Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 53360 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Czerwiec 2021, 21:20:58 »
@Henry kończysz 2000 a zaczynasz od ?

Offline Celdur Mężczyzna

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: ACS Vesuvius
  • Młynek: 1Zpresso JE-Plus; Eureka Mythos Plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Czerwiec 2021, 22:24:25 »
Mam kamienie 400, 1000, 3000 oraz 12000. Zaczynam od 1000, jak mam chwilę czasu to japońskie kończę na 12000. Victorinoxy, czy jakieś no-name do 3000. Od 400 tylko bardzo zniszczone noże.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Czerwiec 2021, 09:57:11 »
No właśnie tak oceniłem organoleptycznie, że poniżej 600 to masakra dla ostrza, ile pociągnięć wykonujecie i w jakim układzie? 

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Czerwiec 2021, 13:11:35 »
Ja zaczynam od 600 bo mam noże zadbane i tylko podostrzam. Ale jak trafiam na bardziej zapuszczony to wtedy wyciągam chińskie diamenty i zaczynam od 200 wyprowadzenie ostrza na nowo.
Jak nie wiesz ile ostrzyć to zastosuj sztuczkę z mazakiem - lekko maźnij krawędź - zobaczysz czy równo zbierasz i czy poszło po całości. Potem to już doświadczenie.

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Wrzesień 2021, 22:21:36 »
Cześć  :)
Jako kompletny amator chcę kupić coś do ostrzenia noży, sprawdzałem między innymi obie opcje, które wcześniej polecał Valerii, czyli Lansky i Ruixin.
Konkretnie takie modele:
- Lansky Turn Box cer/diam TB-2D2C;
- RUIXIN Pro II lub III.

Lansky ma jeden zestaw diamentowych kamieni, i wygląda na kompaktowy zgrabny pakiecik.
Ruixin to już system, pewnie po zamontowaniu ostrzenie jest prostsze dla nowicjusza.
Skłaniam się lekko w stronę pierwszej opcji, na razie chcę się w ogóle nauczyć ostrzyć; zastosowanie typowo domowe do obecnych tanich noży. Ewentualnie później dokupię lepszy nóż jak już nauczę się podstaw ostrzenia.
Będę wdzięczny za sugestie która z opcji będzie lepsza dla moich potrzeb, ewentualnie inne w podobnej cenie  :)

Słowian

  • Gość
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Wrzesień 2021, 06:57:02 »
@Johnny_Malini, mam od około 3 lat turn box, tańszą wersję, 2x ceramika. Używam ją do "służbowych" noży, Leatherman, Victorinox, Sanrenmu, i inne kolegów. Służy raczej do podastrzania zadbanych noży, bez problemu można zrobić z nich brzytwę. Wersja droższa, z diamentem pozwoli Ci naostrzyć trochę bardziej zniszczone ostrza.
Używa się tego dosyć wygodnie, tu poradnik z yt:
https://m.youtube.com/watch?v=vcgmeRS5tdY&feature=youtu.be
Jeżeli zdecydujesz się na zestaw Lansky to od razu trzeba pomyśleć o zabezpieczeniu otworów na pręty, które z czasem się wyrabiają, i pojawia się luz. Można do tego użyć lakieru do paznokci, nanieść go wacikiem na ścianki od środka i je w ten sposób utwardzić.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Wrzesień 2021, 08:54:16 »
Trochę dziwi mnie że nie ma podanej gradacji ostrzałek ? Albo może ja nie widzę?

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Wrzesień 2021, 10:14:52 »
Jest podana gradacja:

2 pręty diamentowe o gradacji 600 medium do nadawania ostrości roboczej,
2 pręty ceramiczne o gradacji 1000 extra fine do polerowania lub szybkiego podostrzania

@Słowian
Dzięki za opinię i porady  :)
Po oglądnięciu filmiku Lansky wydaje się fajnym wyborem, trzeba będzie wyćwiczyć technikę trzymania noża prostopadle podczas ostrzenia.
Używasz Lansky od 3 lat to pewnie będziesz miał pojęcie - czy warto dokupić ten blok czyszczący czy to tylko zbędny gadżet?

Słowian

  • Gość
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Wrzesień 2021, 10:30:13 »
Jak kupowałem swoją to nawet nie miałem pojęcia o tym bloku, ceramikę można umyć pod kranem, nic się jej nie dzieje, nie wiem jak z diamentem. A w terenie używam zwykłej gumki do ołówków, taki mały sześcian i świetnie czyści te pręty.

Edit.
Ostrzałka tego typu nie naostrzy idealnie noży które nie posiadają na ostrzu tzw. notcha (małe, półokrągłe wcięcie między rękojeścią a właściwym ostrzem), niestety nie da się rozpocząć procesu ostrzenia przy samej rękojeści.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2021, 10:42:06 wysłana przez Słowian »

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Wrzesień 2021, 15:22:20 »
Myślę, że Lansky będzie sensownym wyborem na początek i dla moich potrzeb, dzięki za pomoc.
Jeśli gumka do mazania robi robotę z czyszczeniem to z bloku zrezygnuję.
Także zamawiam i zaczynam zabawę, będzie ostro, mam nadzieję...  :P

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Kwiecień 2022, 12:36:28 »
Uczę się ostrzyć noże. Wczoraj ostrzyłem nóż Tojiro, stal VG 10. W rezultacie tnie pomidor Cherry i winogrona spadające z wysokości 50 cm.

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline DawidP

    • https://www.przyjacielekawy.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Jura, De'Longhi, Melitta, Nivona i inne ekspresy do kawy.
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Kwiecień 2022, 13:52:15 »
To bardzo dobrze. W tej chwili badam japońskie noże, ponieważ chcę kupić zestaw, a to jest bardzo przydatne :)
www.przyjacielekawy.pl - WOK25 - wykorzystaj rabat 25 zł na zakup produktów nieprzecenionych za min. 200 zł. Promocje i rabaty nie łączą się. 

WOK50 - wykorzystaj rabat 50 zł na zakup produktów nieprzecenionych za min. 400 zł. Promocje i rabaty nie łączą się.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #87 dnia: 20 Kwiecień 2022, 16:28:23 »
A ja szukam kompromisu dla ostrzenia noży, płytki diamentowe mało wygodne, maszyna Valeriego w domu mogła by oznaczać rozwód, a noże wymagają ostrzenia. Mam teraz dwa fajne węglowe ale nie wiem czym je ostrzyć?

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Kwiecień 2022, 16:58:24 »
A ja szukam kompromisu dla ostrzenia noży, płytki diamentowe mało wygodne, maszyna Valeriego w domu mogła by oznaczać rozwód, a noże wymagają ostrzenia. Mam teraz dwa fajne węglowe ale nie wiem czym je ostrzyć?

Może Ruixin?
Lepsiejsze kamienie zawsze można dokupić później.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Kwiecień 2022, 18:08:45 »
Ruixin mam, chociaż nie wiem czy to nie podróbka bo szybko się wygładziły. Do dużego noża mało poręczne są.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi