Autor Wątek: Clever Dripper  (Przeczytany 81247 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #165 dnia: 05 Sierpień 2020, 23:05:56 »
A wrzucałeś kiedyś przemiał na na wodę a nie do filtra?

Może jutro spróbuję.

Offline ralph Mężczyzna

  • Wiadomości: 236
  • Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #166 dnia: 05 Sierpień 2020, 23:11:57 »
@mr_blend wiem, że tak robisz bo z Twojego przepisu korzystałem 😉 tylko go trochę wymieszałem z przepisem z filmiku w tym temacie gdzie było 2min parzenia, przełamanie kożucha i w 4min na kubek 😉 tylko dziwiło mnie ze tak szybko się przelało mimo że na oko przemiał drobniejszy niż wskazywały fotki /filmiki. W sumie też trochę mniejszą doza 16g i wody 250ml
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2020, 23:14:42 wysłana przez ralph »
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #167 dnia: 07 Sierpień 2020, 22:26:57 »
@ralph jeśli będziesz miał kłopot z długim przesączaniem, to postaraj się żeby temperatura była maksymalna. Tzn musi być naprawdę dobrze wyparzony, trzeba zostawić w nim wrzącą wodę na jakiś czas aż sie dobrze ogrzeje. U mnie pomaga.

Offline ralph Mężczyzna

  • Wiadomości: 236
  • Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #168 dnia: 08 Sierpień 2020, 05:58:21 »
@ralph jeśli będziesz miał kłopot z długim przesączaniem, to postaraj się żeby temperatura była maksymalna. Tzn musi być naprawdę dobrze wyparzony, trzeba zostawić w nim wrzącą wodę na jakiś czas aż sie dobrze ogrzeje. U mnie pomaga.

nie mam problemu z długim przesączaniem - wręcz odwrotnie :) tzn przemiał mam drobny i jak wsypuje na filtr to sączy się ok 110 sec więc ok, ale jak ten sam przemiał wrzucam na wodę (co wiele osób rekomenduje) to sączy się ok 37 sec, i tak się zastanawiam czy wrzucać ten przemiał na filtr czy jeszcze drobniej mielić i wrzucać na wodę :) (teraz mielę na Severinie 3873 na pozycji 5 z 10) - wiem, że to filozoficzne wywody i chodzi o smak (a ten jest wg mnie raczej dobry) ale to forum jest trochę też filozoficzne dlatego dopytuję co sądzicie :)
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #169 dnia: 08 Sierpień 2020, 08:55:40 »
Ja bym wrzucał tak żeby lepiej smakowało :)
Mój obecny przepis:
-doza 9g/200 g wody.
-mielenie dość drobne. (10 stopni lido E)
-naprawdę dobre wyparzenie clevera.
-zalewam 35 g preinfuzja 30 sek.
-zalewam resztę.
-czekam 3 minuty
-odsączanie około 1 minuta.

Na 9 stronie wątku wrzuciłem przepis Hoffmana i Scotta Rao.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2020, 08:58:12 wysłana przez msz38 »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #170 dnia: 08 Sierpień 2020, 09:00:03 »
-doza 9g/200 g wody.

Zbyt słabe nie wychodzi przy takiej dozie?

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #171 dnia: 09 Sierpień 2020, 13:57:57 »
-doza 9g/200 g wody.

Zbyt słabe nie wychodzi przy takiej dozie?
Dla wielu napewno :D
Ja po prostu ostatnio lubie takie lurki.

Offline 2szekspir

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #172 dnia: 07 Październik 2020, 09:59:42 »
Dzień dobry forumowicze, zdecydowałem się tutaj napisać bo już kompletnie nie wiem co zrobić. Większość chwali sobie CD, więc zakupiłem, mam filtry Melitta, próbowałem różnych przepisów i przemiałów i mam jeden kluczowy problem. Nawet jeśli kawa wyjdzie teoretycznie ok, to ona ma ciągle posmak papierowo/plastikowy, nie wiem kompletnie co jest tego powodem. Woda źródlana, filtr dokładnie wyparzony, clever dripper też już czyściłem dokładnie, parzyłem, bo to tak jakby smak plastiku. Gdy robię w CD kawę na 250 ml to wychodzi jeszcze w miarę ok, ale jak zrobię kawę na 400ml co powinno być normalne, to ciągle czuję plastik i papier co jest okropne. Wydaje mi się, że dobrze mielę kawę bo pod Wilfa Svart celuję w oczka Aeropressu i intensywność byłaby okej, kawa spływa w minutę tak jak powinna, ale smak beznadziejny. Co może być przyczyną? Na zagranicznych forach ludzie pisali podobne opinie, ale ja też już myłem clever płynem do naczyć i też nic, także już nie wiem.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #173 dnia: 07 Październik 2020, 12:43:32 »
Zalej CD wodą bez filtra, "zaparz" i zlej - sprawdź czy smakuje plastyfikatorami - może chińczycy zrobili z taniego tworzywa. Jeśli tak, to odłóż na kilka lat - może wywietrzeje.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #174 dnia: 07 Październik 2020, 13:11:51 »
Filtry Melitty to kupa. Dla mnie kawa z nich jest niepijalna. Weź normalnie Filtropy i posmak zniknie
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #175 dnia: 07 Październik 2020, 22:28:41 »
Kiedyś Melitty były bardzo dobre, przynajmniej te białe. Jednak już kilka lat nie kupowałem. A które konkretnie Ci tak podpadły. bo melitta trochętego towaru ma na zbyciu, w różnych kolorach i kształtach.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #176 dnia: 07 Październik 2020, 22:39:59 »
Prawdopodobnie te najtańsze, €1.40 za 40 filtrów, bielone dają mocny posmak papieru, niebielone (zielone opakowanie) posmak papieru, jodyny, czosnku(?) i ziół. Nawet przelane dwa razy.
Innych nie sprawdzałem, ale jeśli jest więcej rodzajów to może są jakieś lepsze :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline 2szekspir

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #177 dnia: 09 Październik 2020, 18:33:11 »
Mam te 2 rodzaje:

MELITTA - PAPIEROWE FILTRY DO KAWY GOURMET MILD 1X4 BIAŁE
MELITTA PAPIEROWE FILTRY DO KAWY 1X4 - CLASSIC


Obie mają po 80 szt. w paczce, jakieś 15zł każda, rozumiem, że o nich mówicie? Jeden i drugi tak samo kiepsko wypada.

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #178 dnia: 06 Grudzień 2020, 19:35:45 »
Hoffmann też stosuje metodę kawa na wodę. Spróbowałem, faktycznie działa, przynajmniej na filtrach Technivorma.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #179 dnia: 06 Grudzień 2020, 19:41:16 »
Myślę, że problemem może być tutaj "niedoparzenie". Wydłuż nieco proces zaparzania, wymieszaj lekko zawartość stożka przed opróżnieniem, może drobniej zmiel. Kawa niedoparzona bywa ohydna.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi