Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1534674 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7290 dnia: 05 Listopad 2021, 15:25:53 »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7291 dnia: 05 Listopad 2021, 15:54:51 »
:)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7292 dnia: 05 Listopad 2021, 18:33:38 »
@Antonio to Ty?
Zawsze mi cieplej, gdy myślę o Indii. Stąd taka wyjątkowa serdeczność -- normalnie jestem zimny jak sopel lodu ;).

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7293 dnia: 06 Listopad 2021, 12:24:55 »
 
jestem zimny jak sopel lodu .
Jasne  :smiech:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7294 dnia: 08 Listopad 2021, 19:58:24 »
Szanowni Państwo! My tu sobie gadu-gadu o robustach i zimnych wodach w Bałtyku, a od jakiegoś czasu wciąż Synestezja produkuje kolejne, świeże, nowe kawy. Zerknijcie np. na anaerobowy Salwador Las Llantas od słynnego Jose Enrique Gutierreza albo na naturalną Nikaraguę Finca Aurora od Państwa Ferrufino. Obie te kawy są niesamowicie gęste, czekoladowe ale zarazem bardzo słodkie i owocowe. Bardzo ciekawa i fajna jest kolejna Kenia -- Kagurumai. Z Etiopii kolejną nowością jest natural z Guji -->> Uddeyi. Wkrótce kolejne nowości...

W moich z kolei poczynaniach też pojawiło się trochę nowości i świeżości w postaci nowych komponentów mieszanek. Wszystkie już bazują na świeżych ziarnach z Brazylii, z Meksyku, Hondurasu, Nikaragui, Kolumbii itd. Myślę, że w filiżance wszystko to wyjdzie na plus :).

Offline Filkor Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: NS Oscar II, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore C2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7295 dnia: 09 Listopad 2021, 15:24:06 »
Szanowni!

Dzisiaj, po pewnych logistycznych perturbacjach (kurier coś strasznie zamieszał) - dotarła do mnie pierwsza paczuszka z kawami od @Antonio
Przyszła i uratowała dzień, bo wszelkie zapasy się skończyły już jakiś czas temu, a ja będąc na zakupach w Ikea popełniłem straszny błąd kupując na przetrwanie małą paczuszkę ich kawy (z dwóch dostępnych wybrałem tę, która NIE miała napisu "Dark roast" a ziarna i tak bardziej przypominały rodzynki w ciemnej czekoladzie niż kawę).

Na pierwszy rzut wleciała Ariadna i od razu zdobyła moje serce!
Pierwszy szot: 19g - 27sek - 42g -> chyba od razu się polubiliśmy :)
Głębszego opisu sensorycznego się nie podejmę. Musi wystarczyć fakt, że espresso spowodowało wielki uśmiech na mojej twarzy :)
Zero nieprzyjemnego kwasu, brak spalenizny... "po prostu kawa". Tylko dlaczego tak ciężko mi znaleźć inne ziarna, które wpasowują się tak dobrze w moje skromne wymagania?

P.S. Bardzo dziękuję za próbkę African Blend - na pewno podzielę się wrażeniami!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7296 dnia: 11 Listopad 2021, 18:48:43 »
P.S. Bardzo dziękuję za próbkę African Blend - na pewno podzielę się wrażeniami!
Dzięki :)

Ostatnia paczka -->> African Express

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7297 dnia: 12 Listopad 2021, 08:04:28 »
Czy w najbliższych dniach pojawi się Minas Gerais? Kończą się zapasy a to jedyna kawa, którą pozostali domownicy chcą pić z mlekiem  kawka

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7298 dnia: 12 Listopad 2021, 08:54:33 »
Tak, w weekend trochę takich kaw jeszcze się pojawi :). Oprócz tego będzie przeze mnie palona Brazylia Tres Barras a wciąż dostępne są też Eli Brazylie: Ecoagricola i Ruby.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7299 dnia: 13 Listopad 2021, 09:39:36 »
Parę paczek fajnej Etiopii Burtukaana w specjalnej cenie; jesienny blend do przelewania w podobnej cenie -->> Dobre okazje. Zapraszamy :).


Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7300 dnia: 13 Listopad 2021, 10:21:57 »
Dziś wsypałem do hoppera robustę India Kodagu - petarda! Znowu Ci się udała ta robusta (nawiązuję do Rwanda Kong). Nie ma praktycznie w ogóle typowego dla robusty zapachu, bez kwasowości i ta crema! Rano z mlekiem wychodzi bomba, do tego pobudka jest bardzo skuteczna :)

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 792
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7301 dnia: 13 Listopad 2021, 14:25:16 »
Mnie Kaapi Royale smakuje bardzo, bardzo 30/70 z Etiopią Sidamo przywiezioną z Francji. Sama robusta w espresso niestety dla mnie była zbyt płaska smakowo, za to moc i crema super.
Z jaśniej wypaloną Etiopią dała wyborną mocną mieszankę, aż się zdziwiłem. Myślałem, że blendy z 10 - 20 procentowym udziałem robusty są optymalne smakowo. Człowiek się uczy całe życie.
Dziś spróbuję jeszcze czystej robusty z mlekiem, skoro kolega twierdzi że to petarda, może i tu mnie zaskoczy.
Dzięki Antonio




Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7302 dnia: 13 Listopad 2021, 15:03:28 »
Pozostańmy jednak realistami - to jest wciąż robusta. Ja do niej wciąż podchodzę jak do ciekawostki. Wciąż, to co serwuje teraz Antonio to petarda - jak na robustę. Body, crema, moc nie do pobicia. No ale smakowo to nie oczekuję, że pobije arabiki.
Polecam próbować - ta India jest naprawdę fajna.
A jak mieszasz z Etiopią 30% to polecam Hot Pair espresso - też ma 30% robusty (tej z rzeczoną Indią jeszcze nie próbowałem - ale niedługo do niej dojdę :)). Świetna kawa!

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 792
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7303 dnia: 13 Listopad 2021, 15:08:56 »
@rubin dzięki już próbowałem, smakowała, ale nie doczytałem że ma 30 % robusty




Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7304 dnia: 13 Listopad 2021, 15:19:38 »
Kiedyś miała 40% i też była świetna.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi