Autor Wątek: Cascara  (Przeczytany 36606 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Cascara
« dnia: 15 Maj 2013, 19:14:58 »
Coś w tym stylu to CASCARA !!!

CASCARA w języku hiszpańskim oznacza skórkę lub łupinę i pochodzi z nowego sposobu recyclingu miąższu kawy, który otrzymujemy w ogromnych ilościach przed procesem mycia i suszenia ziaren. CASCARA potocznie zwana jest MASAKRĄ ;-) Po zaparzeniu otrzymujemy pyszny i niezwykły napar herbaciany, który jest delikatny w smaku, o aromacie jabłek, bzu, wiśni.. CASCARA łączy w sobie to, co najlepsze w kawie i w herbacie. Zawiera DUUUŻĄ DAWKĘ KOFEINY! ( http://www.klubgrawitacja.com/nowosci/cascara-zdrowa-nowosc-z-kofeinowym-wykopem/ )
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2013, 19:24:30 wysłana przez ranGo »

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Cascara
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2013, 20:37:27 »
ranGo- aaaale to nie herbata. Herbatą jest tylko napar z liści krzewu herbacianego.
A napar ze skórki kawy może być ciekawy, ale gdzie można nabyć taką skórkę??

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Cascara
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2013, 21:35:49 »
A napar ze skórki kawy może być ciekawy, ale gdzie można nabyć taką skórkę??
Na przykład YouBean.pl i Cafe Silesia. W smaku przypomina kompot z suszonych śliwek z owocowymi akcentami, wiśni i dzikiej róży.

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Cascara
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2013, 21:43:37 »
Hmmm... dziwi mnie, że za odpady produkcyjne trzeba zapłacić 27zł za 250gram. Ale chyba będę musiał zakupić skoro tak to opisujecie.

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Cascara
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maj 2013, 09:40:05 »
napar ze skórki kawy   :o to musi dziwnie smakować  :o aczkolwiek zaintrygowaliście mnie, jak gdzieś znajdę to też kupie  :)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cascara
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2013, 10:37:23 »
Z wiśni/jagody. ;) Pewnie owoc jak każdy inny, tylko pestkę ma bardziej użytkową.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Cascara
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maj 2013, 09:48:52 »
to musi dziwnie smakować

Nie tak bardzo dziwnie. Doskonale orzeźwia i smakuje, w przeciwieństwie do kawy, nawet przestudzone. Jak wyżej wspomniano - trochę jak kompot z suszonych owoców z odrobiną kawy. Faktycznie dla smakoszy, bo nie każdemu przypada do gustu. Ja najczęściej piję w pracy.
CS obecnie nie ma, ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawi.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cascara
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maj 2013, 10:04:39 »
Mnie cascara wcale nie smakuje. Nijak się ma do suszonych śliwek czy bzu, może bardziej przypomina hibiskusa. Mnie oprócz kawy chyba nic nie smakuje :). A kawa często zyskuje, stygnąc.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cascara
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpień 2013, 12:44:19 »
No i cascara nie doczekała się swojego wątku. ::)

W każdym razie, chciałem się podzielić wrażeniami po spożyciu. :blue:

Dla mnie cascara smakuje jak wytrawny kompot z suszu o tytoniowych, wędzonych aromatach. Na czysto trochę pusta, ale z miodem i z cytryną dopełnia się idealnie. Pierwsze wrażenie dość przeciętne, ale nie mija kilka dni i chcesz znowu. :pycha: Aha, robię nieco mocniej niż w przepisie 10 g/ 250 ml i parzę 10 minut.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Cascara
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpień 2013, 12:51:49 »
Więc załóż taki wątek  :)
Off-Topic:
Coś się taki nieśmiały ostatnio zrobiłeś...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cascara
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpień 2013, 12:56:23 »
Stwierdziłem, że łatwiej będzie z tego wydzielić, niż ten przenosić do nowego, ale może się mylę w technicznych kruczkach.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Cascara
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpień 2013, 12:59:09 »
A w sumie to ciekawe czemu jeszcze listków kawowca się nie zaparza jak herbaty. A z gałązek robić wykałaczki można. A z korzonków jakieś nalewki  ::)

I tym sposobem nic się nie będzie marnować  ;)
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Cascara
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2015, 12:41:10 »
Dla mnie cascara smakuje jak wytrawny kompot z suszu o tytoniowych, wędzonych aromatach.
Dla mnie to jest straszny smak. Nie piłem nigdy wcześniej czegoś tak ... no sam nie wiem. Już chyba tylko kawa forte ma gorszy smak. Natomiast dodając miód i kilka kropel cytryny wtedy odkrywany Cascarę na nowo. Poznajemy nowe smaki tylko kogo to zasługa cascary czy miodu malinowego w połączeniu z cytryną?

Mnie oprócz kawy chyba nic nie smakuje

Poproszę przycisk Lubię to  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2015, 12:51:05 wysłana przez manfred »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Cascara
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrzesień 2015, 12:51:53 »
Ja zaparzyłem cascarę w syfonie i wyszedł taki kompocik, dla mnie przyjemny smak.

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Cascara
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2015, 22:28:17 »
Dostałem kiedyś od, nieistniejącej już w Szczecinie, Spalarni Kultury taką paczkę i za nic w świecie nie miałem pomysłu jak to pić aby miało smak...
 
Sprawdzało się tylko na znajomych żadnych przygód, aby sami stwierdzili, że im nie smakuje.
Chyba odpalę jeszcze dziś syfon i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi