspresu ?  :mrgreen:

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Marzec 2018, 21:10:07 »
Zakładając że wymiary spasują to czy warto wymieniać na inne np. ims?

Mam jedno sitko podwójne IMS , podobno jest to topowy model. W moim przypadku jest to największy  bubel jaki spotkałem przy robieniu kawy.
 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Marzec 2018, 21:23:38 »
Ja nie narzekam, ale ja nie parzę kawy z certyfikatem INEI, więc może w tym szkopuł.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Marzec 2018, 21:38:50 »
Ciekaw jestem co złego jest w tymże bublu?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Marzec 2018, 21:42:54 »
Ja nie narzekam, ale ja nie parzę kawy z certyfikatem INEI, więc może w tym szkopuł.



Certyfikat INEI nie ma nic do rzeczy. Tu chodzi o smak kawy jaki generuje przepływ wody przed drobinę o określonej wielkości.
Sprecyzować tego nie potrafię, no bo jak mam zmierzyć wielkość i ilość poszczególnych drobin i przypisać im sposób oddziaływania na np. 1 g wody.

Ciekaw jestem co złego jest w tymże bublu?


Zdecydowanie za bardzo dziurawe jest to sitko. Z tego co pamiętam, Ty tych sitek nie używasz tak samo jak ja. :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Marzec 2018, 21:45:31 »
Co to znaczy za bardzo dziurawe? Jestem w stanie zaparzyć na tym sitku poprawne espresso a w filiżance nie ma pyłu/fusów

Co mają więc do tego drobinki o których piszesz, nic nie rozumiem.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Marzec 2018, 21:57:21 »

To znaczy, żeby zmieścić się w czasie trzeba przy bardziej dziurawym sitku mielić dużo drobniej ziarno.
To znów generuje dużo gorszy przepływ wody co może mieć negatywny wpływ na smak kawy.
Nie ma ścisłej reguły, sprawdzenie tego wymaga nieco zaangażowania.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Marzec 2018, 22:06:25 »
O ile wiem za uzyskanie oporu potrzebnego do stworzenia odpowiedniego ciśnienia i szybkość przepływu odpowiada ciastko kawowe i grubość mielenia a nie sitko, chyba, że to sitko super crema. Co ma więc do tego to, że sitko jest bardziej lub mniej dziurawe. Rozumiem, że powierzchnia części perforowanej może mieć wpływ na rozłożenie przepływu przez ciastko, rozumiem, że jeśli otwory są za duże, to odpowiednio dla uzyskania pożądanego oporu zmielona kawa może się przez nie przedostać, ale tu tego nie ma. Nie widzę związku o którym piszesz.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Marzec 2018, 23:09:26 »
Miklas, nie ma tego związku. Chyba że norma INEI przewiduje używanie sitek o określonej ilości otworów albo zabrania używania sitek IMS i VST :D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Marzec 2018, 23:27:05 »
Poniekąd zabrania, bo ekspres musi być certyfikowany, a standardowo VST czy IMS nie wchodzą w skład zestawu ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Marzec 2018, 06:57:47 »
Wydaje mi się, że związek taki jest... Certyfikowane sitka pozwalają/wymuszają nieco drobniejsze mielenie -- to chyba zaleta przy jaśniej palonych kawach.
Niedawno zrobiłem eksperyment ze zwykłym sitkiem Wega/CMA i sitkiem Synesso Ridgeless. Choć to ostatnie ma większą objętość, zmielić kawę musiałem trochę drobniej.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2018, 08:57:29 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #103 dnia: 19 Marzec 2018, 07:42:04 »
Ok, ale chciałbym zrozumieć co ma do tego "dziurawość" sitka, a raczej powierzchnia perforacji. Może te sitka były innej pojemności?

Po zastanowieniu, jeśli otwory rozmieszczone są na większej powierzchni sitka to woda penetruje ciastko szerzej, przepływa przez większą ilość/objętość kawy. Rzeczywiście logiczne, że grubość przemiału należy wtedy skorygować, czy to negatywnie wpływa na smak kawy, nie wiem, ale na pewno efektywniej wykorzystamy ciastko. Może rzeczywiście lepiej wpłynie to na jasno paloną kawę. Najczęściej espresso parzę ze średnio lub jasno palonych ziarenek.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2018, 07:51:45 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Sitka pojedyncze
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Marzec 2018, 07:59:20 »
Teoretycznie powinno mieć to wpływ na smak. Pytanie czy aż tak wyczuwalny.

Na logikę. Tak jak z różnymi filtrami do dripperów. Korygujesz przemiał, żeby czas się zgadzał i okazuje się, że smak na jednym filtrze inny niż na drugim.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2018, 09:51:23 wysłana przez GrizzzLee »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi