Autor Wątek: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia  (Przeczytany 32649 razy)

3DSK

  • Gość
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Sierpień 2020, 14:10:28 »
Temat z igłami, jeżami, spinaczami jest bardzo stary. Ja nie twierdzę, że igła nie działa, dawno temu próbowałem spinacza, a to rozwiązanie niewiele się różni od igły. Spinacz nie do końca się sprawdzał bo jest grubszy niż igła i bardziej przesuwał kawę niż ją mieszał, ale zasada działa taka sama, esy floresy w sitku. Ten mieszacz, rózga do kawy jest po prostu szybszy, wygodniejszy.
 Kasper, tutaj sklep oferuje tą trzepaczką obok innych akcesoria barista, jako wdt tool.
https://www.bluestarcoffee.eu/mini-whisk-wtd-tool-12764-p.asp
Wystarczająco koszerna, czy jeszcze powinna być złota wersja żeby było bardziej pro? :)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Sierpień 2020, 14:53:41 »
Wystarczająco koszerna, czy jeszcze powinna być złota wersja żeby było bardziej pro?

Złote już są passé, teraz tylko kolor tęczowy się liczy.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Sierpień 2020, 21:37:31 »
WDT Porady od kolegi z Rosji.
Igła powinna mieć średnicę 0,6 mm, odciąć końcówkę i zaokrąglić. Trzymaj pionowo, aby końcówka stale dotykała dna. Prędkość ruchu igły jest taka aby kawa powoli się poruszała, ale widoczne bruzdy za igłą nie pozostały. Ruchy będą wystarczająco powolne, wolniejsze niż mieszanie cukru w szklance herbaty. Przy odpowiednim rytmie i trajektorii powierzchnia kawy nie tylko wyrównuje się, ale zwiększy objętość zakładki. Wynik w filiżance prawdopodobnie cię zaskoczy.

Trajektoria igły przez link https://drive.google.com/file/d/0B0ApTMq_kVg-aGJYQjVZOWVwM1k/view
Kiedyś czytałem, chyba na homebarista.com, że w WDT samo narzędzie jest mało istotne - byle nie za grube. Ważniejsza jest technika, czyli jak przytoczony przez Valeriego sposób pochodzący z Rosji. Patrząc na rysunek trzeba kręcić kółka o średnicy około połowy PFa po obrzeżu sitka. Ja znowu słyszałem, że trzeba kręcić ósemki, które obracają się wokół swojego "środka masy".

Ja juz wiem, że grubość drucika jest ważne- reszta to kwestia ergonomii, wydajności, bezpieczeństwa.

Przy okazji ktoś tu napisał, że NPF zwykle sika - to chyba ktoś nie odrobił lekcji. Po to używamy NPF, żeby się nauczyć przygotowania tak, żeby nie sikało. A potem NPF zostaje na stałe, bo ... jest fajny :).

3DSK

  • Gość
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Sierpień 2020, 22:11:54 »
Sami wirtuozi kolby widzę,  nieomylni, stachanowcy npf-a :)
Jak już sypiemy anegdotami to kiedyś musiałem w Warszawie noc zarwać i kawa była potrzebna, a nie miałem jak sam zrobić. Obok była fajna kawiarnia, do późna otwarta.  tylko kawa i słodkości, espresso i przelew. Koleś co kawę robił widać było, że ogarnięty, były dwa młynki, Mythos do „normalnej” kawy i Ek43 do jasnych. Robiłem sobie przerwy w pracy na kawę i trochę  rozmawiałem z baristą, widział , że jakieś tam pojęcie o kawie mam. Po kilku normalnych espresso zamówiłem jasnopaloną, nie pamietam już jaką, droga była :) Zmielił, widziałem po wylewkach jak leci, tak odruchowo zerknąłem, spojrzał na mnie i wylał do zlewu :) Zdarza się. Fajny jest filmik z Gwilimem na YouTube jak kawę robi, gada z kimś, ten ktoś sięga po kawę, a Gwilim się uśmiecha i ją wylewa.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2020, 23:50:37 wysłana przez 3DSK »

Offline ralph Mężczyzna

  • Wiadomości: 236
  • Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Sierpień 2020, 07:10:22 »
dopiero urządzenie od Valerego zdało egzamin. Urządzenie za 5 zł

o czym konkretnie mowa? możesz wrzucić jakiegoś linka albo odnośnik ? ;)
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Sierpień 2020, 09:09:05 »
http://kazak.com.pl/en/product/coffee-distribution-tool/

Scott Rao poleca prawie to samo co Kazak wyprodukowane przez Decent (ale one jest zaangażowany w produkty tej firmy): https://decentespresso.com/rake

Ja po przetestowaniu wielu narzędzi, najsprawniej posługuję się tym: https://londiniumespresso.com/store/index.php?route=product/product&product_id=211.

Najdroższe to chyba Duomo 8 - https://wb.coffee/product/duomo-the-eight-distribution-tool/
Jest też Kazakowa wersja: http://kazak.com.pl/en/product/970/

Można też minimalistycznie: http://kazak.com.pl/en/product/barista-pen/
A najtaniej: https://allegro.pl/oferta/czyscik-igla-do-dyszy-0-6mm-dluga-9146227023

Generalnie, w większości przypadków mieszać warto. Dobrze przygotowane ciasto kawowe, powinno mieć równiejszy opór, mniej kanałów, co za tym idzie, wolniejszy przepływ. Więc można sobie porównywać różne metody i wybrać tą, która przy pozostałych parametrach stałych da nam najwolniejszy przepływ.

« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2020, 10:24:31 wysłana przez pj.w »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Sierpień 2020, 10:05:33 »
Ja sobie zrobiłem "very amateur barista pen" :) Jest zabawa, tanie i rzadziej są kanały jak bez mieszania, dzięki @Valerii za inspirację :)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Sierpień 2020, 10:16:09 »
Moim zdaniem zupełnie wystarczająca jest jedna szpilka (Valerii podrzucił link), koszt żaden (1,50zł jeśli dobrze pamiętam), a skuteczność naprawdę bardzo dobra. Chwila kręcenia w sitku i nie ma żadnych grudek.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Sierpień 2020, 10:57:13 »
Kto wie, jakij jest fizyczny sens dystrybucji? Do czego dążymy podczas dystrybucji?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Sierpień 2020, 11:09:23 »
Chwila kręcenia w sitku i nie ma żadnych grudek.

Moim zdaniem, gra toczy się tutaj nie o rozbijanie grudek lecz o równomierne (bądź odpowiednie) rozłożenie kawy na całej powierzchni sitka. Rozbicie grudek jest tylko wtórnym efektem głównego zamierzenia... ;)

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Sierpień 2020, 11:09:46 »
Ja sobie zrobiłem "very amateur barista pen" :) Jest zabawa, tanie i rzadziej są kanały jak bez mieszania, dzięki @Valerii za inspirację :)
Widać że sugerowałeś się stabilizowanym drewnem jak Valerii ;) piękna kolorystyka :)

Moje narzędzie do poprawy dystrybucji wygląda tak


Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Sierpień 2020, 11:14:16 »
http://kazak.com.pl/en/product/coffee-distribution-tool/

Scott Rao poleca prawie to samo co Kazak wyprodukowane przez Decent (ale one jest zaangażowany w produkty tej firmy): https://decentespresso.com/rake

Ja po przetestowaniu wielu narzędzi, najsprawniej posługuję się tym: https://londiniumespresso.com/store/index.php?route=product/product&product_id=211.

Najdroższe to chyba Duomo 8 - https://wb.coffee/product/duomo-the-eight-distribution-tool/
Jest też Kazakowa wersja: http://kazak.com.pl/en/product/970/

Można też minimalistycznie: http://kazak.com.pl/en/product/barista-pen/
A najtaniej: https://allegro.pl/oferta/czyscik-igla-do-dyszy-0-6mm-dluga-9146227023

Generalnie, w większości przypadków mieszać warto. Dobrze przygotowane ciasto kawowe, powinno mieć równiejszy opór, mniej kanałów, co za tym idzie, wolniejszy przepływ. Więc można sobie porównywać różne metody i wybrać tą, która przy pozostałych parametrach stałych da nam najwolniejszy przepływ.



LDT jest świetne. Może nie używałem tylu mieszadeł co kolega wyżej ale to narzędzie jest kapitalne. Nic więcej nie trzeba. Nic mi nie tryska, pryska przy ekstrakcji. Od momentu posiadania tego gadżetu zmieniam kawę i grubość mielenia.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Sierpień 2020, 12:30:41 »
Chwila kręcenia w sitku i nie ma żadnych grudek.

Moim zdaniem, gra toczy się tutaj nie o rozbijanie grudek lecz o równomierne (bądź odpowiednie) rozłożenie kawy na całej powierzchni sitka. Rozbicie grudek jest tylko wtórnym efektem głównego zamierzenia... ;)

Racja 😊 Patrząc w tym kierunku ta jedna igła także załatwia temat. Na koniec delikatne stuknięcie w blat i mamy stosunkowo równą warstwę kawy w sitku.

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Sierpień 2020, 21:36:52 »
Moim zdaniem, gra toczy się tutaj nie o rozbijanie grudek lecz o równomierne (bądź odpowiednie) rozłożenie kawy na całej powierzchni sitka.

Czyli o jak najlepsze przygotowanie kawy do tampingu. Do tego z jednej strony przydaje się rozbicie grudek, ale z drugiej - spulchnienie zmielonej kawy. Z tego powodu jakoś bardziej ufam Kribli Grabli Valeriiego, albo dowolnemu narzędziu typu igła/wykałaczka/sputnik, niż np. OCD. Zwłaszcza, jeśli młynek nie ma dobrej dystrybucji, albo mieli kawę do kubeczka, jak NZ.   

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Wrzesień 2020, 15:31:00 »


Trajektoria igły przez link https://drive.google.com/file/d/0B0ApTMq_kVg-aGJYQjVZOWVwM1k/view

+1 za tą trajektorią. Łatwiej to kręcić niż ósemki, które "wirują". Przestawiam się na to :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi