Autor Wątek: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu  (Przeczytany 1523 razy)

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« dnia: 27 Czerwiec 2020, 11:13:32 »
Cześć, takie pytanie, jak działa przełączanie między trybem parzenia kawy, a spieniania mleka w ekspresie z jednym bojlerem? Są tam jakieś dwa presostaty, jeden z podwójnym ustawieniem czy coś innego?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwiec 2020, 11:44:45 »
Raczej czujnik temperatury. Albo dwa.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwiec 2020, 11:46:15 »
Pytasz o hx? tam jest poprzez prestostat, czyli ciśnienie regulowana temperatura wody w bojlerze do pary a wymiennik hx grzeje się od tej właśnie wody.
W innych rozwiązaniach są dwa wyłączniki termiczne jeden do kawy nagrzewa bojler do ok 95  stopni, drugi do 110-130 do pary po przełączeniu trybu pracy ekspresu.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwiec 2020, 22:41:52 »
Raczej czujnik temperatury. Albo dwa.
Obstawiam jak siewcu. Taka Gaggia classic ma do bojlera wkręcone 2 czujniki temperatury. Przełączenie na parę podgrzewa wodę, aż czujnik od pary "pyknie" i wyłączy podgrzewanie. Dlatego po spienieniu mleka i przełączeniu na kawę, trzeba zlać tę za gorącą wodę i dać się świeżej nagrzać do temperatury kawy. W praktyce lepiej zrobić 2 espresso i potem spienić mleko do nich obydwu.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwiec 2020, 10:46:24 »
Pytasz o hx?
Nie, pytałem o zwykły ekspres z jednym bojerem typu Rancilio Silvia.

Przyszła mi do głowy taka myśl czy dałoby sie coś takiego zrobić w maszynie z HX.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2020, 12:45:04 »
A jaki miałby być tego sens? Przecież w HX masz cały czas dostępną wodę zarówno do pary jak i do kawy.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2020, 20:55:51 »
A jaki miałby być tego sens? Przecież w HX masz cały czas dostępną wodę zarówno do pary jak i do kawy.
Tak, ale nie w takiej temperaturze jakbym chciał. Bojler jest stosunkowo niewielki jak na HX (1,2l) i para jest dobra jak ustawię ciśnienie 1,2. Ale wtedy grupa się mocno nagrzewa i nawet jak zrobię długiego flusha to jest za gorąco. Więc teraz wyłączam ekspres na 10 min, w tym czasie woda w kotle i  grupa ochładzają się, a termometr w grupie pokazuje 88 stopni, wtedy espresso pasuje mi znacznie bardziej niż z wygrzanego ekspresu. No i mam taką zabawę trochę. A gdybym mógł utrzymywać ekspres w niższej temperaturze i tylko do pary podnosić ciśnienie na żądanie (trwa to kilka sekund) to mógłbym po prostu podejść i robić kawę.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Jak to działa: przełączanie kawa/para w jednobojlerowcu
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwiec 2020, 21:20:31 »
Fakt trochę mało wygodne, ja nie wiem jakie są temperatury dla mojego ekspresu  ale po flushu kiedy woda przestaje kipieć mam zazwyczaj poprawne i smaczne espresso, więc właściwie nawet się nie zastanawiam.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi