Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73204 razy)

Offline xstormx

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: alternatywy
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Wrzesień 2017, 15:24:37 »
W tej chwili robię w nim kawę w następującej metodzie:
- doza 15g (mielone jak do Chemexa)
- 250ml wody (wlewane na dwa razy)
Jestem bardzo zadowolony z rezultatu. Myślę że można porównać do kawy z Chemexa. W tej chwili jest to mój ulubiony driper.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Wrzesień 2017, 17:48:29 »
To nie jest driper tylko takie nie wiadomo co

Offline xstormx

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: alternatywy
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Wrzesień 2017, 19:05:47 »
Prysznic? :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Wrzesień 2017, 19:56:46 »
Po polsku ociekacz do kawy

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Wrzesień 2017, 21:21:14 »
Gdzieś chyba widziałem pytanie czy prysznic pasuje na v60, otóż pasuje. Właśnie zrobiłem test gabi kontra v60 z prysznicem z gabi. Proporcja 13g/200ml wody, mielenie na 25 kliku w komendancie. W Gabi czas 3;15, tds 1.43%, w v60 czas 3;40 tds 1,10%. Więc raczej nie ma sensu chyba prysznicowanie gabi na v60. Woda wlana na raz w temp 96C.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Wrzesień 2017, 22:59:04 »
Czyli stary dobry driper najlepszy. Chyba, że ktoś nie ma konewki to kupi Gabi i będzie robił prysznic na kawie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Wrzesień 2017, 23:23:28 »
Drinker, myślę że to w dużej mierze kwestia płaskiego filtra w Gabi, który pozwala dużo równomierniej zmoczyć z tego prysznica i zaparzyć kawę.

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Październik 2017, 00:35:30 »
Czyli stary dobry driper najlepszy. Chyba, że ktoś nie ma konewki to kupi Gabi i będzie robił prysznic na kawie.
tego akurat nie powiedziałem ;) wczoraj robiłem obok siebie 2 napary z tej samej kawy i dozy w gabi i v60. W ślepym teście pt. która kawa jest lepsza, 2:1 wygrał napar z gabi. Wszystkie kawy które akurat mam otwarte są mocno owocowe i moim zdaniem smakują lepiej w gabi. Myślę że 1 filiżanka może powiedzieć więcej niż 100 postów, dlatego zapraszam chętnych na przetestowanie do wpisania się na listę i puszczam gabi na wycieczkę po kraju :) Jeśli pozwolicie, to pierwszy na liście będzie @tom517, z którym rozmawiałem właśnie na pw o gabi. Listę proponuję zrobić u mnie w temacie żeby tutaj nie śmiecić.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2017, 00:39:15 wysłana przez Drinker »
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Październik 2017, 11:20:27 »
1. tom517
2. JanekdF

Chętnie spróbuję. Może okaże się, że uproszczenie procedury pozwoli na zabawę jasnymi singlami także żonie.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Ness

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Październik 2017, 11:23:16 »
1. tom517
2. JanekdF

Chętnie spróbuję. Może okaże się, że uproszczenie procedury pozwoli na zabawę jasnymi singlami także żonie.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3376.new;topicseen#new
tutaj jest lista

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Październik 2017, 22:00:18 »
O żeż, nie doczytałem. Trudno ;)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Październik 2017, 09:19:03 »
Czy wasze gabi też ma 2 otwory w cześć dolnej- driperze właściwym tam gdzie filtr z kawą jest? U mnie jest jedna dziura centralnie i druga  w nadlewce z plastiku w 1/3 pomiędzy centralnym otworem a ścianka.


Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Październik 2017, 12:20:08 »
Masz na myśli to? Tu widać drugą dziurkę na dole. Na upartego można zrobić więcej dziurek. Jest sześć takich wgłębień i w jednym jest ta dodatkowa dziurka.

To jest cześć gdzie umieszczony jest filtr.

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Październik 2017, 17:00:22 »
I u mnie się już w Gabi przelewa. Pierwsza próba z kawy od Drinkerów Kenia wyszła bardzo smaczna. Podobna do tej z Chemexa. Jutro będę próbował na kawach które z nam i porównam do V60.
Drinker dzięki za pomoc w złożeniu zamówieniu mojej żonie.
Ps. To był prezent [emoji3]

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Październik 2017, 13:18:42 »
Tu widać drugą dziurkę na dole
tak o nią chodziło, czyli macie tak samo.

I teraz parę pytań mam do użytkowników,

Jakie macie swoje przepisy?
Czy robicie preinfuzje?
Od kiedy zaczynacie liczyć czas?

Ja na razie robię mniej więcej tak;
 13 gram przesiewane, preinfuzja 30 gram (bez prysznica) około 15 s, zakładam prysznica i nalewam powoli 170 gr na raz i włączam stoper. Temperatura wody około 80-88 (termometr mi sie zepsuł i korzystam z niedokładanego teraz). Czas jaki mi wychodzi to około 2;45 - 3;00 - próbuje go wydłużyć ale i tak miele już bardzo drobno - może to przez odsiewanie pyłu. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi