forum.wszystkookawie.pl
Dział Organizacyjny => Aktualności i ogłoszenia => Wątek zaczęty przez: siewcu w 06 Czerwiec 2018, 16:18:27
-
Pozwolę sobie lekko nagiąć reguły... :ups: :Bicz: i od razu proszę o wybaczenie :poklon:
Rok i dwa lata temu na takim zlocie byłem i wspominam pozytywnie, może w tym roku powtórzymy? Miejsca żadnego nie zaproponuję, bo po prostu nie mam pomysłu ale myślę, że fajnie by było kolejny raz spotkać się w tak dużym gronie... :) Może też przy okazji udałoby się dogadać z chłopakami od xenii, ale to tylko takie moje luźne przemyślenia.
-
Może najpierw wypadałoby zapytać rzeczonych chłopaków?
Gdzie to, bo nie czaję?
-
To raczej w formie pytania czy są chętni na to:
może w tym roku powtórzymy?
I dlatego nic konkretnego. Luźny pomysł...
-
Z tego co słyszałem, to zlot planowany jest na jesień. Myślęże chętnych jak zawsze będzie sporo, jednak jest też sporo pracy organizacyjnej przy takiej okazji.
-
Nie udało się zorganizować zlot w zeszłym roku, głównie z przyczyn osobistych, wiec organizujemy go w tm roku. Spotykamy się dokładnie za dwa tygodnie, 30.03. W Łodzi. Nie wiem czy @janusz da radę coś zorganizować na 31.03 bo uczestniczy w targach w Nadarzynie. Aby nie było niedomówień, planowane jest jeszcze jedno tegoroczne spotkanie ( może ktoś posiada kurort nad morzem, zamek w górach, chętnie skorzystamy )
Dzięki takim spotkaniom integracyjnym stajemy się mniej wirtualny i jest nam łatwiej potem komunikować się na Forum.
Co do programu samego spotkania, jeszcze jest w fazie przygotowawczej, czekamy również na wasze sugestie.
Na spotkaniu pojawią się Kinga i Aerthon, małżeństwo polsko-indonezyjskie, prowadzące plantacje kawy. Opowiedzą o samej uprawy kawy, o zbiorach, obróbce, o tym jak się mieszka w tym dalekim kraju, co warto zwiedzić, kiedy pojechać. Możecie przygotować swoje pytania dla nich. Bardzo są otwarci, Aerthon aktywnie grał w emisariusze, występował dla reprezentacji swojego kraju.
Z Hot Air Cafe dostajemy Nitro do dowolnej degustacji a pan Janusz, prowadzący kawiarnie, opowie o swoich doświadczeniach w robieniu Cold Brew. Informacji w necie nie brakuje ale źe by zrobić dobre Nitro potrzeba wykonać dużo prób. Możemy zrobić nitro z dwóch różnych kaw albo drugie np z Cascary.
Z kawiarni Cophi w Warszawie, odwiedzi nas pan Łukasz, barista który swoje zamiłowanie do kawy przenosi na wyższy poziom i stara się podnosić swoje kwalifikacje min. uczestnicząc na mistrzostwach Polski. Swoją opowieść o życiu baristy zakończy pokazem jak dla sędziów.
Jeżeli ktoś będzie potrzebowal rad odnośnie parzenia espresso, ustawień młynka, spełniania mleka to pomoże barista przy ekspresie dźwigniowym.
Planowane są i eksperymenty, jak na razie w zakresie testowania/porównania młynków ręcznych. Więcej informacji o tym co będzie robione i czego potrzebujemy, poda Krystian.
Jeżeli będzie chętnych, to możemy zorganizować spacer farmera, czyli przeniesienie workow z kawą z jednej palety na drugą. Praca w palarni to nie tylko palenie kawy ale i dużo pracy fizycznej, wiec można na chwile poczuć jak to jest.
Nagrody dla uczestników programu miłe widziane od sponsorów tzn komercyjnych użytkowników forum.
W zależności od tego ile osób zadeklaruje sie na przyjazd, możemy zaangażować jakiś food-bus. Z naszej strony przygotujemy stół z przekąskami z Macedonii.
Otwarci jesteśmy na wszystkie wasze pomysły i czekamy na sugestie.
Zapraszamy:
30.03.2019
Euro Cafe
Łódź
Zaczynamy od godziny 09:00
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190316/bb9abdcd8b9e30fc936aac1500e48eb3.jpg)
-
Będę, przywiozę małe co nieco na słodko.
-
Bardzo chętnie byśmy wzięli w tym udział ale Targi kończą się 29.03. a 30.03. będziemy mieli samochody do rozładunku po Targach. Ciężka sprawa...Nie można by przenieść tego spotkania o tydzień później ?
-
Ja bardzo chętnie, ale 30go jestem w pracy...
-
Chętnie i chętnie pomogę, co do pomysłów to się zastanowię i na priv dam znać. :brawa:
-
@Janusz , u nas nie da rady. W kwietniu mamy Wielkanoc i majówkę a kawy trzeba wyprodukować, tyle samo lub nawet więcej w krótszym czasie. Po krótkim treningu u nas z workami od 70 kg, chłopaki podjadą i rozładują Wam samochodu w mgnieniu oka. @siewcu , dzień wolny od pracy czasem się należy ;)
Kto się zdecyduję na zlot niech da znać, zrobimy jakieś etykietki za nickami w tym roku.
(https://scontent-waw1-1.cdninstagram.com/vp/4e27ba19eb1bbb4108bd243f475d06f1/5D1AEC46/t51.2885-15/sh0.08/e35/s640x640/52784794_365218980985658_1982519862570466832_n.jpg?_nc_ht=scontent-waw1-1.cdninstagram.com)
-
@ranGo należy się, ale co drugą sobotę mam pracującą... :(
-
W jakich godzinach planujesz spotkanie ?
-
Od dziewiątej rano do ostatniego gościa.
-
Jeśli mamy być to chyba jako ci ostatni. ;) A tak poważnie to po niedzieli dam znać czy damy radę na jakąś popołudniową godzinę się pojawić.
-
Będę, wezmę młynki ręczne :-)
Marek.
-
Niestety nie będę. :nienie:
Mam ślub (nie swój ;))
-
Ja bym się wybrał ;) Mogę wziąć aromaty Jean Lenoir, które dostałem w prezencie ;)
Ktoś byłby zainteresowany sprawdzeniem swojego nosa?
-
Szkoda źe nie twój ślub bo byśmy przenieśli imprezę.
@flexooo Zabawa z aromatami jest super, na pewno zabierz.
-
Dopisałem obecny rok do tematu. :)
-
A ja mogę sobie tylko o zlocie poczytać, bo w tym czasie wyjeżdżam :(
-
Nie martw się, na pewno będą jakieś obrazki też ;)
-
Szkoda, że z tak małym wyprzedzeniem... Może pomyślimy o jakimś drugim, w późniejszym terminie ale jakimś większym? Może przy okazji z jakimiś atrakcjami...
-
planowane jest jeszcze jedno tegoroczne spotkanie
-
To poproszę o trochę wcześniejszą informację o dacie.
-
Może przy okazji z jakimiś atrakcjami...
Następne spotkanie miało być rodzine, nie wiem czy atrakcje zostaną zaaprobowane ;)
https://goo.gl/images/9tSUZm
-
https://goo.gl/images/9tSUZm
Osobićcie radził bym Ci uważać. Mam znajomą bośniacką Serbkę i w jej przypadku pytanie nie brzmi „czy bije męża”, tylko „kiedy go biła ostatnio” :mrgreen:
-
Na następne spotkanie padł pomysł aby go zorganizować w jakimś fajnym miejscu i źe by przyjechać całymi rodzinami. Jak tylko ustalimy miejsce i czas to damy znać tak aby było dużo czasu na zaplanowanie podróży. Jeżeli ktoś zna jakieś fajne miejsce to jesteśmy otwarci na sugestie.
@Krakus , moja żona to rodowita Polka ;)
-
moja żona to rodowita Polka
Ależ doskonale o tym wiem, ale czy Ty jesteś pewien, że to ma w tym wypadku znaczenie?
-
Nie piszę ostatnio na forum, ale bardzo za wszystkimi tęsknię. Jak tylko uda mi się urwać z pracy w sobotę to wsiadam w pociąg... ;)
BTW Jakiś afterek szykujemy później?
-
Nie odzywałem się, bo miało mnie nie być, ale plany się pozmieniały i mogę przyjechać wraz z małżonką.
Mogę wziac, z ciekawszych rzeczy:
Niche Zero
Commandante IH
Oxo good grips
Wysłane z mojego SM-G950U1 przy użyciu Tapatalka
-
Super, chętnie obejrzę możliwości tego młynka.
Fajnie by było zrobić wstępna listę osób i osprzętu który przywieziecie ze sobą tak jak napisał to @SMaN
Jeszcze raz napisze ogólny plan ale do soboty może się jeszcze coś zmienić.
Spotkanie zaczynamy od dziewiątej rano ale wiadomo źe nie każdemu uda się przybyć dokładnie na tą godzinę, głównie ze względu na odległość do Łodzi.
Od rana będziemy mieć gościa z Barcelony, przedstawi nam się pan Rafa Moral specjalista od zielonej kawy w Mare Terra.
Koło południa, Kinga i Aerthon opowiedzą o Indonezji, uprawie kawy i turystyce w tym dalekim kraju. Na 13:30 przewidujemy występ pana Łukasza z kawiarni Cophi. Potem o Cold Brew i Nitro, swoje doświadczenia opowie pan Janusz z kawiarni Hot Air.
Jakieś przekąski będą aby nie pić kawę na pusty żołądek.
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
-
Goran, jeśli starczy czasu, chętnie zobaczył bym jak parzysz kawę w tygielku. Jest to moja ulubiona technika "turystyczna" i daje mi niezłe rezultaty, ale zawsze warto popatrzeć na kogoś kto niemal wyssał ją z mlekiem matki. ;-)
Marek.
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
Marek.
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
3. DrUsagi ze świtą :hihihi: (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
3. DrUsagi ze świtą :hihihi: (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
-
czy ktoś z forumowiczów jedzie autem na zlot z/przez Toruń i miałby wolne miejsce? Z chęcią bym się zabrał ;)
-
Lipa, terminy nie pasują.
-
@Soyer , chyba @Maciek będzie jechał przez Toruń
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
3. DrUsagi ze świtą :hihihi: (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
3. DrUsagi ze świtą :hihihi: (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
@SoyeR odezwij się na priv.
Ktoś chce się zabrać z północy? ;)
-
kolejnego aergrinda zabrać?
Mój jest niebieski :P więc jak masz inny kolor to bierz.
-
Jakieś dwie wagi i dwie konewki z elektronicznym termostatem by się przydały.
Na sprzęt przygotujemy naklejki aby oznaczyć, mogą być tego samego koloru ;)
-
Mam dwie wagi z allegro jubilerskie rozdzielczość 0,1g Max 2000 g
Marek.
-
Wagę mogę zabrać ;-)
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
3. DrUsagi ze świtą :hihihi: (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe ;-)
-
@Miklas jak chcesz to przywieź Kinu, ale nie jest to konieczne, bo ja mam na miejscu. To już jak będziesz miał ochotę.
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (Kinu M47, MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą)
3. DrUsagi ze świtą :hihihi: (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe ;-)
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
-
No to czarny aergrind też będzie ;)
-
Czy jakiś forumowicz z Krakowa lub okolic wybiera się na zlot samochodem? Chodzi o przewiezienie młynka (całkiem spore i ciężkie pudło) i przekazanie go osobie na spotkaniu w Łodzi?
Coil
-
@Miklas jak chcesz to przywieź Kinu, ale nie jest to konieczne, bo ja mam na miejscu. To już jak będziesz miał ochotę.
OK
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips)
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
-
mogę wziąć drugie Niche
Zawsze można porównać parametry z drugim takim samym młynkiem, można zrobić dokładniejszą kalibrację, można go zapomnieć zabrać z powrotem do domu ;)
-
można go zapomnieć zabrać z powrotem do domu
Dzisiaj dotarły kawy od Ciebie także nie będzie później w czym mielić i się delektować :D
-
Wagę "w łyżce" ConceptArt brać? (to aktualnie jedyna sprawna na stanie :hihihi: )
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek :P )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek :P )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
10. Sccoty na 80% :) (mogę zabrać Mazzera SJ z modem lejek + Timer na arduino ) Jak coś Będę Jechał z Poznania
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek :P )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
10. Sccoty na 80% :) (mogę zabrać Mazzera SJ z modem lejek + Timer na arduino ) Jak coś Będę Jechał z Poznania
11. Grappa +1 (Konewka Brewista z chińskim ogranicznikiem, Aergrind czerwony, Aeropress z Prismo)
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek :P )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
10. Sccoty na 80% :) (mogę zabrać Mazzera SJ z modem lejek + Timer na arduino ) Jak coś Będę Jechał z Poznania
11. Grappa +1 (Konewka Brewista z chińskim ogranicznikiem, Aergrind czerwony, Aeropress z Prismo)
12. SoyeR być może z ładniejszą połówką (to ja wezmę konewkę i V60 01, bo przez coś trzeba tę całą kawę przelać ;))
-
Mam plakat na tegoroczny zlot ;)
(https://img.izismile.com/img/img12/20190327/640/daily_picdump_3094_640_high_02.jpg)
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek :P )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
10. Sccoty na 80% :) (mogę zabrać Mazzera SJ z modem lejek + Timer na arduino ) Jak coś Będę Jechał z Poznania
11. Grappa +1 (Konewka Brewista z chińskim ogranicznikiem, Aergrind czerwony, Aeropress z Prismo)
12. SoyeR być może z ładniejszą połówką (to ja wezmę konewkę i V60 01, bo przez coś trzeba tę całą kawę przelać ;))
13. flexooo - zabiorę aromaty Lenoira
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
10. Sccoty na 80% :) (mogę zabrać Mazzera SJ z modem lejek + Timer na arduino ) Jak coś Będę Jechał z Poznania
11. Grappa +1 (Konewka Brewista z chińskim ogranicznikiem, Aergrind czerwony, Aeropress z Prismo)
12. SoyeR być może z ładniejszą połówką (to ja wezmę konewkę i V60 01, bo przez coś trzeba tę całą kawę przelać ;))
13. flexooo - zabiorę aromaty Lenoira
14.altharr- Comandante mk.3 Nitro.
-
Zróbcie kilka zdjęć na zlocie. Pochwalcie się, jak było. Dajcie poczuć chociaż kawałek atmosfery spotkania tym, którzy nie mogą dojechać. Relacja i podsumowanie mile widziane.
-
Może w sobotę uda się ustalić miejsce i czas następnego spotkania. Zdjęć pewnie nie zabraknie. Dla przypomnienia, trochę atmosfery z ostatniego zlotu.
https://www.youtube.com/watch?v=RDhmvXz7RUw
-
Wiecie czego brakuje? Zdjęcia grupowego...
-
Już od dłuższego czasu żałuję, że akurat w sobotę mam robotę :/
-
Ja też, i żadne kombinacje nie wyjdą :/
-
A muzyka tylko wzmacnia napięcie przed jutrzejszym spotkaniem 😁
-
Muzyka z filmiku mocno inspirowana twórczością Philipa Glassa. Lubię te klimaty. Udanego zlotu życzę!
-
1. Goran & Alicja ( Lido2, Lido3, xeoleo, młynek turecki )
2. Miklas (MYM54, jakieś zaparzacze które zawsze wożę ze sobą, dwie wagi jubilerskie z allegro)
3. DrUsagi ze świtą (Aergrind, Lido E, zabiorę też wagi, handpresso)
4. SMaN +1 (Niche Zero, Commandante IH, OXO Good Grips) + waga+ Konewka Brewista (o ile dożyje soboty.... jakiś felerny tydzień dla tych konewek )
5. Spinacz solo (mogę wziąć Tiamo Slim jako wzorzec źle wydanych pieniędzy na ręczny młynek)
6. Maciek (kolejnego aergrinda zabrać?)
7. Mlopus+ Marzena (waga MyWeigh Barista Scale i dwie kule łokciowe
8. krystians (Kinu m47, Zassen Quito, Kompresso, chińskie wagi jak będzie potrzeba)
9. pmichal (waga Brewista, mogę wziąć drugie Niche, ale chyba sensu nie będzie?)
10. Sccoty na 80% :) (mogę zabrać Mazzera SJ z modem lejek + Timer na arduino ) Jak coś Będę Jechał z Poznania
11. Grappa +1 (Konewka Brewista z chińskim ogranicznikiem, Aergrind czerwony, Aeropress z Prismo)
12. SoyeR być może z ładniejszą połówką (to ja wezmę konewkę i V60 01, bo przez coś trzeba tę całą kawę przelać ;))
13. flexooo - zabiorę aromaty Lenoira
14.altharr- Comandante mk.3 Nitro.
15. artbass.
-
Ja już jadę, dziś wszystkie drogi prowadzą do Łodzi ;-).
(https://lh3.googleusercontent.com/bIfUrTZp6XzmSdC0K0pp57mP85sY8uG00vIh3yXIdN-iHMpbKKCfRItOtQKe7rvqa78RpR-WtRpcwj5L7LV0lRd2NbeLIBVpILgMT4R0mtxpNzRmqs1L9RPWPatttGgoCVfq-5GpMDc=s0)
Marek.
-
Pozdrowienia dla wszystkich z daleka.
chętnie zobaczył bym jak parzysz kawę w tygielku.
Nakręcisz film?
@ranGo Serdeczne pozdrowienia dla Alicji.
-
Cześć!
Tak to jest, jak się odpoczywa po telenoweli "Pomóż mi, robię espresso" ;)
W ostatniej chwili dowiedziałem się od Gorana, że dziś zlot.
Dzięki za atmosferę i smakowitości "pod kawę" :)
Szkoda, że nie załapaliśmy się z Martą do wspólnego zdjęcia. Wklejcie nas! ;)
Do zobaczenia następnym razem, a ja ujawnię się na forum, opisując moją przygodę z Gaggią :)
:)
-
Dzięki bardzo za wspólny dzień, dużo nauki i możliwość spotkania.
A na grupowe zdjęcie jakoś też się gdzieś nie załapałem akurat :D
-
Chyba ostatecznie nie było zdjęcia ;-). Dziękuję wszystkim za miłe spotkanie, szczególne uznanie należy się Krystianowi i Maćkowi za przeprowadzenie testów młynków, czekam niecierpliwie na wnioski, no i oczywiście Alicji i Goranowi za całą organizację, za zaproszenie ciekawych gości i możliwość wysłuchania ich historii i doświadczeń w branży kawowej, oraz za przepyszny poczęstunek.
Rzeczy które zrobiły na mnie największe wrażenie to piękna dźwignia La Pavoni, którą mogłem obsłużyć, to mój pierwszy kontakt z dźwignią gastro; młynek niche, naprawdę świetny sprzęt, wart swojej ceny, biały ser, chyba kozi w cieście z paprykową pastą, palce lizać, a czegoś na trawienie do popicia też nie zabrakło ;-). Całości dopełniała bardzo fajna luźna, niemal rodzinna atmosfera.
Cieszę się, że mogłem część z Was poznać osobiście już nie tylko wirtualnie. Nie mogę doczekać się spotkania w Mosznej.
Marek.
-
I my serdecznie dziękujemy za wspaniale spędzony z Wami czas. Dziękujemy wszystkim i każdemu z osobna. Każdy z Was przyczynił się do wspaniałej atmosfery jaka dziś w EuroCafe panowała :) Oczywiście nie należy zapominać o napojach i przekąskach, były pierwszej klasy :) Jeszcze raz wielkie dzięki i do zobaczenia :).
PS
Mam kilka zdjęć, ale nie wiem czy wrzucać luźno czy ktoś pozbiera
-
Jak zwykle Alicja i Goran są najlepszymi gospodarzami. Wielkie podziękowania dla Maćka mistrza szczelinowania . Myślę że już niedługo przemysł motoryzacyjny i/lub wydobywczy może zapukać do jego drzwi z konkretną ofertą :). Mam nadzieję, że jakoś los mu wynagrodzi to, że tyle czasu spędził ze mną ;) Dziękuję także wszystkim, którzy pomagali i/lub interesowali się wydarzeniami przy korbkowej stacji. Pozdrawiam wszystkich wspaniałych uczestników wydarzenia, wszyscy byli pozytywnie nastawieni, uśmiechnięci, świetnie było Was spotkać, widzieć, zamienić parę słów.
-
w Mosznej
Kiedy?
-
Ja również chciałem podziękować za spotkanie, przede wszystkim gospodarzom, ale i wszystkim uczestnikom, dzięki którym atmosfera była taka miła i rodzinna ! Dzięki za upór z kręceniem młynkami :szampan: za interesujące rozmowy i prezentacje, litry kawy :kwiat:
Również pierwszy raz miałem przyjemność robić espresso na pięknej dźwigni Gorana. Moje Niche pierwszy raz mieliło pod espresso, ale udało się uzyskać nawet tygrysy na kenijskich ziarenkach :taniec:
-
w Mosznej
Kiedy?
Padały już jakieś daty, ale wolałbym nie wychodzić przed szereg.
Marek.
-
Ja także chciałbym podziękować :uklony: :uklony: :uklony: :uklony: :uklony: Wielkie ukłony dla organizator :) Bardzo miło było poznać osobiście szanowne grono :) Mam nadzieje do zobaczenia niebawem :)
-
I ja serdecznie dziękuję organizatorom, prelegentom i uczestnikom. Stworzyliście wspaniałą atmosferę. Bardzo miło było mi Was poznać. Serdeczne pozdrowienia.
-
Było wspaniałe ugościć Was i mamy nadzieję źe nie żałujecie setki kilometrów które przyjechaliście aby dotrzeć do Łodzi. Dziękujemy wszystkim za przybicie, w sumie było obecnie koło 50 osób na spotkaniu.
Krystian i Maciek zrobili bardzo dużą robotę ustawiając i testując wasze młynki. Każdy mógł porównać ergonomię i efekt mielenia tych młynków. Ci którzy myśleli o zakupie Niche mogli go obejrzeć na żywo w dwóch kolorach i sprawdzić smak espresso w stosunku do gastro młynków. Dzięki Firmie Mare Terra z Barcelony, mieliśmy okazje przetestować kawy z Etiopii, Indonezji i eksperymentalnych plantacji w Kolumbii. Mieliście okazje zapoznać sympatyczne małżeństwo z firmy Luckindo które opowiadało o życiu i uprawy kawy na wyspie Flores a potem i pokaz Łukasza, na codzień bariste w warszawskiej kawiarni Cophi. Kawy nie brakowało, każdy mógł napić się kawy w każdej postaci lub pokusić się o przygotowaniu jej własnoręcznie. Nitro Cold Brew był przygotowany na kenijskiej Zawadi peaberry i spełnił odwieczne „marzenie” Alicji źe by stanęła za nalewakiem ;) Mamy nadzieję źe niczego nie zabrakło.
Zdjęcia możecie wystawiać w wątku a możecie i podesłać do mnie.
Następny zlot jest wstępnie zaplanowany na 07/08 Września.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190331/4d8781e65afe5a0c1a14e478b6a6c16c.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190331/f5d3db8a526b90e2e7755c1ef58fbd1b.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190331/0410a338414366fad4444e1942c4e6c7.jpg)
-
Po zdjęciach widzę, że na zlocie odbyło się porównanie młynków ręcznych. Czy ktoś z uczestników zlotu mógłby podzielić się wnioskami tego porównania?
-
@ranGo, co piliście z menzurek?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Po zdjęciach widzę, że na zlocie odbyło się porównanie młynków ręcznych. Czy ktoś z uczestników zlotu mógłby podzielić się wnioskami tego porównania?
Tak, czasu było za mało żeby przeprowadzić dokładne testy na tylu młynkach, ale to co udało się ustalić wrzucę w przyszłym tygodniu. Niestety teraz nie mam czasu tego opracować.
-
pięknie to wygląda, taka ilość młynków w jednym miejscu, też jestem ciekaw wyników tych testów!
-
@V2espresso , śliwowica rocznik 2013 z śliwek z mojego sadu, tradycyjnie rakija w Serbii pije się z takich kieliszków. Uprawa śliwek, selekcja, umiejętność pędzenia, wszystko jest bardzo podobne do kawowych standardów jeżeli chcesz mieć produkt najwyższej jakości. Tyle źe przy „cuppingu” dużo więcej procentów i radości ;)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190403/3e049b475f12119ae8d194f63d96cd80.jpg)
-
@ranGo, dobrze wspominam zapach śliwowicy z kieliszka Marty, i moc na języku po degustacji ;)
Może uda nam się uchować buteleczkę ratafii na wrzesień ;)
-
@ranGo A ileż Twój produkt ma mocy? Z mojego doświadczenia z dunią to zwykle jest około 40 procent.
-
Ta konkretnie ma 38%. Zostalo mi jej jeszcze jakieś 50litrow.
Więcej procentów uzyskasz jeżeli jeszcze raz przepędzisz rakije albo jeżeli dodasz więcej cukru do śliwek. Z dunji ( pigwa ) lubię ale samemu nie robiłem.
-
Też nie robiłem, bo nie umiem, ale ilekroć jestem w Serbii, to sobie ją przywożę.
-
Goranowy napój zacny był, zupełnie bez alkoholowego posmaku. Świetne były też przekąski z zapiekanym serem w cieście, muszę wziąć przepis. O ile taki ser można u nad dostać.
-
@V2espresso , śliwowica rocznik 2013 z śliwek z mojego sadu, tradycyjnie rakija w Serbii pije się z takich kieliszków. Uprawa śliwek, selekcja, umiejętność pędzenia, wszystko jest bardzo podobne do kawowych standardów jeżeli chcesz mieć produkt najwyższej jakości. Tyle źe przy „cuppingu” dużo więcej procentów i radości ;)
@ranGo, znam te "klimaty", które towarzyszą mi po dzień dzisiejszy.
Domowe obiady, ciasta, przetwory, to jest to co lubię i na pewno godnych zamienników nie kupię w sklepie ani jakieś
garmażerce.
Dla przykładu, dżem z owoców kiwi zerwanych w własnym ogrodzie, mało tego wyszło w sumie, ale jeszcze powinien jakiś słoiczek w spiżarni być.
Co do trunków rozweselających, znajdzie się wisniówka na spirytusie która może mieć 6-8 lat, lub też bimber robiony z wiśni.
Mój zaprzyjaźniony sąsiad mówi, że to nie jest bimber, bo to jest winiak.
Ogólnie tego typu trunki są ciężkie na dłuższą metę, ale te smaki nie mają sobie równych.
PS. Pigwę na spirytusie miałem przyjemność pić, i to jeszcze z nakrętek.
Co zrobić gdy kieliszka w pobliżu nie było.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Pigwę na spirytusie
Dunia nie jest nalewką - jest destylatem. Czyli - robimy wino z pigwy, a potem je destylujemy. Tak można zrobić rakiję prawie ze wszystkiego - świetna jest z gruszek Williams - viliamovka. Najgorzej proces destylacji przechodzą maliny - bardzo zmieniają smak.
-
Za to sfermentowany szczaw ma aromat malinowy ;) Więc może malinówkę to z jakiejś Etiopii z suchej obróbki i szczawiu należałoby robić? :)
-
świetna jest z gruszek Williams - viliamovka.
Nie pamiętam czy jadłem tą odmianę gruszki. Mając na uwadze wszystkie owoce, gruszka jest moim ulubionym owocem.
Bez wahania zrobił bym podział na owoce które są: dobre, bardzo bobre, długo długo nic, i gruszka.
Tadeusz
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Tapatalk --> Ustawienia --> Sygnatura -> OFF.
-
Nie pamiętam czy jadłem
Ja na pewno nie jadłem, za to piłem wielokrotnie.
-
@Antonio. Dziękuję bardzo. Oby tylko nie wyskoczył ponownie irytujący komunikat.
@Krakus, to masz się dobrze.
Ja tylko pijam z gruszek kompot.
-
Dla chętnych wrażeń, któzy nie mogli być na miejscu. Krótka fotorelacja (https://drive.google.com/open?id=1Adkbogbg9BQei2JfEDBPsP6XlkT_2MO2) w wykonaniu mojego syna.
-
https://gopro.com/v/aR08r1raWMBn7
-
Czy mógłbym poprosić o to zdjęcie? ;)
(https://i.imgur.com/9L3mCVW.jpg)
-
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190409/a61df9235bd1bd45e46dfa6835d17770.jpg)
-
Dziękuję za fotorelacje i z niecierpliwością czekam na wyniki testu młynków. Krystians, dzięki że podjąłeś się tego zadania. Serdeczne pozdrowienia
-
Filmik :ok:
-
z niecierpliwością czekam na wyniki testu młynków
Niestety miałem w zeszłym tygodniu wyjazd, a więc teraz trzeba nadrobić różne prace. Do końca tygodnia powinno się udać coś opracować.
-
Kochani przepraszam za opóźnienie. Czas zleciał szalenie szybko tej wiosny. Dużo pracy, obowiązków i różne awarie spowodowały opóźnienia i brak możliwości pracy przy komputerze. Jednak wszystko poskładane i znowu śmiga.
Staram się nadrabiać gdy pojawiają się wolne chwile. Testy młynków już zacząłem opracowywać jakiś czas temu, więc wkrótce coś będę wrzucał.
Tymczasem trochę miłych wspomnień. Mam wrażenie jakby minęły może dwa tygodnie..
https://photos.app.goo.gl/wRrsEs31e31kH6fs7
-
hejka, hejka :)
czy coś się ruszyło w sprawie zlotu w Mosznej? Rezerwować w robocie urlop? ;)
-
Zamek w Mosznej - najbliższy wolny weekend był gdzieś w połowie listopada a chyba tylko weekendy wchodzą w grę. To konkretne miejsce musimy jednak rezerwować z większym wyprzedzeniem - nie orientowałem się jak wyglądałaby wiosna 2020r.
-
no to chyba w tym roku nie wyjdzie :/
-
A musi być Moszna? Jest masa innych miejsc i pewnie jesień była by osiągalna.
-
oczywiście, że nie musi :)
pytałem o Mosznę bo i tu o tym pisaliśmy i w Łodzi była o tym mowa
-
Dolny Śląsk jest wielki :). Na pewno coś fajnego się znajdzie.
-
@krystians, czy udało Ci się pochylić nad opisem porównania młynków na zlocie? Jest szansa, że w niedalekiej przyszłości dasz radę opublikować takowy?
Nie chciałbym Cię cisnąć, ale jestem niezwykle ciekawy, jak to wyszło w praktyce.
-
Dużo teraz pracy mam, ale opracowanie tego porównania młynków też posuwają się do przodu, także dzięki pomocy forumowych kolegów. Rozumiem ciekawość i przykro mi, że to się tak przeciąga. Będę się starał żeby w przyszłym tygodniu coś przedstawić.
-
@krystians Jak postępy w porównaniu młynków? ;) czekamy z niecierpliwością kawka
-
Powoli do przodu. Niestety jak to w życiu, co chwilę coś trzeba zrobić, a to jakieś choroby, remonty, ogródek, dziecko, z psa śrut wyciągnąć i tak w kółko. W ten weekend powinienem w końcu mieć czas, bo familia jedzie na wieś.
-
Jak to "z psa śrut wyciągnąć"?
Ktoś strzela do Twojego psa?
-
Pies ze schroniska, śrut był w pakiecie, tyle że nie zostaliśmy o tym poinformowani i przez przypadek sami znaleźliśmy, bo był wyczuwalny przez skórę. Na prześwietleniu znalazł się też drugi.
-
@krystians kiedy możemy się spodziewać porównania młynków? :)
-
O dzięki za przypomnienie :) Ok, jak tak o tym pamiętasz, to przypomnij mi proszę w sobotę wieczorem. Postaram się to w weekend wieczorami skończyć.
-
@krystians tego porównania to już chyba nie będzie, prawda? :)
-
Porównanie było na zlocie. Są zrobione notatki. Problem w tym, że z notatek pojedynczych testów nie da się jednoznacznej oceny wyciągnąć, bądź można wyciągnąć pochopnie błędną. Przedstawienie tych danych szerszemu odbiorcy, wymaga żeby to opracować i dodać komentarz. Nie chciałbym tego zrobić byle jak żeby nie wprowadzić kogoś w błąd. Niestety brakuje na to czasu i chęci, bo co tu dużo mówić jest to robota niespecjalnie ciekawa, a ja takiej pracy przy komputerze mam przez cały dzień wiele godzin. Niemniej zamierzam to skończyć skoro się zobligowałem, ale nie mogę obiecać na kiedy.
@Pan Rafał powiedz jakich informacji szukasz, to powiem Ci czy w ogóle coś takiego można z tego się będzie dowiedzieć.
EDIT: Dobra zaraz to co jest wrzucę, bo coś mi się zdaje że nie dozbieramy tych wszystkich danych i tak.
-
Poniżej taka tabelka, tyle można wyciągnąć ogólnych danych dla testowanych młynków. Kilka udało się przepuścić przez sitka Kruve. To już osobno wrzucę.
TU kilka obrazków z placu boju
https://photos.app.goo.gl/uKrnRWfyi8ErWRDn6
Generalnie mieliśmy młynek skalibrowanych pod cupping z 20% ekstrakcją. Do odstępu między jego żarnami dopasowaliśmy szczelinomierz. Następnie taką samą szczelinę Maciek ustawiał, na ile było to możliwe, na pozostałych młynkach. Była to metoda eksperymentalna, bo nie wiedzieliśmy czy da to w ogóle w miarę zbliżone efekty. Okazało się że przynajmniej w części się sprawdziła. Oczywiście w młynkach, które miały bardzo niestabilne żarna bądź nieosiowe, trudniej było o uzyskanie odpowiedniej nastawy. Może się wydawać że niewiele sprawdziliśmy, ale to zabiera niestety sporo czasu. Ważyliśmy, mieliliśmy, zalewaliśmy, mierzyliśmy.. Chcieliśmy sprawdzić wiele więcej rzeczy, ale czas był ograniczony.
Jeśli jakiejś wartości nie ma, to nie dało się zmierzyć jak np. retencji w tureckim retro młynku, lub nie została zapisana. Młynków też było więcej, ale nie ze wszystkich są pełne dane.
-
Aergrind gdzieś zniknął,
Dzięki wielkie za porównanie!
-
Niektóre dane z Aergrinda niestety gdzieś zniknęły :/ Nie wiem czy nie zostały zmierzone czy gdzieś zaginęły w trakcie. Mam tylko kilka informacji. mam retencję 0,1 g oraz TDS 1,4 dla Aergrinda. W sumie mogę dodać do tabelki bez ilości obrotów korbką.
EDIT: Dodaję wersję z Aergrindem
-
Jak coś to możecie przekazać metodologię i sprawdzę refraktometrem jeśli się uda ;)
-
Trudno byłoby to zrobić. Raz, że nie spisywaliśmy nastaw młynków. Dwa, że aby to było zbliżone porównanie przydałaby się ta sama woda, kawa i naczynie. Jak będize Ci się z kimś nudzić to możecie to zrobić od końca, Czyli znaleźć zaparzenie cuppingowe, w którym np Comandante będzie miało TDS 1.36 a Aergrind 1.4 i wtedy zobaczyć ile obrotów trzeba aby zmielić 10g kawy jednym i drugim. Będzie można to jakoś przełożyć na te dane, które mamy.
-
Dzięki @krystians, fajne dane. A czy sprawdzaliście też sensorykę? Robiłem kiedyś w domowych warunkach bardzo chałupnicze porównanie MYM54 z Comandante IH i zastanawiałem się właśnie jak te dwa młynki wyglądają przy bardziej zestandaryzowanym porównaniu.
-
Tak próbowaliśmy też tych kaw. Z 1Zpresso w odniesieniu do comandante kawa była trochę bardziej pylista, nieco mniej wyraźne niuanse aromatyczne, jednak dalej smaczna.
-
Czyli pokrywa się to z moimi obserwacjami, dzięki :)
-
Niektóre dane z Aergrinda niestety gdzieś zniknęły :/ Nie wiem czy nie zostały zmierzone czy gdzieś zaginęły w trakcie. Mam tylko kilka informacji. mam retencję 0,1 g oraz TDS 1,4 dla Aergrinda. W sumie mogę dodać do tabelki bez ilości obrotów korbką.
EDIT: Dodaję wersję z Aergrindem
Krystian.
Mogę mieć prośbe, jeśli masz zapisane, na jakich ustawieniach Mym i Xeo, coś strasznie mało tych obrotów nawet jak na 10 g?!
Producent Xeo podaje 6÷12 , natomiast Mym54 15÷18.
Z góry dziękuję!
-
Ustawień nie zapisywaliśmy niestety, ale nie koniecznie poszczególne egzemplarze młynków będą na tym samym ustawieniu tak samo mielić. Xeo jak widać po TDS powinno być drobniej skręcone, a więc obrotów byłoby wtedy więcej. Jednak jest on dość efektywny. Na pewno Xeo mieli szybciej niż 1Z. Jednak komfort pracy jak dla mnie trochę lepszy w 1Z ze względu na płynniejsze działanie i lepsze spasowanie.
Danymi podawanymi przez producentów w ogóle nie ma co sobie zawracać głowy, bo nijak mają się one do siebie i do tego jak każda osoba zaparza kawę. W najlepszym razie są to dość ogólne wskazówki.