Przy jakim prawidłowym ciśnieniu kawa powinna zacząć ciec z wylewki? Czy to jest również 9 bar?
Pytam się, ponieważ w moim ekspresie (Solis Barista Perfetta Plus) stróżka kawy pojawia się już przy 2-3 barach, po czym ciśnienie rośnie do np. 9 bar (a napar ciągle płynie) i do końca ekstrakcji ciśnienie jest mniej więcej stałe. Na yt w filmach z prezentacji Solisa widzę, że napar pojawia się przy 7 (i więcej) barach, więc dochodzę do wniosku, że mam kanałowanie. By wyeliminować to zjawisko próbowałem doz 16 i 18g, różnych sił tampowania, stukania kolbą o blat, wyrównywania żarn młynka (Eureka Mignon, zgodnie z filmem na yt o nazwie "Easy And Safe Burr Alignment" na kanale "The Wired Gourmet"), mieszania przemiału w portafilterze wykałaczką i przyrządem z igłami, ale nic to nie dało, ciągle początek przy 2-3 barach. Ziarna jakie stosowałem: brazylia cerrado (czarna fala), chocolate bomb (coffee plant), brasilia santos (coffee hunter). Nie mam już pomysłów co by tu poprawić. Nasuwa się może komuś na myśl co może być nie tak?