forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Herbata, czekolada, ziółka i inne => Wątek zaczęty przez: color1 w 19 Sierpień 2016, 16:51:55

Tytuł: red espresso
Wiadomość wysłana przez: color1 w 19 Sierpień 2016, 16:51:55
czy ktoś przygotowywał takie coś w ekspresie ciśnieniowym, i ma konkretny przepis ?
- czy da się zrobić ze zwykłego roibosa (czyli z krzaczka, jak na herbatę) ?
- czy roibosa można zmielić w młynku (tzn. czy nie zaszkodzi to młynkowi) i jak drobno ?
- jaka potrzebna ilość przemiału ?
- czy parzenie można zrobić w zablokowanym sitku ?

ogólnie... chciałbym zrobić coś takiego jak na obrazku (roibos z sokiem jabłkowym, 250ml) ;)



Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Sierpień 2016, 22:54:10
Można kupić gotowy do zaparzania w ekspresie produkt: Red espresso.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: dopeman w 20 Sierpień 2016, 10:00:19
Można kupić gotowy do zaparzania w ekspresie produkt: Red espresso.
A dobre to jako "espresso"? :)
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 20 Sierpień 2016, 10:01:42
Parę razy próbowałem. Całkiem fajne.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: grex w 20 Sierpień 2016, 10:37:40
Rooibos jest ok ale wymaga długiego parzenia w wysokiej temperaturze, w przepisie podaje się gotowanie przez 5 minut.

30 sekund w kolbie to za mało żeby to się zaparzyło. Próbowałem i - w porównaniu do prawidłowo zaparzonego rooibosa - wyszło fatalne.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: dopeman w 20 Sierpień 2016, 11:10:28
Rooibos jest ok ale wymaga długiego parzenia w wysokiej temperaturze, w przepisie podaje się gotowanie przez 5 minut.

30 sekund w kolbie to za mało żeby to się zaparzyło. Próbowałem i - w porównaniu do prawidłowo zaparzonego rooibosa - wyszło fatalne.
Może to kwestia trzymania się ich przepisu?

https://youtu.be/9mwZeEx36D8 (https://youtu.be/9mwZeEx36D8)

W sumie to i sitko swoje tam promują ;)
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: grex w 20 Sierpień 2016, 11:30:11
może i tak, ale to całe red espresso to zwykły rooibos jest, tylko zmielony.
Pijam różne zioła i praktycznie wszystkie wymagają długiego parzenia, często gotowania. Przyspieszanie tego procesu nie jest wskazane, tak samo jak nie mielimy liści herbaty żeby parzyły się w kilka sekund. Cały liść wolniej i inaczej oddaje smak. W ekspresówkach używa się miału, ale jest to określane jako "pył herbaciany" i uważane za najgorszy sort herbaty. Z pyłu wypłukują się nieco inne składniki niż z całego liścia.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 20 Sierpień 2016, 11:31:40
W sumie tak, ale przez pół minuty może dużo tych negatywnych substancji nie będzie?
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 20 Sierpień 2016, 11:47:26
tak samo jak nie mielimy liści herbaty
Matche mielimy i jest to znany od lat sposób parzenia herbaty, wcześniejszy bodaj niż obecne zalewanie liści.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: color1 w 20 Sierpień 2016, 15:04:16
ale jest to określane jako "pył herbaciany"

to by się zgadzało, pytałem kiedyś jak robią takie espresso i była mowa o specjalnym, mocniej zablokowanym sicie do kolby, aby ekstrakcja była dłuższa. zastanawiam się czy nie uszkodzę ekspresu/sita przy eksperymentowaniu.
no nic, będę próbował samodzielnie ;)
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: piomic w 20 Sierpień 2016, 16:14:51
Może trzeba użyć sitek ciśnieniowych od sklepowej mielonki?
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: dopeman w 20 Sierpień 2016, 17:34:21
Może trzeba użyć sitek ciśnieniowych od sklepowej mielonki?
A są aby takie do E61?
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: piomic w 20 Sierpień 2016, 18:32:23
Pewnie nie, chyba żeby u majfrendów na ali poszukać. Tam jest wszystko.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: color1 w 20 Sierpień 2016, 23:44:54
no i zrobione... roibosa przemieliłem w ręcznym młynku (trochę się rozdrobnił ale pył to to nie jest, z resztą chyba i nie powinien, przynajmniej na filmach nadal widać strukturę igiełek) i wrzuciłem 16gr do sitka ciśnieniowego, wyszła ładna crema (60ml), no ale jak to prawidłowo powinno smakować to nie wiem - z latte bardzo fajny smaczek. jutro próba z sokiem jabłkowym...
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: grex w 21 Sierpień 2016, 14:25:41
I.C.S.
jak to prawidłowo powinno smakować to nie wiem
a może przy kolejnej próbie zrób porównanie : ekspres vs tradycyjny sposób (5-10 min we wrzątku), ciekawe jak to wyjdzie i co wygra.
Tytuł: Odp: red espresso
Wiadomość wysłana przez: malkos w 14 Październik 2016, 11:38:52
Jakieś ciekawe wyniki? Zastanawiam się nad zakupem.