forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: pytlakos w 27 Czerwiec 2020, 11:13:32
-
Cześć, takie pytanie, jak działa przełączanie między trybem parzenia kawy, a spieniania mleka w ekspresie z jednym bojlerem? Są tam jakieś dwa presostaty, jeden z podwójnym ustawieniem czy coś innego?
-
Raczej czujnik temperatury. Albo dwa.
-
Pytasz o hx? tam jest poprzez prestostat, czyli ciśnienie regulowana temperatura wody w bojlerze do pary a wymiennik hx grzeje się od tej właśnie wody.
W innych rozwiązaniach są dwa wyłączniki termiczne jeden do kawy nagrzewa bojler do ok 95 stopni, drugi do 110-130 do pary po przełączeniu trybu pracy ekspresu.
-
Raczej czujnik temperatury. Albo dwa.
Obstawiam jak siewcu. Taka Gaggia classic ma do bojlera wkręcone 2 czujniki temperatury. Przełączenie na parę podgrzewa wodę, aż czujnik od pary "pyknie" i wyłączy podgrzewanie. Dlatego po spienieniu mleka i przełączeniu na kawę, trzeba zlać tę za gorącą wodę i dać się świeżej nagrzać do temperatury kawy. W praktyce lepiej zrobić 2 espresso i potem spienić mleko do nich obydwu.
-
Pytasz o hx?
Nie, pytałem o zwykły ekspres z jednym bojerem typu Rancilio Silvia.
Przyszła mi do głowy taka myśl czy dałoby sie coś takiego zrobić w maszynie z HX.
-
A jaki miałby być tego sens? Przecież w HX masz cały czas dostępną wodę zarówno do pary jak i do kawy.
-
A jaki miałby być tego sens? Przecież w HX masz cały czas dostępną wodę zarówno do pary jak i do kawy.
Tak, ale nie w takiej temperaturze jakbym chciał. Bojler jest stosunkowo niewielki jak na HX (1,2l) i para jest dobra jak ustawię ciśnienie 1,2. Ale wtedy grupa się mocno nagrzewa i nawet jak zrobię długiego flusha to jest za gorąco. Więc teraz wyłączam ekspres na 10 min, w tym czasie woda w kotle i grupa ochładzają się, a termometr w grupie pokazuje 88 stopni, wtedy espresso pasuje mi znacznie bardziej niż z wygrzanego ekspresu. No i mam taką zabawę trochę. A gdybym mógł utrzymywać ekspres w niższej temperaturze i tylko do pary podnosić ciśnienie na żądanie (trwa to kilka sekund) to mógłbym po prostu podejść i robić kawę.
-
Fakt trochę mało wygodne, ja nie wiem jakie są temperatury dla mojego ekspresu ale po flushu kiedy woda przestaje kipieć mam zazwyczaj poprawne i smaczne espresso, więc właściwie nawet się nie zastanawiam.