Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1069338 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4635 dnia: 03 Wrzesień 2021, 15:59:45 »
zbyt kwaśna. Doza 15g
Ja bym spróbował z większą dozą +1g i drobniejszym mieleniem a ziarno nie masz 2, 3 dniowe?
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2021, 16:02:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Stasiakov

  • Wiadomości: 27
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4636 dnia: 03 Wrzesień 2021, 18:02:47 »


Ja bym spróbował z większą dozą +1g i drobniejszym mieleniem a ziarno nie masz 2, 3 dniowe?

Ziarno na jakieś 3 tygodnie. Spróbuję zwiększyć dozę.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4637 dnia: 03 Wrzesień 2021, 18:47:58 »
Stosujesz jakieś "magiczne" narzędzie w celu poprawy dystrybucji mielonki w sitku?
》tertium non datur《

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4638 dnia: 04 Wrzesień 2021, 20:10:44 »
Co do nagrzewania - rozwiń myśl, bo nie bardzo wiem o co chodzi

Jak długo czekasz na nagrzanie po włączeniu. Czy robisz flush rozgrzewający grupę?, etc...

Offline Stasiakov

  • Wiadomości: 27
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4639 dnia: 04 Wrzesień 2021, 22:50:41 »
Stosujesz jakieś "magiczne" narzędzie w celu poprawy dystrybucji mielonki w sitku?
Nic takiego nie stosuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Offline Stasiakov

  • Wiadomości: 27
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4640 dnia: 04 Wrzesień 2021, 22:51:38 »



Jak długo czekasz na nagrzanie po włączeniu. Czy robisz flush rozgrzewający grupę?, etc...

Ekspres dobrze nagrzany. Jakieś pół godziny od włączenia plus flush.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4641 dnia: 08 Wrzesień 2021, 12:23:41 »
Sprzęt jak w opisie czyli Lelit Victoria + PL72

Pytanie jak uzyskać powtarzalność kiedy przy takich samych ustawieniach młynka i ilości kawy za każdym razem espresso ma inny smak? Raz jest kwaśne, raz gorzkie a czasem wyjdzie idealne. Proszę o radę bardziej doświadczonych bo mi się pomysły skończyły już. Ekspres zawsze jest rozgrzany tak samo tj. co najmniej 40min, żadne inne parametry też się nie zmieniają a jednak smak kawy nie jest stabilny.

Mój przepis dla sitka podwójnego
- PID 93st
- 18,5g
- 34s czas zaparzania
- młynek na 4
- kawa  Brazylia SANTOS od Blue Orca Coffee

ilość uzysku przy tych parametrach waha się między 22 a 36g, przestałem nawet używać tampera teraz tylko rozprowadzam kawę dystrybutorem

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4642 dnia: 08 Wrzesień 2021, 14:31:59 »
...- 34s czas zaparzania
...
ilość uzysku przy tych parametrach waha się między 22 a 36g,
Jeśli przy stałym czasie masz różne uzyski to oznacza że przemiał jest różny. Czemu nie używasz tampera a jedynie dystrybutor? Możesz pokazać mielonkę? Jaka jest jest data palenia z paczki?

Odnośnie smaku kawa nie ma jednego smaku tylko bardzo złożony i występują tam wszystkie które wymieniłeś.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4643 dnia: 08 Wrzesień 2021, 14:39:15 »
Mieszasz czymś kawę po zmieleniu, czy tylko górę  wyrównujesz? Też myślę, że ubicie tamperem poprawiło by sytuację.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4644 dnia: 08 Wrzesień 2021, 15:23:15 »
Pytanie jak uzyskać powtarzalność kiedy przy takich samych ustawieniach młynka i ilości kawy za każdym razem espresso ma inny smak?

Ale mówisz o 5 kawach pod rząd, robionych od razu czy po dniu np.?

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4645 dnia: 08 Wrzesień 2021, 17:19:49 »
Ale mówisz o 5 kawach pod rząd, robionych od razu czy po dniu np.?

Np. rano robię i jest super zero goryczy, smak lekko słodki z wyczuwalną czekoladą, a po południu przy tych samych parametrach wychodzi kwaśna bez słodyczy.

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4646 dnia: 08 Wrzesień 2021, 17:21:21 »
Mieszasz czymś kawę po zmieleniu, czy tylko górę  wyrównujesz? Też myślę, że ubicie tamperem poprawiło by sytuację.

Mieszam wykałaczką zmieloną kawę, następnie używam dystrybutora do wyrównania

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4647 dnia: 08 Wrzesień 2021, 17:24:50 »
Pisząc te same parametry, masz na myśli także uzysk?

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4648 dnia: 09 Wrzesień 2021, 05:46:46 »
Pisząc te same parametry, masz na myśli także uzysk?

Właśnie uzysk się zmienia bez zmiany pozostałych parametrów. Zawsze wsypuję 18.5g i rozprowadzam dystrybutorem ale każde espresso ma inny smak.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4649 dnia: 09 Wrzesień 2021, 07:40:36 »
Zatem trzymaj się stałego uzysku. On znacznie bardziej wpływa na smak i balans niż pozostałe parametry.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi