Dzięki za szybką odpowiedź
@krystians Jutro rano spróbuję mam black blend 20% robusty, ta jest bardzo ciemno wypalona - a może to kwestia moich kubków smakowych, bo do tej pory kawa która najbardziej mi smakowała to India Kapi Royal Peaberry 100% robusta z kawiarki, dosyć drobno mieliłem to już po łyku było czuć moc kofeiny, no i zdecydowana gorycz i zero kwasków
Ja to nazywam prostowaniem zwojów w mózgu
Mieszanie próbowałem, a jeszcze drobniej mielić boje się, że drip się przeleje.
@untoldex nasze ekspresy różnią się jedną literką w nazwie KBT-KBGT - u mnie przepływ jest stały, korek się otwiera dźwignią po wstawieniu dzbanka - automatycznie.
Czy jak masz ustawiony przepływ z dripa na połowę, to wody zbiera się powyżej poziomu kawy? Nie wiem czy ma to znaczenie, czy kawa pływa sobie w wodzie, czy powinien być tylko krater na środku i przez niego się sączyć?
Wodę filtruję przez britę, ale może zakupię żywca na próbę.
Jeśli chodzi o stopień wypalenia to możliwe, że mylę się i jest to średni - ziarna są ciemno brązowe, ale jeszcze nie czarne. Co do temperatury, to czy wysoka temperatura nie powinna wydobywać tych gorzkich smaków?
Za dużo chyba się naczytałem forum i mam mętlik w głowie, poprawcie mnie jeśli się mylę:
Im drobniejszy przemiał -> więcej goryczy
Im dłuższy czas ekstrakcji -> więcej goryczy
Im wyższa temperatura -> więcej goryczy
Życzę wszystkim dobrej nocy- rano kolejna próba