Autor Wątek: Czekolada barowa do picia  (Przeczytany 14794 razy)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Kwiecień 2014, 15:29:54 »
No nazwa ma mniejsze znaczenie, wiadomo o jaką konsystencję chodzi ;)
Pozwalasz się jej zagotować, czy nie?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwiecień 2014, 15:49:15 »
Nie - do gotowania nie dochodzi, dzbanek jest cieplejszy niż przy spienianiu, ale czekolada po wlaniu do filiżanek znika natychmiast więc nie jest to raczej 100C

Jak nie zapomnę - to przy następnej okazji wrzucę termometr.
LMWDP #469

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Kwiecień 2014, 15:57:33 »
No właśnie jak próbowałem z czeko od Antonia zrobić coś gęstego, zawsze mi się gotowała, zanim zgęstniała... za dużo pary ???

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Kwiecień 2014, 16:23:46 »
A nie ma jakiejś regulacji pary?

Offline Albinos Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 161
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Kwiecień 2014, 21:13:06 »
ja po początkowym zawirowaniu ustawiałem zawsze bardzo niski poziom pary

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwiecień 2014, 20:35:27 »
No sorry, ale ARO jest dla mnie zbyt kontrowersyjne.
To jakby wziąć chibo żółte, zaparzyć w ciśnieniowcu, zalać dużą ilością mleka, zasypać cukrem, kardamonem i innymi ostrymi smakowo dodatkami, a potem mówić, że chibo to dobra kawa.
brrr

Offline Delizia Mężczyzna

    • Delizia.pl spółka jawna
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 80
    • sklep z kawą
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lipiec 2014, 13:30:30 »
Witam, najlepszą czekoladę do picia można uzyskać w domu z porządnej czekolady gorzkiej o dużej zawartości kakao.
Dla wygodnych natomiast pozostaje czekolada w proszku, jest gęsta (ponieważ zawiera skrobię ziemniaczaną), niestety zawartość kakao zazwyczaj jest między 24 a 32%. Taka czekolada jest głównie serwowana w kawiarniach i deserowniach.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Czekolada barowa do picia
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Styczeń 2015, 12:32:34 »
Taki opis w sklepie internetowym znalazłem :

Mleczna gęsta czekolada Callebaut 2,5kg

Prawdziwie gęsta mleczna czekolada w formie kuwertury dla wybrednych klientów. Charakteryzuje się zrównoważonym delikatnym aromatem naturalnej wanili, mleka i karmelu. Minimalna zawartość kakao to 33,6%. Czekolada stworzona dla klientów resturacji i kawiarni.  Posiada wygodne opakowanie, umożliwiające wielokrotne otwieranie i zamykanie.
Cena brutto:  113,52 zł

Czy taką czekoladę tylko się podgrzewa czy coś jeszcze dodaje? 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi