Autor Wątek: Clever Dripper  (Przeczytany 80010 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #120 dnia: 06 Kwiecień 2018, 00:09:34 »
Maślane body jest pojęciem maślanym ;). Kawowe napary z CD na pewno nie są maślane...
Chyba, że bullet proof zrobimy.

Pojęcie body jest dość ścisłe, nie dotyczy ono wszystkiego co czujesz. Nie jest to ogólne i szerokie wyrażenie zwane mouthfeel. Body można sobie wyobrazić jako oś, na której wartości zero odpowiada woda, a wartości maksymalnej jakieś "mocne" espresso (ristretto). Smaczne napary z CD będą gdzieś w środku tej skali. Nie ma zatem czegoś takiego jak body wyraziste. Smak to smak, a body to wrażenie dotykowe. Dotyk może być mocny lub słaby. Jak brzmi: wyrazisty dotyk i "ciało" wyraziste?

Więcej widzę wspólnego między pomiarem TDS i odczuwaniem body niż z radosną poezją w związku z body ;). Ale może być tak, jak pisze @Szczympek: że dwie różne kawy o tym samym TDS mają różne body...
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2018, 00:57:07 wysłana przez Antonio »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #121 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:26:21 »
znalazłem ciekawy filmik w temacie: Clever vs Aeropress
Wynika z niego że wyższy (aż o 1/3) wskaźnik TDS dawał drip niż metody immersyjne


Jak to jest, że pełna immersja daje słabszą rozpuszczalność niż przepuszczenie wody przez kawę, gdzie pojedyncza kropla ma przecież o wiele krótszy kontakt z kawą. Skoro w tym pierwszym przypadku cała kawa ma przez cały czas nieograniczony kontakt z całą wodą to chyba powinno się jej rozpuścić więcej, a nie mniej. ??
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2018, 17:30:22 wysłana przez grex »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #122 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:33:21 »
Przepływ ułatwia ekstrakcję. Żeby osiągnąć podobny efekt w metodzie immersyjnej, trzeba by mieszać w Cleverze.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #123 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:39:59 »
Pamiętam moje pierwsze próby z CD kilka lat temu -- często były niedoparzone. Później się nauczyłem, że trzeba zawartość wymieszać...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Kwiecień 2018, 19:51:34 »
pojedyncza kropla ma przecież o wiele krótszy kontakt z kawą
Ale cały czas pojawia się czysta woda, która ma większą zdolność rozpuszczania niż ta, która już coś rozpuściła. Dlatego bardziej efektywne jest przepłukanie probówki (tak, chemia się kłania) trzy razy 1/3X wody niż raz całą objętością X.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Kwiecień 2018, 23:52:25 »
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #126 dnia: 15 Październik 2018, 13:46:13 »
naszła mnie ochota żeby w pracy przez papierki pofiltrować i chyba se clever-a kupię, ale powiedzcie mi coś takiego, bo rozmiar mnie jeszcze martwi. Wieść gminna niesie że mały to ~300ml a duży ~500ml, jako że będę samolubnie sobie tylko zaparzał, a raczej powyżej 300/18-20 nie wychodzę, to jak to jest dokładnie z tym małym, czy jak wleję se 300 i dosypię kawy, to będę umiał to zamieszać? czy to 300 to tak pod rant jest, że na krzywym stole lepiej już nie stawiać?

Ma ktoś wogóle hmmm nie mogę napisać, przecież czy ktoś ma małego, eeeeee ma ktoś może mniejszą wersje clevera? Może ktoś korzysta regularnie z takiego i wlał by dla mnie 300 wody i myknoł fotkę ile to w nim jest?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Październik 2018, 16:48:01 »
Info zamiast fotki :). Mniejszy Clever bez filtra, przy 300 ml wody jest prawie pełny, do maksymalnego poziomu brakuje mniej niż jeden centymetr.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Październik 2018, 17:19:41 »
No czyli z ostrożnością zamieszać kawę powinienem dać rady, chodź tak napisałeś że nie jestem do końca pewien jak to rozumieć ;) ale ważne że daje jakieś wyobrażenie, dzięki

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Listopad 2019, 10:33:13 »
Świetne, tanie urządzenie, (69 PLN),  daje klarowność v60 (prawie) i kompleksowość smaku frenchpressa parzonego metodą Hoffmanna.  Przyjemna kwasowość jest, ale jest opanowana,  dając w rezultacie bardzo zbalansowany smak. Metoda parzenia bardzo powtarzalna. Dla laików idealna sprawa. IMO najlepszy zaparzacz jeśli nie chce się iść w stronę niekończącej sie zabawy  ;),  a po prostu chce sie pić bardzo dobry przelew za każdym razem. Parzę metodą Scatt`a Rao na filtrach Technivormu z przesiewaniem.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #130 dnia: 14 Listopad 2019, 10:50:55 »
Idealna sprawa dla laików to raczej się wyklucza z przesiewaniem i metodą "Scatt`a Rao" ;) No i jak młynek słaby to może się i 10 minut kawa przelewać w CD...

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Listopad 2019, 16:58:00 »
Przesianie to nie jest jakiś roket sajens   [emoji38], a metoda Scott`a jest bardzo prosta.
To wszystko dużo łatwiejsze niż dający zadowalające wyniki za każdym razem przelew v60
Z tym długim przelewaniem to zaraz coś wymyślę.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Listopad 2019, 18:00:36 »
Skąd laik ma niby wiedzieć o istnieniu Clevera, nie wspominając nawet tej metodzie?
Przesiewanie to już zupełny kosmos.
Wszak w TVP Info na pasku o tym wszystkim nie pisali...
Jeśli ktoś ją poznał to już raczej nie jest wcale takim laikiem :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Listopad 2019, 18:51:33 »
Świetne, tanie urządzenie, (69 PLN),  daje klarowność v60 (prawie) i kompleksowość smaku frenchpressa parzonego metodą Hoffmanna.  Przyjemna kwasowość jest, ale jest opanowana,  dając w rezultacie bardzo zbalansowany smak. Metoda parzenia bardzo powtarzalna. Dla laików idealna sprawa. IMO najlepszy zaparzacz jeśli nie chce się iść w stronę niekończącej sie zabawy  ;),  a po prostu chce sie pić bardzo dobry przelew za każdym razem. Parzę metodą Scatt`a Rao na filtrach Technivormu z przesiewaniem.
Nie mogę znaleźć na YT czy jest tam jakiś jego film dedykowany clever dripper? Czy to jakiś skrót myślowy odnośnie mieszania? :)

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #134 dnia: 15 Listopad 2019, 07:15:01 »
Nie ma filmu. Znalazłem tylko na jakimś redditowym AMA jak pisze że używa tego w domu jako codziennego podstawowego dreepera i zaparza tak:
Sure! I use 75g/litre. I typically brew 37.5g to 500g of water.

I pour, gently stir the top of the brew, top up and steep for a total of three minutes. Then drain (usually a minute or so) and drink. Technique from Scott Rao's book.

Hard to communicate grind size - aiming for 20-21% extraction.

metoda Scott Rao na której bazuje Hoffmann, bardzo podobna: chose a reasonable grind setting and water: grounds ratio

pour 94?--95? water from a kettle, ensuring all of the grounds are wetted quickly.

give the slurry a gentle stir after pouring

cover the Clever

at the chosen time (2:00, 3:00, etc), remove the cover, give the slurry a gentle stir to unstick grounds from the filter, and set the Clever on a mug to drain.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2019, 08:30:03 wysłana przez msz38 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi