Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 662709 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1016
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2910 dnia: 04 Październik 2022, 11:56:19 »
Dzięki za rozpoznanie terenu 😉

Kliknąłem sobie od razu bo ja z kolei mam ostatnio fazę na kawę z Kality i bardzo jestem ciekaw jak wypadnie w porównaniu z Orea  :pycha:

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2911 dnia: 04 Październik 2022, 13:06:14 »
a jak se oglądam i czytam co tam ciekawego z oreą robią i chyba fajny jest pomysł na nie używanie falbankowych filtrów. Używa się płaskiego filtra i tzw negocjatora, bardziej by pasowało chyba gwałciciela :D
tu do druku 3d - https://www.thingiverse.com/thing:5097290
i chyba filmik Hedricka będzie najpopularniejszy z tym ficzerem - https://youtu.be/5uNO3iEdJRY?t=1
albo w skrócie - https://youtu.be/yuVoVexH1Bw?t=1

Tylko skąd te filtry brać, Lance wspomina o laboratoryjnych i faktycznie można takie spokojnie se zamówić, tylko ich jest ze pindziesiąd rodzajów i jak żyć :)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1016
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2912 dnia: 04 Październik 2022, 13:16:52 »
Też o tym myślałem z początku, ale jednak łatwiej kupić filtry do Kality niż te gładkie okrągłe. No chyba, że na filtrach Kality będzie coś nie tak to wtedy będę myśleć co dalej ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6162
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2913 dnia: 04 Październik 2022, 13:32:07 »
Jedni wymyślają żebrowania i fałdy inni starają się idealnie dokleić na płaskiej powierzchni. Ileż to zabawy może dać dziurawe naczynie i kawałek papieru. :)
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2022, 14:10:30 wysłana przez krystians »

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 181
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2914 dnia: 05 Październik 2022, 12:11:25 »
Obudziliście się dziś z myślą 'przydałby się nowy zaparzacz na rynku'? To świetnie:
https://www.indiegogo.com/projects/colum-mini-pour-over-coffee-dripper-melodrip-co#/
Stożkowy, zero bypass, dzięki mniejszym papierowym filtrom obiecuje o połowę mniej zmarnowanego papieru.
Filtry do tego mega oszczędnego zaparzacza w regularnej cenie dziś zapowiadają w cenie 10 dolarów (50 PLN)  za 75 sztuk. Małe filtry do Hario wciąż można kupić od 20 do 30 PLN za 100 sztuk.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6162
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2915 dnia: 05 Październik 2022, 12:17:09 »
Nowy temat samograj "no bypass" :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2916 dnia: 05 Październik 2022, 15:52:24 »
Ale jest ładny i ładnie się nazywa ;).

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1016
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2917 dnia: 05 Październik 2022, 16:04:44 »
porozglądałem się wkońcu i dość ciężko kupić tego drippera, chyba najlepiej w francuskim

Taki całkiem sprawny ten sklep. Wczoraj kliknąłem wraz przesyłką DHL (6 euro), a paczka już na mnie czeka w domu. Lubię jak sklepy nadają paczkę niemal od razu po zakupie ;)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2918 dnia: 05 Październik 2022, 17:28:17 »
łoo nieźle, ja kliknąłem dzisiaj i numer śledzenie dostałem po może godzinie ale nie ruszyła jeszcze, no ale ja jestem skąpy i wolałem free shipping :D No i tyle się wahałem, że czarne mi ktoś podkupił :D

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1016
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2919 dnia: 05 Październik 2022, 19:29:23 »
Moje pierwsze wrażenie po wyjęciu tego drippera z paczki to ewidentnie "co tu tyle kosztuje?"  [emoji12]

Taki kawałeczek plastiku, a tyle kasy  :sciana:

Oby kawa faktycznie fajna wychodziła 😉

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6162
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2920 dnia: 06 Październik 2022, 00:16:38 »
 
"co tu tyle kosztuje?
Marzenia, one najlepiej się sprzedają. ;)

A to było już?
https://www.instagram.com/reel/CjLVTOqqKvl/
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2022, 00:50:33 wysłana przez krystians »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2921 dnia: 06 Październik 2022, 14:30:21 »
Ale jest ładny i ładnie się nazywa

Nie wiem jak w Waszych rejonach, ale w Łódzkiem "mela" nie kojarzy się dobrze :D

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 181
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2922 dnia: 04 Listopad 2022, 18:12:31 »
Nie widzę sensu zakładania nowego wątku, wcześniej temat był chyba poruszany w 'dyskusjach'.
https://nucleuscoffeetools.com/products/paragon/
https://alternativebrewing.com.au/products/nucleus-paragon-brewer
Jest trochę więcej szczegółów o Paragon od Sasy Sestica. Na stronie tego szwajcarskiego instytutu, gdzie stwierdzono '40% więcej lotnych związków aromatycznych' nie znalazłem jeszcze wyników, ale pewnie i tak bym nie zrozumiał zbyt wiele poza abstraktem. W każdym razie za około 600 polskich złotych można dostać elegancki stojak i dwie metalowe kulki wypełnione tajemniczym płynem. Przymierzyłem na sucho i mogę postawić jeden dripper na drugim (orea na hario albo na odwrót), w środek dać metalową kulkę do whisky (6 dych za dwie sztuki na allegro) i uzyskać podobny efekt, tak też zrobię. Dam znać.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2923 dnia: 04 Listopad 2022, 20:57:47 »
coraz bardziej mnie ten dripper irytuje, tygodnie mijają a dalej obijamy się wśród opowieści z mchu i paproci za ponad 6 stów :picardpalm:

Na jednej stronie czytam:
"It’s made of a metal casing that holds freezing solution liquid to increase the time the rock is frozen"
"The chilling rock should be at freezer temperature (below -5 degrees C) and used within 10 minutes of pulling out of the freezer"
a na drugiej
"Despite its name, the patented Paragon Chilling Rock retains heat so your final brew isn’t cooled down"
to co zrozumiałem, to się kiedyś zonk nazywało :lol2:

Rozumiem, że szybkie schładanie wyekstrahowanego naparu pozwala zachować w nim więcej lotnych związków aromatycznych, czyli będą się one uwalniać dłużej, czyli popijając kubek będę miał bardziej aromatyczną kawę, dłużej. Ok, nie wiem na ile to prawda ale nie mam powodów zupełnie nie wierzyć w istnienie i sensowność wspominanych badań, więc narazie niech będzie, że ok. Tylko po co mi do tego cudo kulki z paroma mililitrami magicznego płynu w środku (pewnie ten niebieski z wkładów turystycznych :evil:) które mam jeszcze odsunąć w środku parzenia? A jak se schłodzę kubek i początek ekstrakcji się fajnie i szybko od niego schłodzi to nie da rady?

Przecież wielu w świecie speciality, właśnie nie podgrzewa kubków, używa większych ceramik, czy np Wendelboe sam tłumaczył podobnym celem to, dlaczego oni serwują i espresso w większych i niewygrzanych czarkach. Coraz bardziej mam wrażenie, że wzięto nie nowy pomysł, doszlifowano w badaniu (chodź ciągłe ukrywanie ich będzie tylko zmieniało podejrzenie zamiast doszlifowania w dorobienie na siłę ideologi) i mamy produkt extra premium, dzięki czemu się szybko spienięży? bardzo się mylę?

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2924 dnia: 04 Listopad 2022, 21:03:46 »
Ten pan stoi za kosztującym 700zl "dystrybutorem"  OCD,  który ostatecznie nie działa, więc również jestem sceptyczny.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi