Autor Wątek: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?  (Przeczytany 58232 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Wrzesień 2014, 15:59:12 »
Cytat: Maciej1 w Dzisiaj o 15:23:30
Co ma uszczelka do cremy?

Może jak woda po kropelce woda ucieka to ciśnienie niższe i crema gorsza?

Pewnie różnie to można tłumaczyć, ale spotkałem się z takim przypadkiem, konkretnie w Vibiemme Domobar Juniorze.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Wrzesień 2014, 17:34:48 »
konieczność wymiany uszczelki w grupie ekspresu.
Wklej jakiś szkic poglądowy, abyśmy dobrze się rozumieli.

Gdyby padła uszczelka, byłby kanał.

Intrygujący jest szybszy wypływ a więc i konieczność zmniejszenia przemiału.
Może Janusz coś podpowie....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Wrzesień 2014, 20:48:43 »
Uszczelka grupy pod prysznicem.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Wrzesień 2014, 17:49:31 »
Dziś zmiana kawy i przy okazji czyszczenie młynka. Dolne żarno wydaje się w porządku ale górne moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia. Zresztą spójrzcie sami niżej. Nie mogę dobrać odpowiedniego przemiału. Co prawda kawa jest jeszcze trochę za świeża, bo z 7.09  ( Espresso#1 od Andrzeja ) ale powinna być tym bardziej góra napowietrzonej cremy a tu nic. Jak dam drobniej to leci tylko bokami, jak dam grubiej to po 3 sekundach po prostu wypływa rozwodnione nie wiadomo co. Na dodatek okazało się, że jest problem z nowymi żarnami, bo w Polsce będą dopiero w październiku a te w Niemczech są do F64 ale bez evo i maja inne nacięcia.











W młynie: ziarna

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Wrzesień 2014, 18:21:11 »
Podobno zarna da sie ostrzyc, nie wiem czy ktos probowal....

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Wrzesień 2014, 18:35:05 »
O ja Cię! nieźle zużyte miejscowo. Po jakim czasie masz takie zużycie i ile mniej więcej kg ziaren przemieliłeś ?

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Wrzesień 2014, 20:09:49 »
Max 40 kg przemielił ale tak jak pisałem wcześniej najprawdopodobniej coś tam wpadło z ziarnami. Młyn mam 1,5 roku. Chyba będę musiał pożyczyć młyn od Dr.
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Wrzesień 2014, 22:13:14 »
Faktycznie cos tam poszło nie tak. Poszarpane strasznie.

MPN juz sie cieszy na przejazdzke. Tyle ze on ma dozownik i nie ma timera. Bedzie mniej wygodnie.
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Wrzesień 2014, 22:16:30 »
To akurat nie problem ;). Dam Ci namiary na PW. Dzięki z góry.
W młynie: ziarna

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Wrzesień 2014, 07:20:12 »
Kontynuuję wątek szybkości wypływu, jasności cremy, wodnistości, etc.
Otworzyłem Antoniową Fazenda Sertaozinho i wszystko „się naprawiło".
Teraz to woda prawie przez metal chciała się przeciskać... :mrgreen:

Wolno, cienka, ciemna, gęsta struga kawy.
Smak wyborny.

A więc jednak nie sprzęt, a wsad...
 :taniec:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Wrzesień 2014, 16:43:03 »
Faema już u mnie :-)



Właśnie jestem po pierwszej próbie na ustawieniu które było. I było dobrze. Teraz obowiązki a później testy na npf-ie.
W młynie: ziarna

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Wrzesień 2014, 17:07:30 »
A ktos wie gdzie zarna 63mm Quamar lub Fiorenzato mozna kupic i za ile?

Bede musial rokzrecic i popatrzec, bo jezeli faktycznie takie uszkodzenie tyle problemow powoduje, to moze by tlumaczylo
ze musze miec wieksze czasy na mlynku niz forumowe...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Wrzesień 2014, 17:46:00 »
Faema już u mnie

 :ok: pięknie się prezentuje ;) dużo lepiej niż Evo :P

Cieszę się ze testy się powiodły. Piękne zielona półklamerka :D

A ktos wie gdzie zarna 63mm Quamar lub Fiorenzato mozna kupic i za ile?
Zobacz tutaj Quamara tam nie ma ale na tych jest napisane "FIORENZATO MS T80-T80D-M80-M1"
3 otwory, 63mm/38mm, grubość 9.5mm
Cena 86.01 PLN brutto  ;)
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Wrzesień 2014, 18:20:55 »
musze miec wieksze czasy na mlynku niz forumowe.

Jak długo mielisz porcję na doppio, 16-18 g?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Wrzesień 2014, 19:33:00 »

Zobacz tutaj Quamara tam nie ma ale na tych jest napisane "FIORENZATO MS T80-T80D-M80-M1"
3 otwory, 63mm/38mm, grubość 9.5mm
Cena 86.01 PLN brutto  ;)

O cena dosc dobra, bo z tego co pamietam byly lekkie szramy na zarnach (uznalem ze nieistotne, ale po tym watku to mam watpliwosci, bym musial otworzyc).
 W tym atp wystarczy sie zarejestrowac, czy trzeba miec firme by kupic?

A co do mielenia to powiedzmy mujeres 18g miele w 7.8 sekundy. Ale teraz mam meksyk od Gorana, zabek drobniej i po 8.1s dostaje 15gram :O
Poprzednie mialy czasy +- mujeres.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2014, 19:35:05 wysłana przez lucasd »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi