Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 09:19:16 »
Trochę lepszy, inny sprzęt, doświadczenie, woda i wyciągniemy więcej z podobnej kawy niż z tego, co mieliśmy wcześniej. Cudów nie ma. Mam trzy ekspresy i starając się stworzyć jak najlepsze warunki dla każdego, aby osiągnąć jak najlepszy napar z tych samych ziaren, to z Mikry wyjdzie najlepszy. Zapewne są ekspresy, że przy moich młynkach zrobiłbym lepsze espresso, ale porównując z tym, co czasami podają kawiarnie jestem usatysfakcjonowany ze swojej domowej :taktak:
12
Przygotowanie kawy / Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 09:13:45 »
Andy ostatnio eksperymentuje z ciemniejszym wypałem
Daleko do ciemniejszej strony, poza jedną "Roma di Notte". Raczej z kawami eksperymentuje. Sul de Minas daje takie efekty, że np. w stosunku do Cerrado trzeba sporo odkręcić. Do tego ogromne, przytłaczające body :).
13
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres marzeń do domu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ArturK dnia Dzisiaj o 09:01:51 »
Cytuj
Zgadzam się z Fuxem, warto chwilę spędzić z danym sprzętem, zapoznać się i stwierdzić, czy chce się mieć dany przedmiot w domu i wydać na niego ileś tam pieniędzy.
I z tym właśnie jest problem, a właściwie dwa:
1) Brak umiejętności/wiedzy nie pozwala wykorzystać/ocenić sprzętu. Nawet kiedy ma się do niego dostęp, i tu przechodzimy do drugiej kwestii
2) Ja słyszałem tylko o jednym miejscu, gdzie można ekspres wypróbować. Wielu ekspresów nie można nawet obejrzeć, nie mówiąc już o użyciu. Najlepszym rozwiązaniem, byłaby możliwość wypożyczenia, ale takich usług dla kolbowych ekspresów domowych nie znalazłem.

Stąd ten wątek, gdzie chciałbym usłyszeć zdanie ludzi, którzy mieli możliwość i umiejętności przetestowania różnych ekspresów, i na podstawie zdobytej wiedzy są w stanie określić najlepszy ich zdaniem ekspres do użytku domowego. Może tytuł wątku nie jest najszczęśliwszy - bardziej chodziło mi o to, co opisałem w tej wiadomości.
14
Kawa / Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 08:29:44 »
Tommy
Kiedyś mieli dobrego Santosa w okolicach 50zł/kg, ale to do automatu i oczywiście nie specialty, zaś z Konesso podobno tak, więc jeśli by tak było i ogarnięty roaster, to może być niezła kawa za tę kasę.
15
Kawa / Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Suszin dnia Dzisiaj o 07:46:59 »
Ja mogę polecić kawę z kahawy. Zamawiam od nich już od kilku lat jeśli chodzi o taka kawę daily.
16
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia Dzisiaj o 07:29:59 »
Pierwszy zestaw nie był zły. Np. Ariadna nie podchodziła smakowo. W teraźniejszym oceniam jako kawę zupełnie inną. Lepszą.
17
Przygotowanie kawy / Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia Dzisiaj o 07:26:36 »
Ostatnio miałem kawę, która musiała być mielona o 4 ząbki drobniej lub czasem 5 w stosunku do poprzedniej Antonia. Do tego czas ekstrakcji w okolicach 20 s. bez grama wody na ciastku po ekstrakcji. Nazwy Goranowej kawy nie pamiętam.
18
Kawa / Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez DoreK dnia Dzisiaj o 00:03:13 »
Aktualnie już 80 zł, jeśli mówimy o tej samej.

Swoją drogą mam pytanie - na pewno będę chciał spróbować jeszcze innych palarni w podobnym przedziale cenowym.
Na oku na ten moment mam trzy poniższe:
- Mott (mają też swoją Brazylię - Saboriso, koszt ok. 5 dych za kg)
- Tommy
- Nostro

Czytałem dość specyficzny sposób marketingu Nostro na tym forum, co mnie skutecznie odpychało, a także opinie na allegro o nierównomiernym wypaleniu niektórych kaw. Czy ktoś z Was miał okazję ostatnio testować ww. palarnie i napisać więcej (jakie ziarna, jak parzona i jak opinia xD)? Byłbym wdzięczny :)
Szukam też jakiegoś ciekawszego blendu pod espresso - docelowo pod kawy mleczne. Brazylię Santos mam dość "wysmakowaną" i jestem ciekaw innych kompozycji, też w tytułowym "przedziale" - załóżmy max do 70-80 zł/kg.
19
Przygotowanie kawy / Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 18 Maj 2024, 23:35:16 »
Mam w młynku jedną z mieszanek od Mastro Antonio, sprzęt mój jak w sygnaturce. No i dziś odpalam ekspres po ładnych kilku dniach przerwy, mielę standardową dozę, pakuję w portafiltr, WDT, tamping, podpinam i... nic przez 30 sekund. Potem się pojawiają pierwsze krople, ale nic nie przyspiesza, dosłownie skapuje.
Andy ostatnio eksperymentuje z ciemniejszym wypałem (co to za ziarna?). Jeśli wcześniej miałeś kawkę średniopaloną, a następnie zasypałeś tę, ciemniejszą, to skok pogrubienia w podziałce młyna będzie znaczny, aby doświadczyć tych samych parametrów jak z poprzedniej kawki. U mnie na 37s wrasta z 1² > średni wypał do 1⁵ > ciemny.
20
Młynki / Odp: Młynek Baratza Vario + VBM domobar espresso
« Ostatnia wiadomość wysłana przez fill dnia 18 Maj 2024, 22:25:38 »


Przy sitkach mniejszej gramaturze 15 i 18g minimalnie gorsza jakość mielenia ma ma wpływ na słabszy napar, zaś przy sitkach 22 i 25g nie wyczułem pogorszenia smaku. Co ciekawe przy VST 7g także nie było wpływu na 37s czy to SD czy OD.

Może jednak Kali napisać po polska, co Kali myśleć.... .




Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi